Η πρώτη συνέντευξη για μια θέση εργασίας είναι κάτι σαν το πρώτο ραντεβού. Σπάνια θα προκύψει κάτι πέρα από μια πρώτη εντύπωση. Ευτυχώς, είναι πιο εύκολο να κάνεις καλή εντύπωση σε μια συνέντευξη απ’ ότι σε ένα ραντεβού. Παρακάτω θα βρεις τις λύσεις για να δημιουργήσεις τη στρατηγική σου και να μπορέσεις να κάνεις όσο το δυνατόν καλύτερη πρώτη εντύπωση.
Σε προηγούμενο άρθρο, “Το τηλέφωνο χτυπάει, ώρα για συνέντευξη” πήραμε μια εικόνα για το πώς πρέπει να κινηθείς όταν κληθείς σε συνέντευξη. (Τι? Δε το διάβασες? Πήγαινε τώρα!). Σε αυτό το άρθρο θα σου πούμε μερικά κοινά μυστικά για το πώς θα κάνεις καλή πρώτη εντύπωση.
Αρχικά πρέπει να καταλάβεις τα στάδια για μια συνέντευξη. Υπάρχουν τρία στάδια. Πριν τη συνέντευξη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και το μετά την συνέντευξη. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβεις αυτό τόσο πιο εύκολα θα προετοιμαστείς για να κάνεις καλή πρώτη εντύπωση.
Πριν τη συνέντευξη.
Μάθε το βιογραφικό σου απ’έξω και συνδύασε το με κάθε απαίτηση της θέσης που θες ώστε να είσαι έτοιμος να απαντήσεις σε ερωτήσεις.
Ψάξε και ενημερώσου καλά για την εταιρία που πας και αν μπορείς και για το άτομο που θα σου πάρει τη συνέντευξη (LinkedIn, Facebook, Twitter, Google, ξέρεις τώρα…).
Βρες απαντήσεις για ερωτήσεις του τύπου: «Γιατί είσαι εσύ ο κατάλληλος?», «Πώς πιστεύεις ότι θα είναι η ζωή σου σε 5 χρόνια?», «Ποια είναι τα αδύνατα σημεία σου?» κλπ
Ντύσου αναλόγως. Ψάξε και βρες πως ντύνονται για τη θέση που θες και ακολούθα αυτό το dress code.
Ξεκίνα νωρίς και εμφανίσου στην ώρα σου, για την ακρίβεια 5 με 10 λεπτά πριν την ώρα της συνέντευξης.
Να είσαι ευγενικός με όλους και κοινωνικός όσο μπορείς με τους εργαζόμενους που θα συναντήσεις μέχρι να κληθείς στο δωμάτιο της συνέντευξης.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
Να είσαι οργανωμένος και να έχεις μαζί σου μόνο τα απαραίτητα. Αν σου ζητηθεί κάτι μην το ψάχνεις μέσα στη τσάντα σου (αν έχεις μαζί σου).
Ξεκίνα με ένα καλημέρα, καλησπέρα ανάλογα με την ώρα.
Ρώτα τον συνεντευκτή σου για το πώς ήταν η εργασιακή του ημέρα (Θα σπάσεις τον πάγο και θα πάρεις παραπάνω πληροφορίες για την εταιρία και τους ρυθμούς της).
Απάντα ήρεμα χωρίς άγχος. Αν κάνεις και κανα λαθάκι λόγω άγχους δεν πειράζει.
Βρες κοινά σημεία με τον συνεντευκτή σου (πτυχία, ασχολίες κλπ) και ρώτα τον πώς τον βοήθησαν στην επαγγελματική του σταδιοδρομία.
Ρώτα αν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για να βελτιωθείς σαν επαγγελματίας και σαν υποψήφιος.
Ρώτα τον αν μπορείς να του κάνει αίτημα να συνδεθείτε μέσω LinkedIn.
Όταν τελειώσει η συνέντευξη ρώτα τον τι ακολουθεί μετά. Θα σε ειδοποιήσουν αυτοί? Σε πόσο καιρό? Υπάρχει κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις εσύ μέχρι τότε? Δείξε μια διαθεσιμότητα, είναι πρώτο ραντεβού θυμάσαι?
Μετά τη συνέντευξη.
Το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να στείλεις ένα email να ευχαριστήσεις για την ευκαιρία που σου δόθηκε υπενθυμίζοντας έτσι την υποψηφιότητά σου.
Πέρασε το διάστημα που σου είπαν ότι θα ειδοποιηθείς? Στείλε ένα email μετά από δυο-τρεις μέρες αφού πέρασε η διορία και ρώτα αν έχουν αποφασίσει για την έκβαση της συνέντευξης και αν μπορείς να κάνεις κάτι παραπάνω για να ενισχύσεις την υποψηφιότητά σου.
Προσπάθησε να κρατήσεις μια τυπική επαφή ακόμα και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Δώσε αξία στην επαφή σου, μη γίνεις stalker αλλά αν βρεις κάτι που μπορεί να ενδιαφέρει το άλλο άτομο στείλ’ το και πες ότι όσο το διάβαζες σου φάνηκε ενδιαφέρον, ότι σκέφτηκες τη κουβέντα που κάνατε και πιστεύεις πως και το άλλο άτομο θα το βρει ενδιαφέρον.
Μετά από όλα αυτά, έχεις ακόμα περισσότερες πιθανότητες για το δεύτερο ραντεβού. Και θυμήσου μπορείς να μας στείλεις το βιογραφικό σου και τη θέση που θες να το στείλεις στο cv@biografikoreloaded.gr ώστε να το σχολιάσουμε και να σου δώσουμε τα καλύτερα tips για να πετύχεις αυτό που θες.