Assessment Tests Μέρος 1ο: Numerical Tests

Από σήμερα ξεκινάμε το αφιέρωμα στα tests διαλογής υποψηφίων. Κάθε μεγάλη εταιρία ή τα κέντρα διεξαγωγής επαγγελματικής αποκατάστασης υποψηφίων διεξάγουν τέτοιου είδους tests είτε για να ξεχωρίσουν τους ικανούς υποψηφίους είτε για να εντοπίσουν την κλίση τους. Υπάρχουν αρκετά tests τα οποία χρησιμοποιούνται για αυτό το σκοπό. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα «μαθηματικά» tests κοινώς τα Numerical Assessment Tests.

Τα tests αυτά έχουν σχεδιαστεί για να εξετάζουν την ικανότητα των υποψηφίων να σκεφτούν υπό την πίεση χρόνου. Είναι τεστ τα οποία περιέχουν μαθηματικές ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και συνήθως η ώρα επίλυσής τους είναι μεταξύ 20 με 40 λεπτά. Ο γενικότερος κανόνας είναι ο υποψήφιος να έχει περίπου 1 λεπτό για την επίλυση κάθε ερώτησης. Η λογική είναι να λύσεις όσο το δυνατόν πιο πολλά σωστά σε αυτό το χρονικό περιθώριο χωρίς να ανησυχείς ότι δεν τα έλυσες όλα.

Τα Numerical Tests χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

Quantitative Tests

Είναι τα αμιγώς μαθηματικά tests. Οι ερωτήσεις και οι υπολογισμοί έχουν να κάνουν με καθαρά μαθηματικής φύσης ερωτήσεις. Μαθηματικές ιδιότητες, τρόπος σκέψης και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων είναι αυτό που εξετάζεται σε αυτό το κομμάτι. Είναι σχετικά απλό σαν μορφή και οι ερωτήσεις κρύβουν τις παγίδες τους και τις δυσκολίες τους.

Tip: Σκέψου απλά για να λύσεις αυτά τα προβλήματα. Όσο πιο προχωρημένα μαθηματικά προσπαθήσεις να χρησιμοποιήσεις τόσο θα σε πνίγει ο χρόνος.

Comprehension Tests

Αυτού του είδους τα προβλήματα παρουσιάζουν μια σειρά από πληροφορίες της οποίες πρέπει να συνδυάσεις για να φτάσεις στη λύση. Εδώ αρχίζουν να περιπλέκουν τα πράγματα. Κλάσματα συνδυάζονται με ποσοστά τα οποία αποτελούν μέρος άλλων κλασμάτων τα οποία περιγράφονται με λέξεις. Πρέπει να προσέχεις τι διαβάζεις. Το επίπεδο των μαθηματικών δεν είναι κάτι ανησυχητικό απλά πρέπει να διαβάζεις και να συνδυάζεις τις πληροφορίες σωστά.

Tip: Προσπάθησε να κάνεις μια ροή των αριθμητικών πληροφοριών έτσι ώστε να ξέρεις πως μπορείς να φτάσεις στην απάντηση σου με τον σωστό τρόπο χωρίς να ξεχάσεις κάποια πληροφορία.

Critical Reasoning/ Reasoning

Σε αυτά τα tests θα συναντήσεις δεδομένα. Δεδομένα στη μορφή πινάκων, διαγραμμάτων, πιτών και άλλης μορφής διαγράμματα που μπορούν να σου δώσουν δεδομένα. Συνήθως ένας πίνακας απασχολεί 3-4 ερωτήσεις. Πάλι τα μαθηματικά δεν είναι κάτι σπουδαίο αφού σε αυτής της μορφής τα tests εξετάζεται η δυνατότητά του υποψηφίου να επιλέξει και να συνδυάσει σωστά τις κατάλληλες πληροφορίες.

Tip: Διάβασε πρώτα την ερώτηση πριν δεις τα δεδομένα που σου δίνονται. Έπειτα διάβασε τον τίτλο του σχεδίου (πίνακας, διάγραμμα, κ.λπ.) και τέλος δες ποιες πληροφορίες είναι αυτές που θέλεις αγνοώντας τις υπόλοιπες. Συνήθως για την απάντησή σου θα πρέπει να πάρεις τα δεδομένα της ερώτησης από το τέλος προς την αρχή της.

 

Με καλή εξάσκηση και εξοικείωση με την εικόνα αυτών των tests θα είσαι έτοιμος να ανταπεξέλθεις οποιαδήποτε πρόκληση. ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν χρειάζεται να τα λύσεις όλα. Θέλεις να κάνεις όσο πιο πολλά σωστά μπορείς.