Στέλνοντας το βιογραφικό σου στο εξωτερικό: Cover Letter

 

Ψάχνεις για δουλειά το εξωτερικό, διαβάζεις άρθρα, κάνεις έρευνα και συναντάς μπροστά σου αυτές τις δυο λέξεις “Cover Letter”. Τι είναι αυτό το Cover Letter και πόσο σημαντικό είναι? Μπορείς να το κάνεις μόνος σου? Ηρέμησε. Θα σου πούμε τα 6 σημεία κλειδιά για να μπορέσεις να συνθέσεις το δικό σου Cover Letter για να στείλεις μαζί με το βιογραφικό σου.

 

Αρχικά, τι είναι αυτό το “Cover Letter”?

 

Το Cover Letter είναι ένα γράμμα το οποίο συνοδεύει το βιογραφικό σου και ουσιαστικά περιέχει μια περιγραφή του ποιος είσαι, ποια είναι τα κίνητρά σου σαν χαρακτήρας, σαν άνθρωπος και γιατί θες τη δουλειά για την οποία κάνεις αίτηση.

Πολλές φορές χρειάζεται να επεξηγήσεις το background σου έτσι ώστε να καταλήγει σαν λογικό συμπέρασμα η καταλληλότητά σου για μια θέση εργασίας στο εξωτερικό.

 

Πώς να γράψεις ένα Cover Letter:

 

Κάν’ το προσωπικό. Θυμάσαι το Dear Sir/Madam από τα μαθήματα του proficiency που έκανες? Ε ωραία, τώρα ξέχνα το! Έχεις τα μέσα και τον τρόπο να βρεις σε ποιόν θα καταλήξει το βιογραφικό σου και το Cover Letter. Αξιοποίησέ τα! LinkedIn, Google, ακόμα και η αγγελία είναι στη διάθεσή σου για να βρεις σε ποιο άτομο θα πάει το γράμμα σου.

 

Παρουσίασε σύντομα τον εαυτό σου. Ξεκίνα με μια πολύ σύντομη περιγραφή του ποιος είσαι, τι background έχεις και για ποια θέση στέλνεις το γράμμα σου.

 

Εξήγησε γιατί διάλεξες αυτή την εταιρία. Αφού πεις λίγα πράγματα για σένα, ξεκίνα να περιγράφεις γιατί διάλεξες τη συγκεκριμένη εταιρία για τη θέση. Δείξε το ενδιαφέρον σου προσπαθώντας να εξηγήσεις τις δικές σου απόψεις για την εταιρία και για το πώς εσύ μπορείς να ταιριάξεις στη φιλοσοφία της.

 

Εξήγησε γιατί πρέπει να διαλέξουν εσένα.  Προσοχή μην κάνεις αναπαραγωγή του βιογραφικού σου. Διάβασε την αγγελία, πάρε ιδέες και δες τι έκανες επαγγελματικά εσύ μέχρι τώρα και πως μπορείς να φέρεις κάτι διαφορετικό ή αποδοτικό στη νέα θέση. Τι σε ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους υποψηφίους? Εσύ διάλεξες την εταιρία για κάποιο λόγο, δώσε στην εταιρία ένα λόγο να διαλέξει εσένα!

 

Δείξε πόσο πολύ θέλεις να δουλέψεις σε αυτή την εταιρία. Θυμήσου γράφεις για να παρουσιάσεις τα κίνητρά σου. Πρέπει να καταφέρεις να δείξεις το πάθος σου για να δουλέψεις στην ομάδα τους.

 

Να είσαι ευγενικός και ευγνώμων για το χρόνο που «ξόδεψε» στο γράμμα σου ο recruiter. Κλείσε το γράμμα σου όμορφα με κάτι ευγενικό και προσπάθησε να το κάνεις όσο πιο προσωπικό μπορείς.

 

Ξεκίνα το γράψιμο! Καλή τύχη!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “Στέλνοντας το βιογραφικό σου στο εξωτερικό: Cover Letter”