Το τρίγωνο μιας δομημένης συνέντευξης

Πολλά θα διαβάσεις, πολλά θα δοκιμάσεις και ακόμα περισσότερα θα δεις ή θα ακούσεις στο δρόμο σου για μια επιτυχημένη συνέντευξη. Ό,τι και να κάνεις όμως πάντα θα έρχεσαι σε τρία σημεία τα οποία σχηματίζουν το τρίγωνο της τέλειας συνέντευξης.

Σίγουρα διάβασες το τέλεια και σου άνοιξε η όρεξη. Όχι δεν είναι κάποια μυστική συνταγή που θα μάθεις απέξω και θα σε προσλάβουν όλοι. Είναι ο τρόπος να δομήσεις τις σκέψεις σου και τις απαντήσεις σου με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να είσαι ένας ισχυρός υποψήφιος για τη θέση που θέλεις. Ακόμα εσύ είσαι ο πρωταγωνιστής και αυτός που έχει την ευθύνη των πράξεών του. Στο ψητό αμέσως!

«Εσύ-Η εταιρία-Ο συνεντευκτής σου»

Αυτό είναι το τρίπτυχο που θα πρέπει να έχει η σκέψη σου.

Εσύ:

Είσαι αυτός που θέλεις τη θέση. Προσπάθησε να δώσεις αξία στον συνεντευκτή σου σχετικά με τη θέση σου στην εταιρία.

Στις απαντήσεις σου πρέπει να συνδυάζεις τον εαυτό σου σε σχέση με τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου και πως θα συνεργαστείτε για να δουλέψετε αρμονικά.

Οι επιλογές σου, τα θέλω σου, ο προσανατολισμός σου πρέπει να είναι σε μια ευθεία με τις ανάγκες της θέσης και των συνεργατών σου.

Να είσαι ειλικρινής, να τονίζεις τι φέρνεις εσύ στη θέση και προσπάθησε να ξεφύγεις από την περιγραφή εργασίας και να δώσεις έναν διαφορετικό τρόπο εκτέλεσης στα καθήκοντα που σου ζητώνται να εκτελέσεις. Πρέπει να είσαι έτοιμος για το βήμα το οποίο θα παραλείψουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι.

Ο Συνεντευκτής σου:

Πιθανότατα είναι ο άνθρωπος που θα συνεργάζεστε στενά. Δεν πρέπει να τον εντυπωσιάσεις αλλά να του δώσεις να καταλάβει την ουσία των πραγμάτων Ποιος είσαι, τι μπορείς να του προσφέρεις που δεν μπορούν άλλοι 7.568 υποψήφιοι και γιατί να διαλέξει εσένα.

Προσπάθησε να δεις το χαρακτήρα του από τις ερωτήσεις του και το λεξιλόγιό του. Σκέψου το ρόλο του στην εταιρία. Κάνε μια διάγνωση για τη συνεργασία σας στη θέση που θέλεις και δείξε γιατί εσύ πρέπει να είσαι η επιλογή του.

Η εταιρία:

Η θέση για την οποία ενδιαφέρεσαι ανήκει σε ένα σύνολο μιας ομάδας, ενός τμήματος, μιας διαδικασίας. Μάθε ό,τι μπορείς για την εταιρία και τη θέση την οποία θέλεις. Ποιος είναι ο σκοπός ύπαρξης της θέσης? Τι προσφέρει στην εταιρία και πως εσύ είσαι το ιδανικό κομμάτι που θα φέρεις εις πέρας το ρόλο?

Από την ερώτηση «πες μου λίγα πράγματα για σένα» ήδη εσύ θα έπρεπε να σκέφτεσαι με γνώμονα την θέση και πως όλα όσα έχεις επενδύσει για τον εαυτό σου σε οδηγούν στη θέση αυτή. Πάνω απ’ όλα όμως πρέπει να είσαι σε θέση να δέσεις τον εαυτό σου στο σύνολο της διαδικασίας στην οποία ανήκει η θέση!

Αυτά είναι τα στοιχεία που θα βάλουν το βιογραφικό σου στο φάκελο για το νέο τηλεφώνημα και μια εκ νέου συνέντευξη ή ακόμα και τη θέση. Τα προσόντα αποκτώνται, η νοοτροπία όμως είναι δύσκολο να βρεθεί σε έναν υποψήφιο. Φρόντισε να το εκμεταλλευτείς.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *