Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από τώρα?

Μια ερώτηση πιο κοινή κι από το «πώς σε λένε». Αποκλείεται να βρεθείς σε συνέντευξη και να μη βρεις μπροστά σου αυτή την ερώτηση. Κάθε συνεντευκτής που σέβεται τον εαυτό του θα σε ρωτήσει αυτή την ερώτηση κι ας μη ξέρει κι ο ίδιος τι απάντηση περιμένει. Τουλάχιστον εσύ θα ξέρεις τι απάντηση θα δώσεις!

Η ερώτηση αυτή μπορεί να λάβει πολλές αριθμητικές αλλαγές συνήθως γιατί ο συνεντευκτής σου έχει τη δικιά του οπτική και άποψη πάνω στο θέμα του recruiting. Η αλήθεια που κρύβεται πίσω από την ερώτηση αυτή είναι μια: «Θέλεις αυτή τη δουλειά ή οποιαδήποτε δουλειά? Μήπως με τη πρώτη ευκαιρία θα βρεις λόγο να φύγεις? Ξέρεις πραγματικά τις ευκαιρίες εξέλιξης της θέσης που ζητάς?»

Ο χειρισμός σου: Προσπάθησε να είσαι ο εαυτός σου. Κατά προτίμηση ρεαλιστής. Εάν δεν ξέρεις που θα βρίσκεσαι σε 2, 5, 10 χρόνια απλά πες το, δεν είναι κακό.

Εάν πιστεύεις πως έχεις σχεδιάσει αψεγάδιαστα το πλάνο της καριέρας σου μη φοβηθείς να το αναλύσεις. Πρόσεξε μόνο μη το εκφράσεις με αλαζονεία. Άνοιξε τα χαρτιά σου και ανέλυσε όλο το πλάνο σου για το πώς θα βρεθείς εκεί που εσύ θέλεις να είσαι σε 5 χρόνια. Παρουσίασε το πλάνο σου σε μορφή στόχων και το πώς θα κάνεις κάθε βήμα σου για να πετύχεις τον κάθε στόχο. Πρόσεξε μόνο να αναφέρεις και τη θέση για την οποία σου παίρνουν συνέντευξη και να εξηγήσεις γιατί η συγκεκριμένη θέση είναι σημαντική για την εξέλιξή σου και το πλάνο σου. Φρόντισε να αναφέρεις πως η συγκεκριμένη θέση είναι αυτή που θέλεις να αφιερώσεις τον περισσότερο χρόνο του πλάνου σου και ότι είναι η πιο κομβική απ’ όλες. Στη τελική, όπου και να είσαι σε 5 χρόνια, το «Τώρα» σου περνάει από το να πάρεις τη δουλειά που έχεις «μπροστά» σου.

Εάν είσαι από τους ανθρώπους που δεν ξέρουν σε 5 χρόνια τι θα κάνουν ή εάν έμαθες πως τα 5 χρόνια είναι πολύ μακριά για να ξέρεις τι θα κάνεις επαγγελματικά μη φοβηθείς να είσαι ειλικρινής. Είτε έχεις όνειρα και φιλοδοξίες, είτε όχι, εξήγησε στην απάντησή σου πως είσαι στη συνέντευξη για να μιλήσεις για τη θέση και την ευκαιρία που σου έχει παρουσιαστεί τώρα και όχι για αυτές που θα ακολουθήσουν. Εξήγησε γιατί σου αρέσει το αντικείμενο που απασχολεί τη θέση εργασίας και γιατί πιστεύεις ότι αυτή η θέση είναι σημαντική για την εξέλιξη της καριέρας σου. Τόνισε πως είσαι διατεθειμένος να μάθεις. Εξάλλου η κατάσταση της Ελλάδος, που για πολλούς είναι θέμα taboo, για σένα είναι πολύ καλό επιχείρημα για να τονίσεις την αβεβαιότητά σου για την εξέλιξη της καριέρας σου σε χρονικό διάστημα 5 χρόνων. Η επιλογή τέτοιου είδους απάντησης δείχνει πως είσαι εκεί για να λύσεις το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για την εταιρία και την «ανάγκασε» να ανοίξει τη συγκεκριμένη θέση. Δείχνεις πως είσαι έτοιμος να μάθεις πράγματα από αυτή την ευκαιρία που δημιουργήθηκε μπροστά σου και δεν είσαι από τους ανθρώπους που θα πάρεις μόνο αυτό που θέλεις και θα φύγεις.

Όποια απάντηση κι αν επιλέξεις να δώσεις, να έχεις στο μυαλό σου πως δίνεις συνέντευξη για το τώρα, για μια θέση εργασίας σήμερα και όχι για μια θέση μετά από 5 χρόνια. Όταν ολοκληρώσεις την απάντησή σου, ρώτα τον συνεντευκτή σου πόσα χρόνια είναι στην εταιρία και εάν το ταξίδι του σε αυτήν τον βοήθησε ή τον ικανοποίησε στο αντίστοιχο δικό του πλάνο 5ετίας, γιατί η συνέντευξη είναι πάνω απ’ όλα διάλογος!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *