Βιογραφικό: Επαγγελματικό ή Passe-partout?

Όταν ξεκινάς να κάνεις το βιογραφικό σου βρίσκεσαι σε μια κρίσιμη απόφαση, να το κάνεις επαγγελματικό ή passe-partout? Όταν έχει προϋπηρεσία, έστω και από κάποια πρακτική μέσω της σχολής σου, η απόφαση είναι πιο δύσκολη, αλλά όταν δεν έχεις επαγγελματική εμπειρία τότε η επιλογή είναι μονόδρομος. Ας δούμε τι ξεχωρίζει τις δυο κατηγορίες των βιογραφικών.

 

Βιογραφικό Passe-Partout

 

Η κατηγορία αυτή περιέχει τα σύντομα βιογραφικά. Είναι αυτά τα οποία μέσα σε δυο σελίδες το πολύ περιγράφουν το ποιος είσαι και τι έχεις καταφέρει επαγγελματικά και ακαδημαϊκά. Συνήθως περιγράφεις την ακαδημαϊκή σου εκπαίδευση και τονίζεις τα σημαντικά στοιχεία από αυτήν. Όταν έρχεται η ώρα να περιγράψεις την επαγγελματική σου πορεία δίνεις επιγραμματικά στοιχεία της καριέρας σου. Προσπαθείς να είσαι σύντομος και περιεκτικός δίνοντας έμφαση στην πληροφορία και όχι στην έκταση της ανάλυσης. Καταγράφεις τα προσόντα σου με λέξεις κλειδιά και ελπίζεις να είναι αρκετό για να κληθείς σε κάποια συνέντευξη. Όπου είναι δυνατό προσαρμόζεις το βιογραφικό σου σε κάθε διαφορετική εταιρία που το στέλνεις ή ανάλογα με τη κάθε θέση εργασίας που στοχεύεις. Η προσαρμογή αυτή δεν είναι πάντα εύκολη αφού οι πληροφορίες που αναφέρεις δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν.

 

Επαγγελματικό Βιογραφικό

 

Αυτή η κατηγορία βιογραφικού προϋποθέτει την ύπαρξη κάποιας προϋπηρεσίας. Το μέγεθος εδώ δεν παίζει ρόλο και συνήθως η έκταση του βιογραφικού σου είναι συνδεδεμένη με την επαγγελματική σου εμπειρία. Η περιγραφή της ακαδημαϊκής σου πορείας είναι αρκετά σύντομη έως και επιγραμματική γιατί η μεγαλύτερη έμφαση που δίνεις είναι στην προϋπηρεσία σου. Όταν περιγράφεις την προϋπηρεσία σου σε αυτού του είδους τα βιογραφικά προσπάθησε να είσαι όσο πιο αναλυτικός γίνεται. Το εννοώ. Είναι ο τύπος του βιογραφικού όπου περιγράφεις αναλυτικά σε κάθε θέση εργασίας που είχες τα καθήκοντά σου και τα projects που έχεις αναλάβει. Τα καταγράφεις σε αντίστροφη χρονολογική σειρά και παρουσιάζεις το ρόλο που είχες σε κάθε project που αναφέρεις. Με αυτό το βιογραφικό, συνήθως, στοχεύεις θέση η οποία προαπαιτεί προϋπηρεσία παρόμοια με τη δικιά σου ή σκοπεύεις να αλλάξεις πορεία στη καριέρα σου παρουσιάζοντας πως μπορεί η εμπειρία σου μπορεί να σε βοηθήσει στην αλλαγή αυτή. Κλειδί για τη σωστή σύνταξη του βιογραφικού αυτού του είδους είναι η προσαρμογή του ανά εταιρία και ανά θέση εργασίας. Οι λέξεις κλειδιά γίνονται πιο εξειδικευμένες και τα κατορθώματά σου αποτυπώνονται ξεκάθαρα και αναλυτικά στο «χαρτί».

 

Εσύ τι βιογραφικό επιλέγεις να στείλεις?

 

Όποια κι αν είναι η απάντησή σου, εάν χρειάζεσαι βοήθεια, στείλε μας το βιογραφικό σου για δωρεάν review στο biografikoreloaded@gmail.com