5 βήματα προς τη δουλειά όνειρο!

 

Ξυπνάς αύριο και πας για δουλειά. Γρήγορα σκέψου που είσαι? Τι κάνεις? Τι θέση έχεις? Είναι δικιά σου η εταιρία/επιχείρηση? Εάν απάντησες πιο γρήγορα κι από τη σκιά σου και στις 4 ερωτήσεις με σιγουριά είτε ξέρεις τι κάνεις στην επαγγελματική σου ζωή είτε ξέρεις τι θέλεις να κάνεις. Εδώ θα σου μιλήσω για την δουλειά που ονειρεύεσαι να κάνεις και πώς να την κατακτήσεις.

 

Γνωρίζοντας ότι η ιδανική καριέρα και η δουλειά «όνειρο» δεν είναι κάτι που μπορείς να πετύχεις από τη μια μέρα στην άλλη, δεν είναι κάτι που αγοράζεις αυτοστιγμή από το Google Play μάθε ότι δεν είναι και τελείως ουτοπία. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις το ένστικτό σου και εάν δεν μπορείς θα σου πω εγώ μερικά απλά βήματα για να έχεις στο μυαλό σου.

 

1.Βρες το κρυφό σου (ή όχι και τόσο κρυφό σου) ταλέντο!

 

Ξέρεις σε τι είσαι καλός μόνο όταν το ακούς από τρίτους, ενώ παλεύεις να είσαι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται με τον εαυτό σου ώστε να μην υπερβάλλεις. Σκέψου όλες τις φορές που βρέθηκες αντιμέτωπος με τις πιο δύσκολες προκλήσεις και πώς το αντιμετώπισες. Σκέψου σε τι είσαι καλός. Κι αν αυτή η ερώτηση σου φαίνεται δύσκολη, σκέψου σε τι θα έδινες τα πάντα για να είσαι ο καλύτερος. Στην τελική τι είναι αυτό που σου βγαίνει αβίαστα χωρίς προσπάθεια? Μήπως τελικά έχεις ένα ταλέντο που ποτέ δεν του έδωσες σημασία?

 

2.Βρες την ιδανική δουλειά για σενα, αν δεν την βρίσκεις προσπάθησε να τη δημιουργήσεις!

 

«Ο επιμένων νικά» δε λένε; Σκέψου το. Χωρίς επιμονή τίποτα δεν επιτυγχάνεται γι’ αυτό μη βιαστείς να τα παρατήσεις όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αποφάσισε τι είναι αυτό που θες να πετύχεις και να δημιουργήσεις και επανέλαβε το τακτικά.

 

3.Σκέψου ρεαλιστικά ποιες είναι οι οικονομικές σου καθημερινές  ανάγκες

 

Ας είμαστε ειλικρινείς. Το να θέλουμε να βγάζουμε 1000€ την εβδομάδα δεν μας κάνει φιλόδοξους αλλά άπληστους. Άρα άφησε στην άκρη τα όνειρα για ακριβά σακάκια και φορέματα και αναρωτήσου: «Πόσα χρειάζομαι για να περνάω τη μέρα μου;», «Με τι ποσό καλύπτονται τα έξοδά μου;»  Αν το κάνεις για τα λεφτά από την πρώτη μέρα να ξέρεις ότι ξεκινάς για να αποτύχεις. Δεν μας πιστεύεις ρώτα τον φίλο σου τον Mark, ξέρεις τον Zuckerberg.  Η επιτυχία ξεκίνησε από μια χυλόπιτα και έγινε 1-billion-idea πολύ αργότερα. Αν δεν τον βρίσκεις να τον ρωτήσεις δες το social network θα σου δώσει μια εικόνα για το πώς το έκανε.

 

4.Κάνε τις απαραίτητες θυσίες: χρόνος και ζωή

 

«Θα το έκανα δωρεάν;» Αν η απάντηση είναι ναι, τότε είσαι στο σωστό δρόμο. Ακόμα και αν για κάποιο διάστημα χρειαστεί να κάνεις δυο δουλειές, μια που αποφέρει λεφτά για να ζεις και αυτό που θέλεις εσύ πρέπει να είσαι διατεθειμένος να πάρεις το ρίσκο αν πραγματικά θες να κάνεις κάτι δικό σου από το μηδέν. Το ξέρω δεν θα έχεις χρόνο, αλλά ο χρόνος είναι μια πολύ σχετική μονάδα μέτρησης. Όσο χρόνο βάλεις στην αρχή τόσο χρόνο θα κερδίζεις αργότερα. Κι αν κάνεις κάτι που πραγματικά σε γεμίζει ο χρόνος δεν θα είναι κάτι που υπολογίζεις.

 

5.Κάνε υπομονή

 

Ό,τι και να κάνεις θέλει υπομονή. Προσπάθησε να δεις τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά. Μη συγκρίνεσαι με τους άλλους. Όλοι στην αρχή δυσκολεύτηκαν. Σε κανέναν δεν έγιναν όλα ρολόι από την πρώτη προσπάθεια. Πρέπει να είσαι υπομονετικός στις αποτυχίες και να αναγνωρίζεις τις μικρές, πολύ μικρές επιτυχίες για να μπορέσεις να κάνεις το ταξίδι σου.

 

Θυμάσαι αυτό το βίντεο που μας είχε τρελάνει στις διαφημίσεις το YouTube? Για ξαναδες το, μήπως τώρα καταλαβαίνεις αλλιώς το μήνυμά του?