Γιατί θες να φύγεις?

 

Θα σας μιλήσω για μια ακόμα συνηθισμένη ερώτηση που συναντάει κανείς σε συνεντεύξεις. Η ερώτηση που κρίνει πολλά για το μέλλον σου όχι σε μια αλλά σε δυο εταιρίες. Η ερώτηση που είναι ίσως η μεγαλύτερη παγίδα όλων. Γιατί θέλεις να φύγεις?

 

Αυτή η ερώτηση αφορά κυρίως υποψηφίους οι οποίοι εργάζονται και αποφασίζουν να ψάξουν για τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους. Κάτι το οποίο εγώ προσωπικά ονομάζω σύνδρομο της μαϊμούς διότι δεν αφήνεις το ένα κλαδί εάν δεν πιαστείς γερά από το άλλο! Αυτές οι τέσσερις λέξεις κρύβουν τόσα πολλά που μπορεί εάν το χειριστείς λάθος να χάσεις τα πάντα. «Γιατί θέλεις να φύγεις?»

 

Ας δούμε τι μπορεί να κρύβει αυτή η ερώτηση. Πρώτον, ο recruiter θέλει να μάθει όντως τους λόγους για τους οποίους αποφασίζεις να εγκαταλείψεις την τρέχουσα θέση που έχεις σε μια εταιρία για να πας σε μια άλλη. Δεύτερον, εξετάζει τι χαρακτήρας είσαι. Τρίτον, θέλει να ανιχνεύσει εάν κάποια στιγμή θα κάνεις και στη νέα θέση το ίδιο. Τέταρτον, θέλει να ελέγξει εάν ο χαρακτήρας σου ταιριάζει στη φιλοσοφία της εταιρίας. Πέμπτο, θέλει να δει πως αντιμετωπίζεις τις σχέσεις σου με την εταιρία που ήδη εργάζεσαι. Τέλος, σε περίπτωση που αλλάζεις κλάδο ή αντικείμενο, θέλει να δει τι σε ωθεί σε αυτή την κίνηση.

 

Η κατάλληλη απάντηση. Η απάντηση που θα δώσεις πρέπει να είναι ειλικρινής. Δεν εννοώ να αρχίσεις να περιγράφεις τις σχέσεις σου με τον εργοδότη σου και να περιγράφεις πόσο λάθος είναι. Εννοώ ότι πάση θυσία πρέπει να φανείς θετικό και ευγνώμον άτομο για την ευκαιρία που είχες και για την νέα ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά σου.

 

Έτσι στην απάντησή σου καλό θα ήταν:

 

1.Να τονίσεις πως το «φεύγω» είναι αρνητικό ρήμα και στην ουσία αυτό που θέλεις να κάνεις εσύ είναι να εξελιχθείς μαζί με την αγορά εργασίας

 

2.Να δείξεις πως απλά ο κύκλος σου στην εταιρία που είσαι αρχίζει να κλείνει και ότι ήρθε η ώρα για νέες προκλήσεις

 

3.Να αναφέρεις πως ο εργοδότης σου ανεξάρτητα από τη σχέση σας (καλή ή κακή) ήταν δάσκαλος για σένα και να περιγράψεις πως θέλεις να δεις νέους τρόπους management για να μπορέσεις να εξελίξεις τον επαγγελματικό σου χαρακτήρα (να περιμένεις ερώτηση σχετικά με τον τρόπο που διοικούσε ο εργοδότης σου και γιατί αναφέρεσαι σε αυτό)

 

4.Να αναφέρεις πως θέλεις να πετύχεις και προσωπικούς σου στόχους και να γεμίσεις επαγγελματικές εμπειρίες από καταξιωμένες εταιρίες του κλάδου (πρέπει να τους κάνεις και αυτούς να αισθανθούν ξεχωριστοί)

 

5.Να δείξεις πως είσαι έμπιστο και αξιόπιστο άτομο και ότι οι προθέσεις σου είναι να βρεις την εταιρία η οποία θα είναι τόσο πιστή προς εσένα και τους στόχους σου όσο εσύ προς αυτήν

 

6.Να δείξεις πως σέβεσαι τον εργοδότη σου (παρά τις σχέσεις σας εάν αυτές είναι κακές)

 

7.Να τους τονίσεις πως είσαι άτομο που έχει στόχους και φιλοδοξίες και δεν υπολογίζει τα λεφτά

 

8.Τέλος δεν είσαι μισθοφόρος αλλά εάν τα λεφτά είναι σημαντικός παράγοντας για σένα πρέπει να τους δώσεις να καταλάβουν πως η αμοιβή σου είναι χαμηλή για την ποιότητά σου (πρόσεξε να έχεις κάνει έρευνα για το ύψος του μισθού που πληρώνει η θέση που θες σε άλλες εταιρίες σε άτομα με εμπειρία παρόμοια με η δικιά σου).

 

Εάν συνδυάσεις τα παραπάνω σωστά τότε να είσαι σίγουρος πως δεν θα πέσεις στην παγίδα της ερώτησης. Εάν όμως αφήσεις κάτι να πάει λάθος, κυρίως σε ό,τι αφορά τον νυν εργοδότη σου μπορεί να βρεθείς χωρίς δουλειά γιατί κάποια στιγμή θα χτυπήσει το τηλέφωνο εκεί που δουλεύεις και μπορεί να διαρρεύσει κάτι που δεν θέλεις!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *