Top 8 CV tips μετά από τις Ημέρες Καριέρας Start UP!

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το CollegeLink διοργάνωσαν τις μέρες καριέρας Start UP όπου φοιτητές μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή με Start Ups για μια πρώτη γεύση από την αγορά εργασίας. Η ομάδα του site μας βρέθηκε εκεί σαν ένα (cozy) CV Corner και σας μεταφέρουμε τις top συμβουλές για το βιογραφικό σας σε περίπτωση που δεν καταφέρατε να είστε εκεί.

Φωτογραφία ή όχι?

Σχεδόν προσωπική υπόθεση. Ταιριάζει στο theme σου? Βάλε. Δεν θέλεις? Mη βάζεις. Δεν υπάρχει κανόνας, μόνο απόψεις. Τα ερωτήματα είναι πολλά γιατί κάποιος να θέλει φωτογραφία στο βιογραφικό σου. Σαν συμβουλή κράτα ότι πρέπει να φροντίσεις η φωτογραφία σου να μπορεί να εκτυπωθεί σε ασπρόμαυρη μορφή χωρίς να φαίνεται σαν «μουντζούρα» στη κορυφή του βιογραφικού σου.

Εναλλακτικό tip: Βάλε hyperlink  για το LinkedIn profile σου και εάν θέλω να δω φωτογραφία σου θα τη βρω εκεί. Γιατί να την έχεις στο βιογραφικό σου?

Τρίπτυχο «ΤΙ-ΠΟΥ-ΠΌΤΕ»

Σε όλα τα πεδία του βιογραφικού σου που χρειάζονται ημερομηνίες να θυμάσαι πρώτα με ενδιαφέρει να δω το ΤΙ έκανες, μετά το ΠΟΥ το έκανες και τέλος το ΠΟΤΕ το έκανες. Μη βάζεις πρώτα το πανεπιστήμιο και μετά το τμήμα σου αλλά το αντίθετο. Μη μου λες σε ποια εταιρία δούλεψες και μετά τι θέση είχες αλλά το αντίθετο! ΤΙ-ΠΟΥ-ΠΟΤΕ

Χρονολογίες και διάρκεια

Στο βιογραφικό σου πρέπει εν συντομία να δείξεις τα πλεονεκτήματά σου έναντι του ανταγωνισμού σου. Η διάρκεια των σπουδών σου πιστεύεις ότι σου δίνει πλεονέκτημα? Εάν συνοδεύεται με προϋπηρεσία τι με νοιάζει εάν έκανες 5 ή 6 χρόνια? Εάν την τελείωσες στο χρόνο της συγχαρητήρια αλλά μάλλον θα πρέπει να σε εκπαιδεύσω… Δεν είναι καλό deal. Επιχειρήματα υπάρχουν και για τις δυο απόψεις στο κάτω-κάτω εάν ήθελα να μου δείχνεις τη διάρκεια θα το ζήταγα στην αγγελία, δεν θα έλεγα μόνο το πτυχίο που αφορά τη θέση. (Το ίδιο ισχύει και για τους βαθμούς)

Σωστό και λάθος βιογραφικό

Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος βιογραφικό. Το βιογραφικό σου είναι όσο γεμάτο ή όσο άδειο εσύ θέλεις να  είναι. Όσο έχεις ουσιαστικά πράγματα να πεις για τον εαυτό σου πάρε το χώρο σου. Μη πλατειάσεις αλλά μην ξεπετάξεις κάποια πράγματα για να μπορέσεις να τα χωρέσεις όλα σε μια σελίδα. Ας πάει και σε δυο δεν θα σου πάρει κανείς το κεφάλι ούτε θα σε κόψει γι’ αυτό. ΘΥΜΗΣΟΥ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΕ ΚΑΛΕΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. Μια σελίδα, μια λέξη, μια παράγραφος ποιος μπορεί να σου πει με ακρίβεια ποιο είναι το σωστό όταν τα δοκιμάσεις όλα και σε όλες τις παραλλαγές σε καλέσουν για συνέντευξη?

Όχι templates

Το βιογραφικό σου είναι ένα κομμάτι του εαυτού σου και της προσωπικότητάς σου μη περιοριστείς στα templates γιατί σε αναγκάζουν να σκεφτείς σε νόρμες. Μπορείς να συμβουλευτείς templates αλλά φτιάξε το δικό σου! Συνδύασε ιδέες από διάφορα templates. Πραγματικά από τα βιογραφικά που είδαμε σήμερα σίγουρα κάποια οπτικά έκαναν τη διαφορά αλλά κάποια από αυτά ήταν ίδια γιατί είχαν επιλέξει το ίδιο template.

Profile/Περίληψη βιογραφικού

Αυτό το σπαστικό κειμενάκι στην αρχή… Μη γράφεις σε τρίτο ενικό πρόσωπο για τον εαυτό σου. Εάν επιλέξεις να το χρησιμοποιήσεις μίλα σε πρώτο ενικό πρόσωπο. Ναι είναι παράξενο αλλά μιλάς για σένα, σκέψου το! Το πρώτο ενικό πρόσωπο δείχνει ενέργεια, διάθεση, πυγμή! Go for it! Ακόμα καλύτερα κλείσε το βιογραφικό σου με τους στόχους σου και τις φιλοδοξίες σου. Με αυτό τον τρόπο μου δείχνεις ότι είσαι άτομο που βάζει στόχους και ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να τους πετύχεις αλλά και τι καριέρα θέλεις να κάνεις.

Μορφοποιήσεις στο κείμενο

Όταν χρησιμοποιείς bullet points  χρησιμοποίησε, bold, italics, underline για να τονίσεις λέξεις κλειδιά. Καθοδήγησε το μάτι μου όπως εσύ θέλεις και πιστεύεις. Μη με αφήνεις να διαβάσω όλο το βιογραφικό. Δεν θα το κάνω και δεν θα προσέξω αυτό που θες εσύ αλλά αυτό που θέλω εγώ και τα θέλω μας μπορεί να διαφέρουν δραματικά.

Στοιχεία επικοινωνίας

ΤΟΝΙΣΕ ΤΑ. Μη τα κρύβεις. Δωσ’τα μου στο πιάτο. Κάν’ τα bold, πιο μεγάλα, κάνε κάτι να τα προσέξω με τη μια! Στη τελική αυτό θέλεις, να σε πάρω τηλέφωνο και να σε καλέσω στο γραφείο για συνέντευξη! Γιατί να έχεις χαμένα στο βιογραφικό σου τα στοιχεία και τους τρόπους που μπορώ να σε εντοπίσω?!

Μια ευχάριστη και διαφορετική εμπειρία η σημερινή μας μέρα. Η ώρα πέρασε νερό. Ευχαριστούμε για την πρόσκληση, φοβερή οργάνωση! Είδαμε πολλά νέα παιδιά με στόχους, ανησυχίες, φιλοδοξίες και όνειρα. Πάνω απ’ όλα είδαμε σωστά και ελκυστικά βιογραφικά. Σίγουρα το μέλλον της αγοράς εργασίας θα έχει αρκετούς ευχάριστους λόγους για να πονοκεφαλιάζει. Καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες. Ελπίζουμε να βοηθήσαμε έστω και λίγο στη μεγάλη ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά σας και λέγεται αγορά εργασίας.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *