Έτσι σε ακούω στις συνεντεύξεις.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς τα λεγόμενα σου ακούγονται σε μια συνέντευξη? Δες το βίντεο και προσπάθησε να καταλάβεις τι λες εσύ και πως αυτά μεταφράζονται.

Έχεις δει πολλές φορές σε πολλά άρθρα για τις ερωτήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσεις σε μια συνέντευξη. Έχεις διαβάσει άλλες τόσες φορές για τις απαντήσεις που “πρέπει” να δώσεις για να σε προσλάβουν. Ποια είναι όμως η αλήθεια? Υπάρχουν όντως τέτοιες απαντήσεις?

Το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει σε όλα η κατάλληλη απάντηση. Το ύφος σου, ο τρόπος σου, ο τρόπος συλλογισμού σου, η γλώσσα του σώματος και η συμπεριφορά σου σε μια συνέντευξη έχουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο από την απάντηση σου. Προσπάθησε να είσαι άνετος με τον εαυτό σου και με τις απαντήσεις που δίνεις χωρίς να απαντάς με τσιτάτα τα οποία διάβασες κάπου και σου φάνηκαν “ψαγμένα”. Ξέρεις, δεν είναι και τόσο ψαγμένα. Το αντίθετο, οι περισσότεροι που θα δώσουν την ίδια συνέντευξη με σένα είναι πολύ πιθανό να απαντήσουν το ίδιο ακριβώς με εσένα αν δεν ξεφύγεις από τις προκατασκευασμένες απαντήσεις.

Δες το “Tip of the week” θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τί κρύβουν αρκετές ερωτήσεις που θα συναντήσεις σε μια συνέντευξη. Από ‘κει και πέρα η συμβουλή μας είναι:

 

Να είσαι ο εαυτός σου, σε κάλεσαν επειδή θέλουν να σε γνωρίσουν και να μάθουν παραπάνω πληροφορίες για το βιογραφικό σου. Δε θέλουν να ακούσουν τις απαντήσεις που διάβασες στο Internet.
Προσπάθησε να δείχνεις σε κάθε απάντησή σου τον τρόπο που σκέφτεσαι και το πως καταλήγεις στις σκέψεις σου. Η συλλογιστική σου πορεία είναι το κλειδί για να ανοίξεις την πόρτα της συνέντευξης. Το μυαλό σου είναι αυτό που θέλουν και το πως μπορείς να εναρμονιστείς με την ομάδα τους.
Μην είσαι αλαζόνας. Ό,τι κι αν έχεις πετύχει δεν το έκανες μόνος σου. Κάποιος σου έδωσε μια ευκαιρία, μια ιδέα ή κάποιου άλλου είδους βοήθεια. Μίλα για το πως τα αξιοποίησες αυτά για να πετύχεις αυτά που σε έκαναν περήφανο.

Μην είσαι αγχωμένος, χαλάρωσε. Αν έχεις προετοιμαστεί καλά και έχεις κάνει σωστά την κατασκοπία σου είσαι ήδη έτοιμος για τις απαντήσεις που θέλουν να ακούσουν ακόμα και στις πιο δύσκολες ερωτήσεις. (Αν δεν έχεις κάνει την κατασκοπία σου εδώ είναι ο τρόπος για να το κάνεις.)

Κάνε ερωτήσεις. Μεγαλύτερη σημασία από τις απαντήσεις σου έχουν οι ερωτήσεις που θα επιλέξεις να κάνεις.

 

Αν δεν τα κάνεις αυτά μάλλον ακούγεσαι όπως στο παρακάτω βίντεο:

 

How You Really Sound in Job Interviews

This is how you really sound in every interview…(Brought to you by Fast Comedy)

Δημοσιεύτηκε από Fast Company στις Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *