Ο τρόπος σου να ξεχωρίσεις!

Έχουμε γράψει και ξαναγράψει γι’ αυτό το θέμα αλλά είναι τόσο σημαντικό να μπορείς να μείνεις χαραγμένος στο μυαλό ενός recruiter μετά από μια συνέντευξη που αρκετές φορές, αυτό και μόνο αυτό, μπορεί να είναι αρκετό για να σε κάνει να προχωρήσεις σε επόμενα στάδια συνεντεύξεων. Ειδικά όταν κάνεις τα πρώτα σου βήματα στην αγορά εργασίας και δεν έχεις καθόλου προϋπηρεσία, πρέπει να βρεις τον τρόπο να μείνεις χαραγμένος στο μυαλό των recruiters (με τη καλή έννοια).

Τα χαρακτηριστικά που θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις ακόμα κι αν δεν έχεις προϋπηρεσία είναι:

Όρεξη

Ίσως είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό όλων. Η όρεξη να μάθεις, να προσφέρεις και να δουλέψεις είναι το σημαντικότερο προσόν που μπορείς να επιδείξεις όταν στο βιογραφικό σου η προϋπηρεσία σου δεν σε βοηθάει πολύ.

Πάθος

Πρέπει να μπορείς να αποδείξεις ότι γι’ αυτό που θα κληθείς να φέρεις εις πέρας ή θα συμμετάσχεις είναι κάτι το οποίο σου αρέσει να κάνεις. Πρέπει να είσαι σε θέση να δείξεις πως θα δώσεις τα πάντα για να πετύχεις το σκοπό σου και το στόχο σου στα πλαίσια μιας νέας ομάδας.

Αυτοπεποίθηση

Όχι δεν μπορείς να κατακτήσεις τον κόσμο αλλά αυτό που θέλει να δει ο συνεντευκτής σου είναι ότι πιστεύεις στον εαυτό σου και δεν φοβάσαι να βρεθείς μπροστά σε προκλήσεις. Έχεις το θάρρος της γνώμης σου και πάνω απ’ όλα πρέπει να είσαι επικοινωνιακός χαρακτήρας και να μη φοβάσαι να μιλήσεις σε άλλους.

Να κάνεις σωστές ερωτήσεις

Η αξία της απάντησης είναι εφάμιλλη με αυτήν της ερώτησης. Ρώτησε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου οι οποίες θα βοηθήσουν στο διάλογο και θα δώσουν την ευκαιρία στο άτομο απέναντί σου να σου δώσει πληροφορίες για τη δουλεία, τη καθημερινότητα της θέσης και του τρόπου εργασίας αλλά και για τον κλάδο. Οι ερωτήσεις σχετικά με τον μισθό ή την άδεια είναι οι χειρότερες ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις εσύ πρώτα σε μια συνέντευξη.

Να δίνεις παραδείγματα

Ό,τι κι αν πεις πρέπει να το στηρίζεις με παραδείγματα από το βιογραφικό σου και τη μέχρι τώρα καριέρα σου είτε επαγγελματική είτε ακαδημαϊκή. Η αξία του παραδείγματος είναι πολύ πιο μεγάλη απ’ όσο νομίζεις γιατί δείχνει μέρος του χαρακτήρα σου και της προσωπικότητάς σου.

Προσωπικότητα

Η προσωπικότητα είναι το χαρακτηριστικό που θα δείξει εάν ταιριάζεις ή όχι σε μια εταιρία και στη κουλτούρα της. Πριν πας σε μια συνέντευξη φρόντισε να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς για μια εταιρία για να δεις πώς θα μπορούσες εσύ να ταιριάξεις σε αυτήν. Έπειτα προσπάθησε να βρεις τα στοιχεία του εαυτού σου που θα σου ανοίξουν την πόρτα για αυτή τη θέση.

Η προσπάθεια δε σταματάει ποτέ. Προσπάθησε να εξελίσσεις συνεχώς τον εαυτό σου και το κάλεσμα θα έρθει.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *