Ξένες Γλώσσες και Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές: παρουσίαση και παγίδες!

Έπειτα από τα πεδία «Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση», «Επαγγελματική Εμπειρία» (και ίσως την «Επαγγελματική Επιμόρφωση» εάν επιλέξεις να βάλεις σεμινάρια και συνέδρια στο βιογραφικό σου) ακολουθεί το πεδίο «Ξένες Γλώσσες και Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές».

Ξεκινώντας από τις ξένες γλώσσες καθώς αποτελούν πιο «θεωρητική» γνώση προσπάθησε να παρουσιάσεις τα πτυχία γλωσσομάθειας που διαθέτεις. Παραθέτεις τις γλώσσες που γνωρίζεις και τις παρουσιάζεις με τον ακόλουθο τρόπο:

Γλώσσα: Επίπεδο ανώτατου πτυχίου, (Ευρωπαϊκό επίπεδο γλωσσομάθειας), πανεπιστήμιο πιστοποίησης, έτος κτήσης.

Παγίδα 1η εάν έχεις άριστο επίπεδο γνώσης θεωρώ ότι ξέρεις τη γλώσσα αρκετά καλά και πολύ πιθανό να σου ζητήσω να μιλήσουμε αγγλικά στη συνέντευξη ή να μιλήσουμε για ένα μικρό κείμενο που αφορά τη δραστηριότητα της επιχείρησης ώστε να το σχολιάσουμε. Εάν καταλάβω πως δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις μάλλον θα πρέπει να φρεσκάρεις τη μνήμη σου στη συγκεκριμένη γλώσσα.

Παγίδα 2η εάν προετοιμάζεσαι για κάποιο πτυχίο δεν χρειάζεται να το γράφεις στο βιογραφικό σου. Θέλω να δω αυτά που ξέρεις, αυτά που μαθαίνεις μπορείς να μου τα πεις στη συνέντευξη.

Παγίδα 3η εάν τώρα ξεκινάς κάποια γλώσσα και δεν έχεις πτυχίο απλά αναφέρεις «βασικές γνώσεις».

Στη συνέχεια, παρουσιάζεις τις γνώσεις σου στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Εάν έχεις ECDL απλά παρουσιάζεις το ECDL, το επίπεδο και το έτος. Εάν δεν έχεις ECDL πρόσεχε τι γράφεις.

Παρουσιάζεις τα προγράμματα, τις εφαρμογές και τις πλατφόρμες που μπορείς να χειριστείς σε επαγγελματικό επίπεδο. Έπειτα παρουσιάζεις αυτά που μπορείς να χειριστείς άνετα χωρίς απαραίτητα να τα έχεις χρησιμοποιήσει για επαγγελματικούς σκοπούς.

Παγίδα 1η τα προγράμματα για τα οποία αναφέρεις ότι γνωρίζεις άριστα, πρέπει να τα γνωρίζεις άριστα!

Παγίδα 2η το Internet μπορεί να αποτελεί τμήμα του ECDL αλλά δεν αξίζει να μου το αναφέρεις. Τι πάει να πει ξέρω να χειρίζομαι το Internet?

Παγίδα 3η  το EXCEL. Εδώ πρέπει να μου αναφέρεις ποιες πλευρές του EXCEL γνωρίζεις. Η πλατφόρμα έχει άπειρες δυνατότητες οπότε εάν το «γνωρίζεις» θα σε ρωτήσω για αυτά που ασχολούμαι εγώ στην εταιρεία μου. Pivot tables, functions, πίνακες, κ.λπ. είσαι σίγουρος ότι τα ξέρεις?

Οι λεπτομέρειες παίζουν το ρόλο τους! Πρόσεξε πως παρουσιάζεις τις γνώσεις σου. Μην είσαι γενναιόδωρος με τον εαυτό σου γιατί ο recruiter δεν θα είναι.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *