Στέλνοντας το βιογραφικό σου στο εξωτερικό: CV Format

 

Θέλεις να στείλεις το βιογραφικό σου στο εξωτερικό αλλά δεν ξέρεις τι πρέπει να συμπεριλάβεις και ποια είναι η δομή που πρέπει να ακολουθήσεις? Σε αυτό το άρθρο θα σου πούμε όλα τα πεδία που πρέπει να συμπεριλάβεις έτσι ώστε το βιογραφικό σου να μην περάσει απαρατήρητο ούτε στο εξωτερικό!

 

Από την αρχή του site έχουμε μιλήσει για τη δομή που πρέπει να έχει το βιογραφικό σου. Η πορεία που ακολουθούμε εμείς δεν διαφέρει πολύ σε σχέση με αυτή που ζητάνε και περιμένουν να δουν οι recruiters στο εξωτερικό. Έτσι μη σου φανεί παράξενο αν δεν βρεις μεγάλες διαφορές με το πώς σου έχουμε πει μέχρι τώρα να δομήσεις το βιογραφικό σου.

 

Στο εξωτερικό οι λέξεις και το περιεχόμενο παίζουν καθοριστικό ρόλο. Οι recruiters ψάχνουν να βρουν στο βιογραφικό σου ένα συνδυασμό μεταξύ ικανοτήτων, εμπειρίας και κινήτρων που μπορεί να έχεις σαν άτομο για να ακολουθήσεις μια πορεία καριέρας ή να ασχοληθείς με μια συγκεκριμένη θέση εργασίας.

 

Στο βιογραφικό σου μέσα από τα στοιχεία που παραθέτεις πρέπει να υπάρχει μια λογική πορεία σε αυτά που αναφέρεις και να χρησιμοποιείς τις κατάλληλες λέξεις. Πρέπει να διαφαίνεται ο λόγος για τον οποίο θέλεις τη δουλειά, να φαίνεται πως έχεις τη διάθεση να εξερευνήσεις τον εαυτό σου και πως το ακαδημαϊκό σου προφίλ και τα ενδιαφέροντά σου ταιριάζουν πρακτικά μεταξύ τους και όχι θεωρητικά.

 

Η δομή του βιογραφικού

 

Τίτλος: Στον τίτλο πρέπει να φαίνεται ευδιάκριτα το όνομά σου. Δεν έχει σημασία εάν αναφέρεις ότι είναι cv καθώς  ο recruiter γνωρίζει πως κρατάει βιογραφικό στα χέρια του. Αυτό που δεν ξέρει είναι ποιος είσαι και πώς να σε βρει. (Καλό θα ήταν κάτω από το όνομά σου να βάζεις και το τηλέφωνό σου, το skype name σου και το email σου).

 

Personal Details: Εδώ συμπληρώνεις όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο και email. Επίσης αναφέρεις την εθνικότητά σου καθώς στέλνεις το βιογραφικό σου στο εξωτερικό. Η ημερομηνία γέννησης δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει αφού σε πολλές χώρες στο εξωτερικό (ΗΠΑ & Μεγάλη Βρετανία) θεωρείται στοιχείο διαχωρισμού οπότε δεν χρειάζεται να υπάρχει.

 

Education: Εδώ αναφέρεις με αντίστροφη χρονολογική σειρά όλα τα πτυχία που έχεις από το λύκειο και μετά. (ΠΡΟΣΟΧΗ όχι το λύκειο).  Αναγράφεις το έτος που αποφοίτησες, τον τίτλο του τμήματος και της σχολής σου και δίνεις με λίγες λέξεις το αντικείμενο των σπουδών σου.

 

Work Experience: Εδώ με αντίστροφη χρονολογική σειρά αναφέρεις τη θέση σου, τον εργοδότη σου ή την εταιρία που δούλευες και δίνεις τη διάρκεια που εργαζόσουν εκεί με συγκεκριμένο τρόπο, μήνα και έτος έως μήνα και έτος. Μπορείς να καταγράψεις δυο τρία bullet points με τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες που είχες στη θέση αυτή.

 

Computer and Language Skills: Εδώ προσοχή στις λέξεις. Βρες τον επίσημο και ακριβή τίτλο για τα πτυχία γλωσσομάθειας, δώσε στην αναφορά σου και το ευρωπαϊκό επίπεδο του πτυχίου. Σε ό,τι αφορά τις γνώσεις υπολογιστών το ίδιο. Πρόσεξε τι λέξεις θα χρησιμοποιήσεις! Όσο πιο καλά πεις ότι γνωρίζεις ένα θέμα σε αυτό το πεδίο τόσο πιο πολύ θα απογοητευτούν εάν ανακαλύψουν πως οι λέξεις που χρησιμοποίησες δεν ήταν οι κατάλληλες για το επίπεδό σου. Ξέρεις καλά αγγλικά? Θα σε βάλουν να μιλήσεις στα αγγλικά στο επίπεδο που θέλουν αυτοί! Ξέρεις από PC? Θα σε βάλουν να δουλέψεις πάνω σε PC και να κάνεις αυτά που θα απαιτεί η δουλειά. Απ’ ό,τι καταλαβαίνεις θέλει ειλικρίνεια η υπόθεση!

 

Activities and Hobbies:  Στο εξωτερικό είναι πολύ ευαίσθητοι με το τι κάνεις εκτός ωραρίου γιατί έχεις ζωή εκτός ωραρίου και σχολάς τις ώρες που προβλέπεται να σχολάς! Το ποιος είσαι εκτός εργασίας τους ενδιαφέρει και κάνει την προσωπικότητά σου πιο ενδιαφέρουσα για να συνεργαστούν μαζί σου!

 

References: Ω ναι! Το έχω δει σε ελληνικά βιογραφικά αλλά σε εμάς δεν έχει μεγάλη ισχύ. Δηλαδή δεν έχει καθόλου ισχύ! Στο εξωτερικό όμως θέλουν να δουν ότι μπορείς να τους φέρεις συστάσεις ακόμα και αν ποτέ δε στο ζητήσουν. Υπάρχει κάποιος που μπορεί να τους πει ένα καλό λόγο γιατί να σε προσλάβουν? Ποια είναι η σχέση του μαζί σου? Έχετε συνεργαστεί επαγγελματικά ή σε κάποια άλλη δραστηριότητα? Όλα μετράνε, απλά θέλουν έναν ακόμα άνθρωπο να μπορεί να εγγυηθεί για σένα και για τη δουλειά που κάνεις.

 

Καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας για το βήμα προς τα έξω!