Τι δεν μου έμαθαν ποτέ στη σχολή

Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε μια εικόνα από την ελληνική πραγματικότητα στα Πανεπιστήμια και τις σχολές. Υπάρχουν όμως κάποια θέματα τα οποία είναι τόσο χρήσιμα στην αγορά εργασίας όσο και άγνωστα στην ελληνική πραγματικότητα των Πανεπιστημίων.

Τι δεν μου έμαθαν να μάθω ποτέ:

1.Δεν μου έμαθαν ποτέ να δικτυώνομαι. Δε λέω γνώρισα πάρα πολύ κόσμο στη σχολή μου και ίσως με τον καιρό γίνουν οι γνωριμίες αυτές δίκτυο αλλά μέχρι τότε στη σχολή μου δεν μου έμαθαν ποτέ πως αποκτάω γνωριμίες από τον επαγγελματικό χώρο που με ενδιαφέρει.

2.Να βάζω επαγγελματικούς στόχους ξεκινώντας από χαμηλά αποκτώντας γερές βάσεις στην αγορά εργασίας. (Δε γνωρίζω για τη δικιά σου σχολή, αλλά η δικιά μου μόνο διευθυντές βγάζει)

3.Να βάζω προτεραιότητες στις εργασίες που αναζητάω και τις θέσεις εργασίας που κυνηγάω.

4.Δεν πήρα ποτέ ουσιαστικό feedback και δεν έμαθα ποτέ να βελτιώνομαι από τα σχόλια και τις κριτικές των άλλων.

5.Να συνεργάζομαι με άτομα άλλου επαγγελματικού background. Όπως και να το κάνεις δεν θα δουλεύω πάντα με άτομα από τη δικιά μου σχολή, ούτε καν από το δικό μου επαγγελματικό προσανατολισμό.

6.Να επικοινωνώ σε επαγγελματικό επίπεδο. Ξέρεις emails, reports, memo’s και όλα αυτά τα σχετικά.

7.Πώς να πουλάω και να διαπραγματεύομαι ουσιαστικά για να πετύχω αυτό που θέλει κάποιος άλλος και όχι εγώ.

8.Δεν μου έμαθαν ποτέ τι σημαίνει να ηγούμαι μιας ομάδος. Ναι, εντάξει όπως όλοι μας το έχω κι εγώ έμφυτο, το λέει και στο βιογραφικό μου εξάλλου. Ποτέ δεν μας έδειξαν όμως σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον γεμάτο πίεση πως είναι να συντονίζεις και να συντονίζεσαι με άλλα άτομα.

Δεν ξέρω για τη δικιά σας σχολή, αλλά στη δικιά μου δεν θυμάμαι να μου έδειξαν πώς να μάθω κάτι από τα παραπάνω. Ίσως είναι καλύτερα έτσι. Γνωρίζεις να μαθαίνεις μόνος σου δεξιότητες τις οποίες θα χρησιμοποιήσεις προς δικό σου όφελος.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *