9 Μύθοι σχετικά με το βιογραφικό σου

Πολλά λέγονται και γράφονται σχετικά με το πώς πρέπει να είναι το βιογραφικό σου. Προσπαθείς να το φτιάξεις μόνος σου, διαβάζεις σχετικά, παίρνεις συμβουλές αλλά τίποτα δεν λειτουργεί. Πληρώνεις για να σου φτιάξουν άλλοι το βιογραφικό, έχεις 2-3 επιτυχίες αλλά μέχρι εκεί. Έχεις αναρωτηθεί τι πάει λάθος? Ας δούμε τους 9 μύθους σχετικά με το βιογραφικό σου και ίσως καταλάβεις τι είναι λάθος στη δικιά σου περίπτωση.

Μύθος #1: Το βιογραφικό σου πρέπει να είναι 1 σελίδα!

Ο μύθος αυτός δεν είναι πλήρως αβάσιμος αλλά δεν είναι και αληθής. Το μέγεθος του βιογραφικού σου εξαρτάται από τις επιτυχίες σου και τα κατορθώματά σου. Πολλές φορές δεν είναι δυνατό να χωρέσουν όλα σε 1 μόνο σελίδα. Υπάρχουν κανόνες οι οποίοι δεν ξεφεύγουν από τη λογική. Το βιογραφικό σου πρέπει να είναι σύντομο αλλά όχι βιαστικό! Η λογική είναι να συμπεριλάβεις όλα εκείνα τα στοιχεία που θα σου δώσουν πλεονέκτημα. Συνήθως εάν θες να έχεις ένα σύντομο και ποιοτικό βιογραφικό πρέπει περίπου να υπολογίζεις πως ανά 3 με 5 χρόνια προϋπηρεσίας αφιερώνεις και μια σελίδα. Με άλλα λόγια εάν έχεις 5 χρόνια προϋπηρεσίας (σε συναφές πάντα αντικείμενο) το αποδεκτό μέγεθος του βιογραφικού σου είναι οι 2 σελίδες (το πολύ 3 εάν είσαι υπεραναλυτικός).

Μύθος #2: Όλη η εμπειρία σου μετράει…

Σίγουρα όχι. Στο βιογραφικό σου όλα πρέπει να έχουν συνέχεια και συνάφεια τόσο μεταξύ τους όσο και με τη θέση για την οποία στέλνεις το βιογραφικό σου. Σεβαστή κάθε εργασία που έχεις κάνει αλλά εάν δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο της θέσης που προσφέρω εγώ δεν μπορώ να βρω κάποια χρησιμότητα στο βιογραφικό σου πέρα από το γεγονός ότι μου γεμίζεις σελίδες απλά για να λες ότι έχεις γεμάτο βιογραφικό. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δεν το παίρνω με καλό μάτι.

Μύθος #3: Έχω ένα βιογραφικό και το στέλνω παντού.

Οι απαιτήσεις κάθε θέσης και κάθε εταιρίας είναι διαφορετικές. Από το ύφος του βιογραφικού σου μέχρι το design δεν μπορείς να έχεις ένα βιογραφικό για όλα. Οι λεπτομέρειες μετράνε πόσο μάλλον όταν το βιογραφικό σου δεν είναι απλά μια λεπτομέρεια αλλά το κλειδί για να σου ανοίξει μια νέα πόρτα.

Μύθος #4: Έχω πρωτοποριακό design και αυτό μου δίνει πλεονέκτημα.

Για όλα υπάρχει μέτρο. Μη χρησιμοποιείς προσχέδια βιογραφικών αλλά μη το παρακάνεις και στο design. Το βιογραφικό σου είναι πάνω απ’ όλα μια έντυπη παρουσίαση του εαυτού σου αλλά και μια κάρτα επικοινωνίας δικιά μου μαζί σου. Θέλω να δω και να βρω τις πληροφορίες που ψάχνω χωρίς να πρέπει να κάνω εξισώσεις, αντισταθμίσεις και να αναλύσω μπάρες δεδομένων. Keep it simple!

Μύθος #5: Μόνο το περιεχόμενο μετράει.

