Για να πετύχεις το σκοπό σου πρέπει να κατανοήσεις σωστά το μοντέλο της «Δράσης και Αντίδρασης». Πρέπει πάντα να σκέφτεσαι από την πλευρά της εταιρίας όσο σκέφτεσαι και από τη δική σου πλευρά εάν θέλεις να κατανοήσεις το μοντέλο αυτό σε όλα του τα στάδια. Η πολύπλευρη σκέψη είναι αυτή που θα σε καθοδηγήσει σωστά ώστε να μπορέσεις να εξελίξεις τη στρατηγική σου.
Σίγουρα σου αρέσει και σε ενδιαφέρει μια θέση εργασίας. Μπορεί να σε ενδιαφέρει η εταιρία και όχι τόσο η θέση. Μπορεί να σε ενδιαφέρει ο μισθός. Ό,τι και αν σε ενδιαφέρει επιλέγοντας να στείλεις το βιογραφικό σου σε μια θέση εργασίας πέφτεις στο μοτίβο «δράση-αντίδραση».
Η εταιρία ανακοινώνει μέσω μιας αγγελίας μια θέση εργασίας (αυτό είναι η πρώτη δράση). Εσύ αποφασίζεις να στείλεις το βιογραφικό σου γι’ αυτή τη θέση (αυτό είναι μια αντίδραση). Σωστά μέχρι εδώ? Σίγουρα ΌΧΙ. Η δικιά σου αντίδραση είναι να δεις πώς ταιριάζει το βιογραφικό σου και κατ’ επέκταση εσύ στη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Αφού ταυτοποιήσεις τα κοινά σου στοιχεία με τη θέση εργασίας τότε θα πρέπει να στείλεις το βιογραφικό σου για να έχεις ελπίδες για συνέντευξη. Έτσι λοιπόν, η αντίδρασή σου στην αγγελία εργασίας είναι όλη η δουλειά που έχεις να κάνεις έτσι ώστε να δημιουργήσεις τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να σε καλέσουν σε συνέντευξη πριν καν στείλεις το βιογραφικό σου.
Έπειτα στέλνεις το βιογραφικό σου. Αυτή είναι μια δράση στο μοντέλο μας. Η εταιρία τώρα από την πλευρά της καλείται να κάνει τη δικιά της αντίδραση.
Η αντίδραση της εταιρίας δεν είναι να σε καλέσει σε συνέντευξη. Η αντίδραση της εταιρίας είναι η ίδια με τη δικιά σου. Η εταιρία καλείται να συγκεντρώσει όλα τα βιογραφικά και να τα αναλύσει σύμφωνα με τις απαιτήσεις και το προφίλ της θέσης. Όταν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί τότε αρχίζει η επικοινωνία με τους υποψήφιους. Αυτή είναι μια δράση εκ νέου.
Ερχόμενος εσύ σε επικοινωνία με την εταιρία μόνο όταν αρνηθείς τη συνέντευξη έχεις δώσει την τελειωτική αντίδραση. Σε περίπτωση που δεχτείς τη συνέντευξη απλά συνεχίζεις τη δράση της εταιρίας.
Η δράση για κλήση σε συνέντευξη βρίσκει αντίδραση σε όλη την προετοιμασία που πρέπει να κάνεις εσύ για να είσαι έτοιμος στη συνέντευξη. Έλεγχος της εταιρίας, εύρεση πληροφοριών κ.λπ. είναι ενέργειες οι οποίες έχουν προκληθεί από την δράση της εταιρίας να σε καλέσει σε συνέντευξη.
Η δικιά σου δράση ολοκληρώνεται μετά το πέρας της πρώτης συνέντευξης. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να υπάρξει συνεργασία ή όχι. Η αντίδραση της εταιρίας είναι η επεξεργασία των δεδομένων από τις συνεντεύξεις και η δράση είναι πάντα η εκ νέου επικοινωνία μαζί σου.
Με απλά λόγια στο μοντέλο δράση-αντίδραση ποτέ δεν είναι εμφανή τα στάδια της αντίδρασης. Αυτό που φαίνεται είναι η εναλλαγή στα πρόσωπα που εκτελούν τις ενέργειες δράσης μέχρι να δεχτείς το μεγάλο «ΝΑΙ» ή το μεγάλο «ΌΧΙ».
Η δικιά σου δουλειά είναι να κάνεις όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία στις δικές σου φάσεις αντίδρασης έτσι ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι της εταιρίας να σε φέρουν όλο και πιο κοντά στη θέση που στοχεύεις μέσα από τα δικά τους στάδια αντίδρασης.