Μην αποκαλύπτεις τα χαρτιά σου: τι δεν πρέπει να λες σε μια συνέντευξη!

Όταν καλείσαι σε μια συνέντευξη υπάρχουν κάποια πράγματα που λες και κάποια πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να αποκαλύπτεις. Δεν μιλάμε για λάθος απαντήσεις, μιλάμε για ζητήματα τα οποία αποτελούν τη διαπραγματευτική σου δύναμη για μια θέση εργασίας.

1.Ποτέ δεν αποκαλύπτεις τις εταιρίες με τις οποίες μιλάς

Είτε έχεις άλλες συνεντεύξεις είτε όχι ποτέ δεν αποκαλύπτεις με ονόματα τις εταιρίες με τις οποίες έχεις συναντηθεί για δουλειά. Ποτέ δεν αποκαλύπτεις εταιρίες-πελάτες με τις οποίες έχεις ασχοληθεί σε προηγούμενες δουλειές σου. Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι απόρρητες. Ούτε ο απέναντί σου θα σου αποκαλύψει πραγματικά τους πελάτες του. Κράτα για τον εαυτό σου αυτές τις πληροφορίες και οι recruiters θα εκτιμήσουν το γεγονός ότι σέβεσαι την επαγγελματική εμπιστευτικότητα.

2.Ποτέ δεν αναφέρεις κάποιο λάθος στο βιογραφικό σου

Αν βρεις κάποιο λαθάκι στο βιογραφικό σου δεν τους το αναφέρεις. Το μόνο που αναφέρεις είναι η αλλαγή σε κάποια καίρια πληροφορία πχ εάν έχει αλλάξει κάτι στη προϋπηρεσία σου, στις σπουδές σου, στις δεξιότητές σου. Ποτέ μα ποτέ όμως δεν τους αναφέρεις κάποιο ορθογραφικό λάθος ή οποιασδήποτε άλλης μορφής λάθος που οφείλεται σε απροσεξία σου.

3.Ποτέ δεν αποκαλύπτεις το πραγματικό ελάχιστο μισθό που σε καλύπτει

Βάζεις τα όριά σου και την τιμή σου σιωπηλά. Όταν σε ρωτήσουν για μισθό φρόντισε να πεις κάτι λογικό αλλά παράλληλα πολύ πιο πάνω από το μισθό που σε καλύπτει ώστε να μπορέσεις να διεκδικήσεις τουλάχιστον τον ελάχιστο επιθυμητό μισθό σου. Είσαι επαγγελματίας και ο μισθός σου είναι η τιμή που έχεις εσύ για τον εαυτό σου.

4.Ποτέ μην αναφέρεις τα μακροπρόθεσμα σχέδιά σου εάν αυτά σε καθιστούν προσωρινό εργαζόμενο στη θέση

ΟΚ όλοι έχουμε σχέδια για το μέλλον αλλά ποτέ μην αποκαλύψεις σε μια συνέντευξη ότι η συγκεκριμένη θέση αποτελεί για σένα σκαλοπάτι. Η θέση για την οποία βρίσκεσαι εκεί είναι αυτή που θέλεις και είναι το σχολείο και η «πόρτα» για την καριέρα σου και θέλεις να μείνεις εκεί όσο το δυνατόν περισσότερο ή τουλάχιστον αυτό θέλεις να πιστεύουν για σένα σε μια συνέντευξη.

5.Ποτέ μην αποκαλύψεις τον μισθό που έπαιρνες σε προηγούμενη θέση σου

Ακόμα και αν σε ρωτήσουν πρέπει να πεις ένα λογικό ποσό αλλά όχι το πραγματικό ποσό εάν θεωρείς πως είναι χαμηλό. Αποκαλύπτοντας αυτή την πληροφορία τους δίνεις εικόνα για την ελάχιστη προσφορά που μπορούν να σου κάνουν. Το ύψος του μισθού σου είναι θέμα δικό σου και του εργοδότη σου, όχι τρίτων.

Αυτά είναι μερικά από τα χαρτιά που πρέπει να κρατάς κλειστά σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν σου γίνει προσφορά για τη θέση εργασίας που «κυνηγάς».

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *