Τι κοιτάει σε ένα βιογραφικό ένας recruiter

 

Φτιάχνεις το βιογραφικό σου, το προσέχεις, βάζεις όλη σου τη φαντασία και όλα σου τα προσόντα. Όλα είναι σωστά δομημένα, έχεις κάνει ό,τι μπορείς αλλά και πάλι δεν σε καλούν για συνέντευξη ενώ πιστεύεις ότι είσαι κατάλληλο άτομο για τη δουλειά. Τι κοιτάει σε ένα βιογραφικό ένας recruiter τελικά?

Στη παρακάτω φωτογραφία βλέπεις τα σημεία τα οποία εστιάζει ένας εκπαιδευμενος recruiter σε ενα βιογραφικό. Τι πραγματικά όμως κοιτάει? Διαβασε παρακάτω για να το ανακαλύψεις.

recruiters-resume

  1. Εκπαίδευση. Ένας αρκετά σημαντικός παράγοντας ο οποίος όμως όσο απομακρύνεται χρονικά τόσο περισσότερο χάνει τη δύναμη του. Ξεκινάς τώρα τη καριέρα σου? Η εκπαίδευση είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία του βιογραφικού σου. Έχεις πάνω από 5 χρόνια προϋπηρεσίας? Η εκπαίδευση αρχίζει να φθίνει και τη θέση της σιγά σιγά αρχίζει να παίρνει η επαγγελματική σου εμπειρία. Συνήθως η εκπαίδευση πρέπει να δείχνει μια πορεία, ένα στόχο. Πρέπει να κάνει κατανοητό τη συλλογιστική πορεία από την μορφωτική σου εξειδίκευση προς τη θέση που θέλεις. Ακόμα και η πορεία από τη θεατρολογία έως το marketing μπορεί να δείξει μια αλληλουχία αλλά η πορεία από τη θεατρολογία στη γεωπονική δεν φαίνεται να έχει κάποιο στόχο, απλά δείχνει σύγχυση.
  2. Επαγγελματική Εμπειρία. Η προϋπηρεσία είναι η βασίλισσα του βιογραφικού. Όπως ακριβώς η εκπαίδευση ακολουθεί μια εξελικτική πορεία, έτσι και η προϋπηρεσία πρέπει να δηλώνει το ίδιο. Σε περίπτωση αλλαγής καριέρας ή οπισθοδρόμησης σε θέση περιορισμένων καθηκόντων (ή από μεγάλη εταιρία σε μικρότερη με ταυτόχρονη οπισθοδρόμηση σε θέση μικρότερης ευθύνης) δίνει σίγουρα αφορμή για πολλές ερωτήσεις. Δυστυχώς, εδώ οι προϋπηρεσία σε μεγάλες και γνωστές εταιρίες έχει ένα πλεονέκτημα. Πέρα από το κύρος της θέσης, όταν ο recruiter γνωρίζει την εταιρία δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στον υποψήφιο ενώ όταν δεν ξέρει την εταιρία ίσως να πρέπει να διαβάσει λίγο παραπάνω το βιογραφικό για να καταλήξει σε απόφαση.
  3. Κενά διαστήματα χρόνου (gap years). Σε αυτό το σημείο πρέπει να δοθούν εξηγήσεις. Εάν αποσύρθηκες επειδή σου συνέβη κάτι προσωπικό είναι οκ. Αν αποσύρθηκες για σπουδές είναι πολύ σεβαστό και εντυπωσιακό ίσως γιατί δείχνει διάθεση για μόρφωση και εκπαίδευση. Εάν αποσύρθηκες γιατί ξεκίνησες μια δικιά σου επιχείρηση, ακόμα και αν απέτυχε έχεις κλέψει τις εντυπώσεις. Όσο τα κενά διαστήματα χρόνου απομακρύνονται από εσένα και πλησιάζουν την διάθεση σου να επιβιώσεις στην αγορά τόσο πιο εντυπωσιακό φαίνεται στον recruiter.
  4. Δομή. Είναι σημαντικό να είναι δομημένο το βιογραφικό σου. Έτσι ένας recruiter ξέρει που να κοιτάξει και του γλιτώνεις χρόνο. Εάν δεν ξέρει που να βρει αυτά που ψάχνει, πιθανότατα να μην κοιτάξει καν το βιογραφικό. Μιλάμε για business και ο χρόνος είναι χρήμα!
  5. Εμφάνιση. Η εμφάνιση παίζει και αυτή το ρόλο της. Ένα βιογραφικό το οποίο ελκύει το μάτι έχει περισσότερες πιθανότητες να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα, εδώ όμως μπαίνει το μεγάλο αλλά. Πλέον, όλα τα βιογραφικά υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή, συνήθως ο recruiter έχει πρόγραμμα που διαβάζει μόνο το κείμενο έτσι ώστε να μπορεί με ctrl+F να βρει αυτό που θέλει. Έτσι το όμορφο έγγραφο σου μετατρέπεται σε ένα έγγραφο text format και χάνει όλη του την αισθητική προσπάθεια που κατέβαλες.

Υπάρχουν όμως τρόποι με τους οποίους μπορείς να καθοδηγήσεις το μάτι του recruiter και να δώσει βαρύτητα στο βιογραφικό σου. Σε επόμενο άρθρο θα μάθετε όλα τα μυστικά για το πώς να καθοδηγήσεις το μάτι του recruiter στο βιογραφικό σου.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “Τι κοιτάει σε ένα βιογραφικό ένας recruiter”