Όχι! Το βιογραφικό παρουσιάζει ένα σύνολο μιας προσωπικότητας. Σίγουρα με ενδιαφέρει το περιεχόμενο αλλά η εμφάνιση, η δομή, ο τρόπος απόδοσης των πληροφοριών είναι εξίσου σημαντικός. Εάν δω ένα πολύ «γεμάτο» βιογραφικό αλλά χωρίς δομή, χωρίς μορφοποιήσεις και χωρίς κάτι ιδιαίτερο και προσωπικό τότε θα απορήσω για το πώς μπόρεσες να καταφέρεις το καθετί στη καριέρα σου από όλα αυτά που μου αναφέρεις.

Μύθος #6: Λίγη υπερβολή δεν βλάπτει.

Μαζί σου. Μπορείς να υπερβάλεις για κανα δυο πραγματάκια στο βιογραφικό σου αρκεί να μην επηρεάζουν τη θέση εργασία που θέλεις ή που είχες. Το αν έχεις παίξει 3 χρόνια μπάσκετ και μου το κάνεις 6 ή 7 δεν με ενοχλεί και δεν με αφορά κι όλας. Αλλά εάν υπερβάλεις σε κάτι το οποίο επαγγελματικά θα χρησιμοποιήσεις το πιθανότερο είναι να το εντοπίσω από τη συνέντευξη. Το ερασιτεχνικό από το επαγγελματικό διαφέρουν όσο η μέρα με τη νύχτα γι’ αυτό φρόντισε να μην είσαι γενναιόδωρος με τον εαυτό σου σε ευαίσθητα θέματα.

Μύθος #7: Οι συστάσεις δείχνουν κύρος.

Όντως δείχνουν κύρος. Απορώ γιατί αυτό το έβαλα στη λίστα. Α, ναι! Οι συστάσεις σου είναι η προϋπηρεσία σου. Εάν θέλω να βρω συστάσεις μπορώ απλά να σε «ψάξω» μέσα από τις προηγούμενες θέσεις σου. Το να παραθέτεις ονόματα και τηλέφωνα άσκοπα δεν μου λέει κάτι για το κύρος σου. Έχω τον τρόπο να βρω αυτό που θέλω. Κι αν δεν τον έχω θα στο ζητήσω.

Μύθος #8: Γέμισε hobbies και ενδιαφέροντα.

Τα ενδιαφέροντά σου ολοκληρώνουν την προσωπικότητά σου, αλλά αυτό είναι μια πολυτέλεια για τα χαμηλόβαθμα στελέχη και εργαζομένους. Θέλω να δω ότι δεν είσαι all about business αλλά θέλω να υπάρχει και μια συνάφεια με το αντικείμενο της δουλειάς ή με σχετικές καταστάσεις που μπορεί να συνδέονται και με το εργασιακό περιβάλλον. Εάν θέλεις να ασχοληθείς με προμήθειες, πραγματικά η aerial yoga δεν είναι κάτι τόσο σχετικό ώστε να μου αναφέρεις αναλυτικά τη πορεία σου σε αυτή.

Μύθος #9: Έχω ασχοληθεί με σημαντικά projects και accounts και πρέπει να τα βάλω στο βιογραφικό μου.

Όχι. Πελάτες, διευθύνσεις και ονόματα δεν αναφέρεις. Όχι στο βιογραφικό και όχι στη συνέντευξη. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που είναι απόρρητες. Μπορείς να αναφέρεις το project και τα καθήκοντά σου σε αυτό αλλά όχι επωνυμίες και συμφωνηθέντα χρηματικά ποσά. Δεν δίνει κύρος στην εμπειρία σου. Δείχνει έλλειψη εμπιστευτικότητας και αυτομάτως θα απορριφθείς και σ’ ευχαριστώ για τις πληροφορίες που μου δίνεις για τον ανταγωνιστή μου.

Ένα βιογραφικό πρέπει να το χειρίζεσαι έξυπνα, λειτουργικά, αποδοτικά και πάνω απ’όλα με μυαλό. Ένα καλό βιογραφικό δεν απέχει πολύ από ένα καταστροφικό βιογραφικό.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *