Τα δυνατά σου σημεία!

Μια ερώτηση ακατάλληλη για μετριόφρονες. «Ποια θεωρείς ότι είναι τα δυνατά σου σημεία?». Μπορεί να διατυπωθεί με παραπάνω από έναν τρόπο αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα έπρεπε να σε δυσκολεύει περισσότερο απ’ όσο πιστεύεις.

Μιλώντας για τον εαυτό σου ή για τη θέση εργασίας που σε ενδιαφέρει θα έρθεις σίγουρα αντιμέτωπος με αυτή την ερώτηση. Εκεί που οι υπόλοιποι υποψήφιοι αυτοσχεδιάζουν εσύ πρέπει να απαντήσεις με στρατηγική και να «χτυπήσεις» όλα τα σημεία κλειδιά που ψάχνει ο συνεντευκτής σου. Οι περισσότεροι δεν σταματούν να χρησιμοποιούν αόριστα επίθετα προσπαθώντας να περιγράψουν την καλύτερη πλευρά του εαυτού τους αλλά όλα αυτά παραμένουν αέρας όταν δε συνοδεύονται από παραδείγματα.

Σωστή τακτική για την απάντηση:  Έχοντας στο μυαλό σου τη θέση εργασίας και τις απαιτήσεις της προσπάθησε να φέρεις τα δυνατά σου σημεία να ευθυγραμμιστούν με τα «θέλω» της θέσης. Χρησιμοποίησε επίθετα για να περιγράψεις τον εαυτό σου αλλά φρόντισε να χρησιμοποιήσεις ακόμη περισσότερα παραδείγματα από την προϋπηρεσία σου για να στηρίξεις τα επίθετα που χρησιμοποιείς.

Αξιόπιστος, επαγγελματίας, ακριβής, οργανωτικός κ.λπ. όλα τους είναι καταπληκτικά επίθετα για να περιγράψουν τα δυνατά σου σημεία αλλά χωρίς απτά παραδείγματα παραμένουν λέξεις κρεμασμένες στον αέρα. Τι σε έκανε να πιστεύεις πως μπορείς να χαρακτηριστείς έτσι? Υπάρχει κάποιος άλλος που να το πιστεύει? Μήπως κάποιος άλλος σου έχει αποδώσει κάποια άλλη περιγραφή του εαυτού σου κι εσύ δεν τη χρησιμοποιείς?

Θέλω να ακούσω παραδείγματα περισσότερο απ’ όσο πιστεύεις. Άσε τις πράξεις σου να μιλήσουν για σένα κι εγώ θα συγκεντρώσω τη λίστα με τα επίθετα που σε χαρακτηρίζουν. Αν καταφέρουμε να ταιριάξουμε τα επίθετα που μας έδωσες με τη δικιά μας ερμηνεία του παραδείγματος μάντεψε τι θα συμβεί! Ω, ναι, θα πάρεις τη δουλειά που θέλεις!

 Η μεγαλύτερη παγίδα όλων είναι τα επίθετα οργανωτικός  και  υπομονετικός.

Αν μου πεις πως είσαι οργανωτικός και στο βιογραφικό σου επικρατεί το χάος ό,τι παράδειγμα και να μου δώσεις δεν το σώζεις! Αν από την άλλη αν είσαι τόσο καλός με τον εαυτό σου και μου πεις ότι είσαι υπομονετικός χαρακτήρας τότε ετοιμάσου να παίξω με την υπομονή σου στη συνέντευξη. Δεν είναι κάτι το οποίο θα το κάνω επειδή έχω πρόβλημα μαζί σου αλλά επειδή θέλω να εξακριβώσω από μόνος μου τα λεγόμενά σου.

Για ό,τι κι αν απαντάς σε αυτή την ερώτηση, το παράδειγμα είναι αυτό που θα με πείσει και όχι ο χαρακτηρισμός που θέτεις στον εαυτό σου.

Το ύφος με το οποίο μιλάς για τον εαυτό σου παίζει σημαντικό ρόλο διότι πρέπει να εμπνέεις εμπιστοσύνη. Εάν έχεις τις κατάλληλες συστάσεις από τις προηγούμενες θέσεις εργασίας σου μη διστάσεις να τις χρησιμοποιήσεις. Συμπεριέλαβε στην απάντηση σου ότι μπορώ να εξακριβώσω κανά δυο χαρακτηριστικά σου και από τον προηγούμενο εργοδότη σου. Τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη αξία στα λεγόμενά σου από το να τεστάρεις την θέλησή μου να εξακριβώσω παραπάνω στοιχεία για σένα από ένα άτομο που έχει συνεργαστεί μαζί σου σε επαγγελματικό περιβάλλον.

Τελικά δε μου είπες ποια είναι τα δυνατά σου σημεία?

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *