Σκανάροντας αυτόν που κάθεται απέναντι (μέρος 2ο)

Τύποι και χαρακτηριστικά ανθρώπων που θα κάτσουν απέναντί σου σε μια συνέντευξη. Μετά το πρώτο μέρος ήρθε η ώρα να ολοκληρώσουμε το αφιέρωμα παρουσιάζοντάς σου τους άλλους 6 «τύπους» ανθρώπων που μπορεί να συναντήσεις σαν συνεντευκτές.

Προτού προχωρήσουμε στους νέους τύπους συνεντευκτών, θυμήσου το πρώτο μέρος! Εάν το θυμάσαι, συνέχισε την ανάγνωσή σου για να μάθεις πώς μπορείς να χειριστείς τον κάθε τύπο και να λάμψεις με τις απαντήσεις σου.

1.Ο «μέτριος»

Ο μέτριος είναι ο άνθρωπος ο οποίος θα προσλάβει μέτριους σε χαρακτηριστικά και ικανότητες εργαζομένους. Θα σου φανεί καλός και προσιτός άνθρωπος. Θα προσπαθήσει να σε διδάξει και να σε βοηθήσει εάν είσαι νεότερος ή πιο άπειρος από αυτόν. Βέβαια, όντας μέτριος πάντα θα φοβάται την εξέλιξή σου και τη θέση του οπότε θα σου «πασάρει» την ευθύνη εάν κάτι πάει στραβά και δε θα σε αφήσει να τον ξεπεράσεις ποτέ.

Πώς θα τον καταλάβεις: Θα είναι λίγο αφηρημένος, θα ρωτάει ερωτήσεις οι οποίες δεν θα είναι πολύ σχετικές με τη θέση ή θα σου φαίνονται παράξενες για συνέντευξη. Εμφανισιακά κάτι δε θα έχει προσέξει και σίγουρα θα υπάρχει μια ακαταστασία στα χαρτιά που θα έχει μπροστά του για σένα. Συχνά θα αποσπάται η προσοχή του και θα σου μιλάει με απλούς όρους «της αγοράς».

Ο χειρισμός σου: Να είσαι ο εαυτός σου. Μη συμβιβαστείς για να πάρεις τη δουλειά εάν κάτι μέσα σου κατηγοριοποιεί τον απέναντί σου σε αυτή τη κατηγορία. Ανέπτυξε τις ιδέες σου και τις επιτυχίες σου και μη μετριάσεις επίτηδες τον εαυτό σου. Σου αξίζει καλύτερος προϊστάμενος.

2.Ο «ακολούθησα πιστά και επίπονα το πλάνο μου»

Η επιτυχία εκφράζεται μόνο σε όρους των δικών του κατορθωμάτων. Είναι άνθρωπος που δεν άλλαξε ποτέ καριέρα. Ικανότατος επαγγελματίας, δεν άλλαξε ποτέ αντικείμενο δουλειάς ή κλάδου. Πιστεύει σε όσους προσπαθούν να κάνουν το ίδιο με αυτόν και απεχθάνεται όσους αλλάζουν καριέρα.

Πώς θα τον καταλάβεις: Είναι πραγματικά ειδήμων στο αντικείμενό του. Έχει άποψη για τα πάντα αλλά όταν έρχεται στο αντικείμενό του η συζήτηση θα ακούσεις την ατάκα « ο καθένας στον τομέα του» πολλές φορές.

Ο χειρισμός σου: Ανέπτυξε τις ικανότητές σου και τις εμπειρίες σου πάνω στο αντικείμενο της θέσης. Δείξε πως όλη σου η προϋπηρεσία και οι σπουδές οδηγούσαν σε αυτή τη θέση και στις εξελίξεις της. Όσο τα προσόντα σου είναι συμπληρωματικά με τα δικά του η θέση σου ανήκει και γράφει τ’ όνομά σου ήδη στο γραφείο σου.

3.Ο «για τα μάτια του κόσμου»

Λυπάμαι που στο λέω αλλά αυτή η θέση έχει δοθεί αλλού και η συνέντευξη γίνεται μόνο και μόνο για «τα μάτια του κόσμου». Ο συνεντευκτής είναι αδιάφορος. Ρωτάει απλές ερωτήσεις, η συνέντευξη δεν θα κρατήσει πάνω από 10 λεπτά και οι σιωπές αμηχανίας θα γίνονται όλο και πιο έντονες μετά τις κλασικές ερωτήσεις.

Πώς θα τον καταλάβεις: Είναι ο άνθρωπος που θα προτιμήσει να σου κάνει «ψιλοκουβέντα» παρά ερωτήσεις. Κάνε ένα πείραμα. Εάν τον δεις να αργεί πες του ότι κι εσύ πήγες πιο νωρίς γιατί φοβήθηκες την κίνηση στο δρόμο. Εάν συνεχίσει την συζήτηση για την κίνηση πάνω από 1-2 λεπτά να ξέρεις πως η θέση έχει ήδη δοθεί αλλού.

Ο χειρισμός σου: Όσο χαμένη υπόθεση κι αν θεωρείς την συνέντευξη δώσε τον καλύτερο εαυτό σου σαν να είναι η θέση κενή. Τέτοιου είδους άνθρωποι είναι οι καλύτεροι για να κρατήσεις επαφή για όταν ανοίξει άλλη θέση στην εταιρία. Είναι ο άνθρωπος που θα εκτιμήσει το γεγονός ότι του κάνεις παρά το ότι η θέση έχει δοθεί αλλού.

4.Ο «CEO» ή ο «ιδρυτής»

Εάν συναντηθείς με τον πρόεδρο της εταιρίας από τη πρώτη συνέντευξη να ξέρεις πως έχεις μπροστά σου έναν μαχητικό άνθρωπο με εξυπνάδα τουλάχιστον άνω του μετρίου. Εξάλλου έχει στήσει ολόκληρη επιχείρηση. Θα πάει την συνέντευξη και στο χρηματικό και εάν οι απαιτήσεις σου είναι παράλογες σε σχέση με αυτά που φαντάζεται ο ίδιος θα αρχίσει να παραληρεί (ένα δίκιο θα το έχει, από την τσέπη του θα σε πληρώνει).

Ο χειρισμός σου: Εάν πραγματικά θέλεις τη δουλειά στην εταιρία του φρόντισε να τονίσεις πόσο πιστό και ηθικό άτομο είσαι στην επαγγελματική σου προσωπικότητα. Τίποτα δεν θα εκτιμηθεί παραπάνω από αυτά τα δυο χαρακτηριστικά.

5.«Pokerface»

Υψηλά ιστάμενος στην εταιρία. Έχει βλέψεις για ψηλότερα και έχει και τις ικανότητες που χρειάζονται. Είναι πανέξυπνος και ικανότατος άνθρωπος. Ξέρει να πλαισιώνεται από ικανούς ανθρώπους και να στελεχώνει τις ομάδες του άριστα. Θα σε κάνει να θέλεις να δουλέψεις και να συνεργαστείς μαζί του. Σε ό,τι και να πεις θα είναι ανέκφραστος σε σημείο που δεν ξέρεις εάν η απάντησή σου είναι σωστή ή λάθος για τα «θέλω» του.

Ο χειρισμός σου: Συγκέντρωσε τις απαντήσεις σου γύρω από εσένα και τι μπορείς εσύ να κάνεις για την εταιρία. Πραγματικά προσπάθησε να αποδείξεις πως είσαι η λύση που ψάχνουν. Αυτό θα εκτιμηθεί. Τα δικά σου «θέλω» από την εταιρία καλύτερα να τα αναφέρεις όταν αυτός τα «ρίξει» στο τραπέζι.

6.Ο «δάσκαλος-μέντορας»

Είναι ο άνθρωπος ο οποίος θα σε αφήσει να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό. Θα σε παρακινήσει, θα σε κάνει να νιώσεις άνετα και θα σου δώσει το λόγο. Συνήθως εάν σε βλέπει αγχωμένο να σου πει να ηρεμήσεις και ότι θέλει απλά να μιλήσετε. Θα σου δώσει συμβουλές για την εξέλιξή σου ακόμα κι αν αυτή δεν αφορά την εταιρία για την οποία πήγες αρχικά στη συνέντευξη.

Ο χειρισμός σου: Ό,τι και να γίνει στη συνέντευξη, να τον ευχαριστήσεις που σε έκανε να νιώσεις άνετα και ρώτα τον αν μπορείς να κρατήσεις επαφή μαζί του μέσω LinkedIn. Να είσαι ευγνώμων που πέτυχες μπροστά σου ένα τέτοιο άτομο.

Τα δεδομένα τα έχεις όλα μπροστά σου πλέον. Η στρατηγική που θα ακολουθήσεις είναι στο χέρι σου.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *