Στέλνοντας το βιογραφικό σου στο εξωτερικό: CV και Resume

 

Από σήμερα ξεκινάμε τη σειρά άρθρων και tips για όλους εσάς που θέλετε να κάνετε το μεγάλο βήμα και να συνεχίσετε ή να ξεκινήσετε την καριέρα σας στο εξωτερικό. Μέσα από μια σειρά άρθρων και βίντεο θα μάθετε όλα αυτά τα οποία πρέπει να ξέρετε για να στείλετε το βιογραφικό σας σε χώρες του εξωτερικού και να ξεκινήσετε μια επιτυχημένη καριέρα.

 

Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε τις διαφορές που έχει ένα επαγγελματικό βιογραφικό σε σχέση με ένα βιογραφικό «passe-partout». Σήμερα θα δούμε τις διαφορές που έχει το CV από το Resume και γιατί οι δυο αυτοί όροι για πολλούς συγχέονται.

 

CV (Curriculum Vitae)

Το CV είναι μια έννοια που στη δικιά μας χώρα σημαίνει βιογραφικό χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία ως προς το περιεχόμενο. Στο εξωτερικό δεν είναι ακριβώς έτσι. Το CV έχει ειδική σημασία και βαρύτητα. Το CV περιέχει όλα τα κατορθώματα τις ζωής σας (επαγγελματικής, ακαδημαϊκής κ.λπ.). Συνήθως είναι πάνω από δυο σελίδες και ακολουθεί χρονολογική σειρά. Χρησιμοποιείται κυρίως από ακαδημαϊκούς και περιέχει μέσα και πληροφορίες για έρευνα και δημοσιεύσεις ερευνών. Είναι στατικό και δεν προσαρμόζεται ανάλογα με τη θέση εργασίας. Με λίγα λόγια το αυθεντικό CV απλά αυξάνεται σε έκταση όσο εξελίσσεσαι επαγγελματικά ή ακαδημαϊκά.

 

Resume

To Resume είναι το σύντομο βιογραφικό. Είναι το χαρτί που προσαρμόζεται ανάλογα με τη θέση εργασίας που θέλεις και παρουσιάζει τον εαυτό σου προσανατολισμένο να ταιριάζει σε μια θέση με πολύ συγκεκριμένα καθήκοντα και προσόντα. Δεν έχει συγκεκριμένη δομή αλλά έχει συγκεκριμένες πληροφορίες οι οποίες αναφέρονται μέσα σε αυτό (Προσωπικά Στοιχεία, Στοιχεία Επικοινωνίας, Ακαδημαϊκή Σταδιοδρομία, Επαγγελματική Εμπειρία, Ξένες Γλώσσες, Ικανότητες και Δεξιότητες και Ενδιαφέροντα). Είναι ένα δυναμικό έγγραφο και αρκετά σύντομο.

 

Δείτε τα δυο βίντεο και θα καταλάβετε σε λίγα μόλις λεπτά τις διαφορές των δυο κειμένων:

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “Στέλνοντας το βιογραφικό σου στο εξωτερικό: CV και Resume”