9+4 τρόποι που καταστρέφεται μια συνέντευξη

Υπάρχουν φορές που καταλαβαίνεις ότι μια συνέντευξη δεν έχει πάει καλά. Υπάρχουν άλλες φορές που πιστεύεις ότι έχεις πάει πολύ καλά σε μια συνέντευξη αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περίμενες. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τα σημάδια που δείχνουν ότι μια συνέντευξη καταστρέφεται και πρέπει να προσπαθήσεις να την επαναφέρεις στη σωστή της κατεύθυνση.

Μια συνέντευξη μπορεί να καταστραφεί από τον ίδιο τον υποψήφιο. Αυτή η περίπτωση είναι και η πιο συχνή. Τα λάθη που μπορεί να κάνεις είναι τα εξής:

1.Λάθη γραμματικά ή συντακτικού. Πήγες στη συνέντευξη και έλαβες (μπορεί και όχι) email από τον υποψήφιο εργοδότη ότι όλα πήγαν καλά και σε ευχαριστούν για το ενδιαφέρον σου. Αποφασίζεις να στείλεις ευχαριστήριο email σε απάντηση και το γράφεις στα αγγλικά. Εκεί όλα πάνε στράφη από τη στιγμή που στο κείμενο αρχίζεις να παρουσιάζεις συντακτικά και γραμματικά λάθη. Εάν δεν είσαι σίγουρος, καλύτερα να μην το στείλεις το email.

2.Υπερβολική άνεση με τον συνεντευκτή. Όταν αρχίζεις και χαλαρώνεις υπερβολικά σε μια συνέντευξη προσπάθησε να μην υπερβαίνεις κάποια όρια. Φρόντισε να διατηρείς την επισημότητα της συνέντευξης όσο κι αν το άλλο άτομο σου δίνει τα αντίθετα σημάδια.

3.Κακή κατανόηση όρων και ορολογίας. Εάν η συνέντευξη γίνεται στα αγγλικά είναι εύκολο να μεταφράσεις κάτι λάθος και να μιλάς εκτός θέματος. Το τραγικότερο όλων είναι όμως να γίνεται η συνέντευξη στα ελληνικά και να χάσεις το νόημα λόγω ορολογίας. Φρόντισε να είσαι προετοιμασμένος και πρόσεχε τις ενδείξεις του συνεντευκτή που θα θέλει να σε επαναφέρει στο θέμα.

4.Μη γίνεσαι ενοχλητικός. Πήγες στη συνέντευξη και δεν έχεις ακούσει νέα. Καλό θα ήταν να ρωτήσεις πριν φύγεις πότε θα μάθεις νεότερα για την έκβαση και κατά πόσο θα σε ειδοποιήσουν ακόμα και αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για σένα. Στο διάστημα που θα σου πουν στείλε email και προσπάθησε να τους υπενθυμίσεις την υποψηφιότητά σου. Μη στέλνεις email συνέχεια ακόμα και αν δεν λάβεις απάντηση, ένα email είναι αρκετό.

5.Μην εξαφανίζεσαι. Εάν σε πήραν τηλέφωνο ή εάν έστειλαν email και δεν μπορείς να απαντήσεις εκείνη την ώρα προσπάθησε να απαντήσεις με την πρώτη ευκαιρία. Εάν τους δώσεις χρονικό ορίζοντα για την απάντησή σου φρόντισε να τον τηρήσεις.

6.Να είσαι επαγγελματίας. Εάν είσαι σε χώρο που έχει φασαρία όταν δέχεσαι τηλέφωνο από τον υποψήφιο εργοδότη μην απαντήσεις εάν δεν είσαι σε θέση να μιλήσεις. Είναι πολύ άσχημο να σε καλούν για δουλειά και εσύ να είσαι σε καφετέρια ή ακόμα και στην παραλία. Καλύτερα να τους πεις ότι θα τους καλέσεις εσύ αργότερα εάν αποφασίσεις να το σηκώσεις.

7.Κρύψε την τεχνολογία σου. Εάν λάβεις email και δεν είσαι στον υπολογιστή σου και αποφασίσεις να απαντήσεις από κινητό ή tablet φρόντισε στο email σου να μην φαίνεται ότι δεν απαντάς από υπολογιστή. Σβήσε τη γραμμή που λέει ότι «Το email αυτό έχει σταλεί από συσκευή…».

8.Να επικοινωνείς από τα προσωπικά σου μέσα. Μην δώσεις ποτέ μέσα επικοινωνίας του χώρου εργασίας σου είτε αυτό είναι email είτε είναι τηλέφωνο. Όσο κι αν περιμένεις απάντηση και είσαι ανυπόμονος, καλύτερα να περιμένει ένα email στον προσωπικό σου λογαριασμό παρά να στείλουν στο γραφείο σου.

9.Please Hold. Ποτέ μα ποτέ δεν λες στον υποψήφιο εργοδότη σου να περιμένει στο τηλέφωνο ενώ κάνεις κάτι άλλο (εκτός κι αν κυνηγάς σήμα). Καλύτερα να του πεις ότι θα τον καλέσεις εσύ πίσω. Φρόντισε να βρεις έναν σωστό λόγο για να κλείσεις το τηλέφωνο εκείνη τη στιγμή.

Βέβαια υπάρχουν και τρόποι που ο συνεντευκτής σου μπορεί να καταστρέφει τη συνέντευξη. Τότε πρέπει να φροντίζεις εσύ να επαναφέρεις την τάξη.

1.Είναι απροετοίμαστος για τη συνέντευξη. Δεν ξέρει ποιος είσαι, τι κάνεις, τι έχεις κάνει και γιατί είσαι εκεί. Ναι, υπάρχει κι αυτή η πιθανότητα.

2.Ασχολείται με άλλα πράγματα ενώ είναι στη συνέντευξη. Παίζει με το κινητό του, κοιτάει emails ή διαβάζει έγγραφα που έχει στο γραφείο του. Καλύτερα να του πεις εάν χρειάζεται χρόνο ή να κανονίσετε τη συνέντευξη για άλλη ώρα (έχει ρίσκο αυτή η απόφαση αλλά ας μην κρυβόμαστε, εάν ασχολείται με άλλα πράγματα μάλλον είσαι εκεί για τα «μάτια του κόσμου»).

3.Να μην ξέρει τη δουλειά. Πολλές φορές η πρώτη συνέντευξη γίνεται με άτομο από το HR το οποίο εάν δεν είναι καλά προετοιμασμένο μπορεί να μην ξέρει ποια είναι η δουλειά που θα κληθείς να κάνεις πέρα από την περιγραφή της αγγελίας. Φρόντισε να κάνεις ερωτήσεις πέρα από την αγγελία ώστε να καταλάβεις εάν έχουν λάβει σοβαρά την υποψηφιότητά σου και τη συνέντευξη.

4.Μεγαλώνει το «Εγώ» του. Αντί να περιγράφει τι θα κάνεις εσύ εκεί και για ποιο λόγο σε χρειάζονται περιγράφει την δικιά του πορεία και τα δικά του καθήκοντα. Όταν ο συνεντευκτής αναφέρει το «εγώ» συχνότερα απ’ όσο πρέπει καλό θα ήταν να αναθεωρήσεις τη θέλησή σου να εργαστείς στην θέση αυτή.

Ας ελπίσουμε να μην πέσεις σε τέτοιες καταστάσεις. Καλή τύχη. Η αγορά έχει ευκαιρίες κοίτα να τις εκμεταλλευτεί όσο είναι καιρός!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *