Γιατί έκανες αίτηση για δουλειά σε αυτή την εταιρία?

Μια από τις συνηθισμένες ερωτήσεις που θα βρεις μπροστά σου σε μια συνέντευξη είναι η επιθυμία σου να εργαστείς σε μια συγκεκριμένη θέση, σε μια συγκεκριμένη εταιρία. Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεσαι, υπάρχει σωστή απάντηση.

Μια ερώτηση που μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους:

Γιατί έκανες αίτηση για δουλειά σε εμάς?

Τι σου αρέσει στην εταιρία μας?

Για ποιο λόγο θέλεις να εργαστείς/ συνεργαστείς μαζί μας?

Γιατί σε εμάς και όχι σε άλλη εταιρία (συνήθως ανταγωνίστρια)?

Ό,τι παραλλαγή της ερώτησης αυτής κι αν βρεις μπροστά σου το ζητούμενο είναι ένα. Γιατί σε ενδιαφέρει η συγκεκριμένη θέση στη συγκεκριμένη εταιρία και ποια είναι τα κίνητρα που σε οδήγησαν στο να στείλεις το βιογραφικό σου εκεί.

Υπάρχει πάντα η ειλικρινής απάντηση: σπούδασα αυτό το αντικείμενο, έψαχνα για δουλειά, παίρνω χαμηλό μισθό στη τρέχουσα θέση εργασίας μου. Καλή η αλήθεια και η ειλικρίνεια αλλά πραγματικά αυτές οι απαντήσεις απλά θα σε κάψουνε.

Σωστή Τακτική Αντιμετώπιση:  Στην απάντησή σου θέλεις να αναφέρεις τις ανάγκες που έχει η θέση εργασίας και να τις ταιριάξεις με εσένα, τη προϋπηρεσία σου, τις ικανότητές σου, τη προσωπικότητά σου και τις φιλοδοξίες σου. Ό,τι διάβασες στην αγγελία ήρθε η ώρα να το χρησιμοποιήσεις.

Η θέση εργασίας σε κάθε εταιρία είναι ένα πρόβλημα που αποζητά λύση. Τα καθήκοντα και οι ανάγκες της κάθε θέσεις είναι επιμέρους προβλήματα. Εσύ είσαι εκεί ως λύση και όχι ως πρόβλημα. Έτσι λοιπόν, προτού ξεκινήσεις να παραθέτεις «τα θέλω σου» καλό θα ήταν να σκεφτείς τον τρόπο με τον οποίο εσύ θα δώσεις λύσεις.

Ο μισθός, το ωράριο οι καλές συνθήκες εργασίας είναι αυτονόητα «θέλω» του κάθε εργαζόμενου. Μην τα παραθέτεις εξ αρχής. Θα έρθει η ώρα να συζητήσεις και γι’ αυτά.

Δείξε το πάθος σου και την προσωπικότητά σου, μίλα για τις μη επιχειρηματικές δραστηριότητες της επιχείρησης και πώς αυτές σε συναρπάζουν και σε εμπνέουν. Δείξε στις αξίες σου πως δεν είσαι μισθοφόρος αλλά άνθρωπος που εμπνέεται και θέλει όραμα προτού κοιτάξει τα λεφτά. Εάν έχεις τα απαραίτητα στοιχεία μίλα για τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται σε αυτή την εταιρία και πως εσύ θέλεις να γίνεις μέλος της ομάδος γιατί ταιριάζεις απόλυτα στον τρόπο εργασίας τους. Δώσε τη δικιά σου οπτική για κάθε ανάγκη της θέσης και προσπάθησε να εξηγήσεις ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις με τον πιο ευχάριστο και αποδοτικό τρόπο για σένα και τους υποψήφιους συναδέλφους σου.

Σε αυτή την ερώτηση πρέπει πραγματικά να έχεις την απάντηση έτοιμη με το που στέλνεις το βιογραφικό σου. Στη τελική είναι μια ερώτηση που κι εσύ ο ίδιος κάνεις στον εαυτό σου 2 δευτερόλεπτα πριν κάνεις την αίτησή σου αλλά απαντάς τόσο γρήγορα που ποτέ δεν έδωσες βάση στην απάντηση. Εάν το καλοσκεφτείς ο τρόπος απάντησης που σου προτείνουμε δεν είναι λιγότερο ειλικρινής απλά παρουσιάζει μια διαφορετική οπτική του εαυτού σου. Σειρά σου τώρα! Καλή επιτυχία.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *