Ένα γρήγορο άρθρο για το πώς θα κάνεις το βιογραφικό σου απλό και θα αυξήσεις τις πιθανότητες να κληθείς σε συνέντευξη. Η λογική είναι bullet points, σύντομα απλά και περιεκτικά αποτύπωσε στο χαρτί τη προσωπικότητά σου, τις ικανότητες σου και τις εμπειρίες σου.
- Προσωπικά στοιχεία
Πρέπει να φαίνεται ευδιάκριτα τόσο το όνομα όσο και τα στοιχεία επικοινωνίας είναι το Α και το Ω και γι’ αυτό μπαίνουν και πρώτα στη παρουσίαση. Η ημερομηνία γέννησης ή η φωτογραφία δεν παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο όσο το τηλέφωνο ή το email.
- Εκπαίδευση
Με χρονολογική σειρά από το πιο πρόσφατο στο πιο παλιό, προσπάθησε να βάλεις τα βαριά χαρτιά σου σε σειρά. Μη βάλεις πιστοποιήσεις από σεμινάρια εδώ ή διπλώματα που έχεις. Δεν ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία. Βάλε ό,τι έχεις από πτυχίο και πάνω. Όχι το λύκειο σου δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα ελληνικά λύκεια. Μη το βάλεις μέσα δεν ενδιαφέρει κανέναν και δεν δείχνεις κάτι ξεχωριστό σε γνώση. Ίσα ίσα προβάλεις πως δεν έχεις κάτι πιο σημαντικό.
- Επαγγελματική Εμπειρία
Πάντα σε συνάφεια με τη θέση που θες παρουσίασε οποιαδήποτε εργασιακή εμπειρία διαθέτεις με χρονολογία και σειρά από το πιο πρόσφατο στο πιο παλιό. Αν έχει μόνο πρακτική δεν πειράζει, και αυτό αρκεί. Αν δεν έχεις καθόλου προϋπηρεσία, παρουσίασε κάποιες σημαντικές εργασίες από τη σχολή σου. Μια μικρή περιγραφή του τι έκανες το πολύ σε 3 προτάσεις είναι επιθυμητό ώστε να μπορέσει να καταλάβει ο εργοδότης σου με τι έχεις ασχοληθεί.
- Πρόσθετη Εκπαίδευση
Εδώ συμπλήρωσε τα σεμινάρια και τα διπλώματα που έχεις. Ίδια λογική στη σειρά με τα παραπάνω. Φρόντισε αυτά που θα συμπεριλάβεις να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο αντικείμενο της θέσης που κάνεις αίτηση χωρίς αυτό να είναι πλήρως απαραίτητο. Εδώ παρουσιάζεις εν μέρει και το τι παραπάνω έχεις μάθει να κάνεις και τι σε ενδιαφέρει λίγο πιο σοβαρά από ένα hobby.
- (Σε περίπτωση που έχεις προϋπηρεσία) Projects
Εδώ περιέγραψε επιγραμματικά με τι έχεις ασχοληθεί, τι έκανες στη προηγούμενη δουλειά σου. Εάν έχεις ασχοληθεί μόνο με πρακτική μπορείς να αναφέρεις εδώ κανα δυο εργασίες που είσαι περήφανος συνήθως πτυχιακές ή διπλωματικές εργασίες πρωταγωνιστούν σε αυτό το πεδίο αφού έχουν και τη μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με μια απλή εργασία.
- Hobby και Ενδιαφέροντα
Η fun πλευρά της προσωπικότητας σου. Με τι ασχολείσαι στον ελεύθερο σου χρόνο? Τι κάνεις για να περάσει δημιουργικά η ώρα σου? (Συνήθως το ότι βλέπεις σειρές δεν ενδιαφέρει απολύτως κανέναν εκτός και αν κάνεις αίτηση για σχετική θέση) Τα στοιχεία που θα βάλεις εδώ χρησιμοποιούνται σε μια συνέντευξη κυρίως για να σπάσει ο πάγος.
- Δεξιότητες
Τέλος βάλε τις δεξιότητες σου, όχι πολλά, 3-4 το πολύ. Τι πιστεύεις ότι κάνεις καλύτερα από κάθε άλλον? Ποια είναι τα στοιχεία της προσωπικότητας σου που σε καθιστούν κατάλληλο για τη θέση? Είναι ένας ωραίος και χρήσιμος επίλογος για το βιογραφικό σου.