Βάλε χρώμα στο βιογραφικό σου: Η ερμηνεία των χρωμάτων!

Έχουμε μιλήσει για την αισθητική του βιογραφικού σου, έχουμε μιλήσει για την εμφάνιση του βιογραφικού σου, έχουμε μιλήσει για τη δομή, για τον τρόπο παρουσίασης των πληροφοριών, για το πώς να καθοδηγείς εσύ το «μάτι» του recruiter. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τα χρώματα που πρέπει να επιλέγεις στο βιογραφικό σου και την ερμηνεία τους.

Πολλές μελέτες έχουν γίνει σχετικά με την επίδραση των χρωμάτων. Από το χρώμα σε ένα λογότυπο έως τα χρώματα που επιλέγεις να έχουν τα ρούχα σου, όλα έχουν τη δικιά τους ξεχωριστή σημασία στο τι μηνύματα στέλνουν προς το κοινό σου. Άλλες φορές ενσυνείδητα και άλλες υποσυνείδητα (ή/και ασυνείδητα) τα χρώματα διαδραματίζουν τον δικό τους ρόλο στην ερμηνεία καταστάσεων και συναισθημάτων.

Η ερώτηση που μας αφορά είναι μία: πρέπει να προσέχεις τα χρώματα που χρησιμοποιείς στο βιογραφικό σου?

Η απάντηση είναι «φυσικά και ναι»!

Ας δούμε τη βασική σημασία των χρωμάτων:

Κόκκινο

Το κόκκινο τονίζει την αίσθηση του επείγοντος. Χρησιμοποιώντας κόκκινο στο βιογραφικό σου μπορείς να περάσεις αισθήματα όπως η δυναμικότητα, η ενέργεια, η δύναμη κ.ά. Συνήθως, το κόκκινο είναι καλό να χρησιμοποιείται σε πολύ λίγα σημεία του βιογραφικού σου γιατί τα συναισθήματα με τα οποία ταυτίζεται πιο εύκολα είναι κυρίως αρνητικά σε ό,τι έχει να κάνει με βιογραφικά. Κίνδυνος, προειδοποίηση, λάθος είναι μερικά από τα αρνητικά συναισθήματα που μπορείς να δημιουργήσεις στον recruiter εάν στο βιογραφικό σου υπερτερεί το κόκκινο χρώμα.

Μπλε

Το μπλε τονίζει την ηρεμία, την εμπιστοσύνη, την αφοσίωση και (ω ναι) την εξυπνάδα. Δε λέω να γεμίσεις το βιογραφικό σου με μπλε χρώμα αλλά είναι ένα πολύ καλό χρώμα για να σκεφτείς να στολίσεις το βιογραφικό σου με αυτό. Πρόσεξε όμως γιατί η πολύ συχνή χρήση του μπλε μπορεί να προκαλέσει την αίσθηση του κρύου και κυρίως του φόβου σε αυτόν που κοιτάει το βιογραφικό σου!

Κίτρινο

Το κίτρινο είναι το χρώμα της φωτεινότητας, της ενέργειας, της ευτυχίας και της χαράς. Όσο κι αν αυτά σε γεμίζουν σαν ερεθίσματα, η χρήση του κίτρινου στο βιογραφικό σου πρέπει να γίνεται με φειδώ. Είναι αρκετά κουραστικό σαν χρώμα λόγω της φωτεινότητάς του και δύσκολα θα κρατήσεις κάποιον να κοιτάει για πολλή ώρα το βιογραφικό σου. Είναι το χρώμα της ανευθυνότητας, της αστάθειας και του άγχους. Για το λόγο αυτό όσο κι αν σου αρέσει το κίτρινο καλό θα ήταν να το αφήσεις «έξω» από το βιογραφικό σου.

Πράσινο

Λίγο ασυνήθιστο χρώμα για βιογραφικό αλλά το πράσινο αναδεικνύει την γαλήνη, την φρεσκάδα, το νέο και την υγεία. Ένα σαφώς πιο ξεκούραστο χρώμα από το κίτρινο, το πράσινο μπορεί να δώσει στο βιογραφικό σου την προσοχή που του αρμόζει. Βέβαια χρησιμοποιώντας το πράσινο σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να δημιουργήσεις χωρίς να το θέλεις συναισθήματα ζήλειας και ενοχής.

Μωβ

Το μωβ δίνει ένα τόνο πολυτέλειας σε ό,τι κι αν χρησιμοποιείται. Ένα πολύ σημαντικό χρώμα ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με βιογραφικά. Δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά ενώ κανονικά θα έπρεπε. Είναι ένα χρώμα που μπορεί να δώσει την αξία που θέλεις σε πολλές λεπτομέρειες στο βιογραφικό σου. Από την άλλη χρησιμοποιώντας υπερβολικά το μωβ στο βιογραφικό σου είναι σαν να του δίνεις εσύ ο ίδιος ένα τόνο μυστηρίου, ένα ερέθισμα που δεν θέλεις να ταυτίζεται με το βιογραφικό σου.

Ροζ

Ένα χρώμα για κορίτσια. Το ροζ είναι ένα «παιχνιδιάρικο» χρώμα. Καλό είναι να χρησιμοποιείται σε βιογραφικά τα οποία αποσκοπούν να παρουσιάσουν υποψηφιότητες σχετικά με εργασίες που έχουν να κάνουν με τα παιδιά και ό,τι επάγγελμα αφορά αλληλεπίδραση με παιδιά. Πολύ σπάνια εντοπίζουμε ροζ χρώμα σε βιογραφικό άντρα υποψηφίου αφού τονίζει τη θηλυκότητα.

Λευκό

Το λευκό είναι το χρώμα που κυριαρχεί στα περισσότερα βιογραφικά και αυτό κυρίως του χαρτιού που χρησιμοποιείς. Σαν χρώμα συνδέεται με την αγνότητα και την αθωότητα αλλά και με την απομόνωση και την κενότητα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις σε ένα βιογραφικό είναι να προσπαθήσεις να το αποφύγεις ή να το μειώσεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι το χρώμα που υπάρχει στα περισσότερα βιογραφικά και έτσι είναι ένα αρκετά ουδέτερο χρώμα στο μάτι των recruiters οπότε γιατί να μπεις στον κόπο να βάλεις χρώμα στο βιογραφικό σου όταν κρατάς για βασικό χρώμα του εγγράφου σου το λευκό?

Εσύ πως θα έντυνες το βιογραφικό σου?

Εάν θέλεις βοήθεια στη σύνταξη του βιογραφικού σου, στην εμφάνισή του ή εάν απλά θέλεις μια δεύτερη γνώμη, στείλε μας το βιογραφικό σου στο cv@biografikoreloaded.gr

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *