6 ερωτήσεις που προκαλούν αμηχανία

Σε μια συνέντευξη μπορεί να προκύψουν ερωτήσεις οι οποίες προκαλούν αμηχανία στους υποψηφίους. Δεν είναι το ύφος ή το περιεχόμενο της ερώτησης που μπορεί να σε τρομάξει αλλά η απάντηση σίγουρα δεν «βγαίνει» εύκολα.

1.Πώς θα σε περιέγραφαν οι εργασιακοί σου ανταγωνιστές?

Σίγουρα σε αυτή την ερώτηση θέλεις να τονίσεις πως δεν είχες ανταγωνιστές και ήσουν συνεργατικός με όλους σου τους συναδέλφους. Όποιος ανταγωνισμός υπήρχε ήταν καθαρά επαγγελματικός και δημιουργικός ώστε να διατηρείται η ομάδα εργασίας σε υψηλά επαγγελματικά επίπεδα. Δεν απέκλειες κανέναν από το να σου μιλήσει ή να έρθει σε σένα για βοήθεια. Σίγουρα ο κάθε άνθρωπος έχει και προσωπικές βλέψεις όντας μέλος μιας ομάδας αλλά στη τελική όλοι δίνατε τον καλύτερό σας εαυτό για ένα κοινό καλό αποτέλεσμα.

2.Τι δεν σου άρεσε στη προηγούμενη θέση εργασίας σου?

Πριν να αρχίσεις να αραδιάζεις όλα τα μειονεκτήματα της προηγούμενης εταιρίας σου σκέψου που βρίσκεσαι. Ο νέος εργοδότης σου ίσως ακούσει τα αρνητικά σου σχόλια σαν προφητείες. Η πιο ασφαλής απάντηση είναι να εξηγήσεις πως ένιωθες στάσιμος στην προηγούμενη θέση σου και δεν έβλεπες τον εαυτό σου να εξελίσσεται όπως εσύ θα ήθελες.

3.Περιέγραψέ μου μια αποτυχία σου. Πώς την χειρίστηκες?

Μια πολύ συνηθισμένη ερώτηση. Ο συνεντευκτής εδώ ψάχνει να βρει πως χειρίζεσαι τις καταστάσεις όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχεις σχεδιάσει. Μην ψάχνεις να βρεις μια αποτυχία-καταστροφή διότι μπορεί να μην έχεις βιώσει τέτοια κατάσταση. Βρες κάτι πιο καθημερινό και περιέγραψε την υπομονή που έδειξες μέχρι να «στρώσει» η υπόθεση και να ξαναγυρίσεις την κατάσταση στα μέτρα σου.

4.Τι σε προβληματίζει σε αυτή τη θέση?

Σε αυτή την ερώτηση δεν πρέπει να αμφισβητήσεις τον εαυτό σου. Χωρίς να είσαι αλαζονικός δείξε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και εξήγησε πως το μεγαλύτερο άγχος σου είναι να προσαρμοστείς γρήγορα και να γίνεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα ενεργό μέλος της ομάδος που θα σε υποδεχτεί για δουλειά. Θυμήσου είσαι μια λύση σε ένα πρόβλημα και όχι ένα νέο πρόβλημα για την εταιρία!

5.Ποιά είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σου?

Εδώ προσπάθησε να αποφύγεις τις ρομαντικές απαντήσεις. Η τελειομανία σου, η προσοχή στις λεπτομέρειες κ.λπ. δεν είναι αδυναμίες. Είναι απαντήσεις που έχεις διαβάσει πως να τις παρουσιάζεις σαν αδυναμίες. Περιέγραψέ μου μια πραγματική σου αδυναμία η οποία όμως δεν θα σου στερήσει τη δουλειά. Μίλησέ μου για την μικρή σου προϋπηρεσία, για κάποιες τεχνικές φοβίες που μπορεί να σε κάνουν να μη νιώθεις σίγουρος για τον επαγγελματία εαυτό σου. Πες μου πως δουλεύεις για να το αλλάξεις αυτό. Θέλω να διαπιστώσω ότι ξέρεις να αναγνωρίζεις την αδυναμία ακόμα και στον εαυτό σου και πάνω απ’ όλα θέλω να ακούσω πως κάνεις ό,τι μπορείς για να την εξαλείψεις.

6.Στη προηγούμενη δουλειά σου απολύθηκες ή παραιτήθηκες?

Απάντα με ειλικρίνεια. Πάντα μπορώ να σηκώσω το τηλέφωνο και να ρωτήσω τους λόγους για τους οποίους δεν συνεργάζεσαι με την προηγούμενη εταιρία σου. Δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεσαι ή να φοβάσαι κάτι. Εάν παραιτήθηκες θέλω να ξέρω τους λόγους που σε οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Ήταν για μια καλύτερη θέση εργασίας? (άρα μπορεί να σε χάσω κι εγώ στη μέση κάποιου σημαντικού project?). Ήταν λόγω εργασιακού περιβάλλοντος? Προσπάθησε να μου δείξεις πως όποιοι κι αν ήταν οι λόγοι η απόφασή σου δεν άφησε «ξεκρέμαστη» την εταιρία γιατί πάνω απ’ όλα είσαι επαγγελματίας.

Το παν είναι να ξέρεις σε «ποια καρέκλα κάθεσαι και σε ποια θέλεις να καθίσεις». Καλή επιτυχία και μείνε ψύχραιμος.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *