5 Super SOS ερωτήσεις συνέντευξης!

Σε όποια εταιρία κι αν σε καλέσουν για συνέντευξη αυτές είναι οι πέντε πιο hot ερωτήσεις που θα συναντήσεις. Μην πανικοβάλλεσαι, έχουμε έτοιμο το «λυσάρι» σου!

1.Γιατί θες αυτή τη δουλειά?

Μια ερώτηση η οποία σχετίζεται με τις γνώσεις σου για την εταιρία και για το πώς εσύ ταιριάζεις στην φιλοσοφία της. Πριν πας στη συνέντευξη κάνε μια έρευνα στο Internet. Ψάξε για την εταιρία και την εικόνα που προβάλει στο διαδίκτυο. Πήγαινε στη σελίδα της στο LinkedIn, επισκέψου τον σύνδεσμο στο site της εταιρίας που λέει «Σχετικά με εμάς» ή «Σχετικά με την εταιρία». Μάθε την αποστολή και τον σκοπό της εταιρίας και προσπάθησε να ταιριάξεις την φιλοσοφία της εταιρίας με τη δικιά σου νοοτροπία εργασίας και τις επαγγελματικές σου φιλοδοξίες.

2.Ποια είναι τα κίνητρά σου για την επιτυχία?

Εσένα τι σε παρακινεί? Έχοντας κάνει την έρευνά σου μπορείς να ταιριάξεις τις φιλοδοξίες σου με την εικόνα της εταιρίας. Τα κίνητρά σου είναι οικονομικά? Είναι η εξέλιξη της καριέρας σου? Το status που σου δίνει η θέση? Οι εμπειρίες που αποκομίζεις? Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις της θέσης? Η συμβουλή μας είναι να αφήσεις στην άκρη ό,τι έχει να κάνει με προσωπική προβολή και να απαντήσεις σχετικά με την προσωπική σου και επαγγελματική σου εξέλιξη. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του επαγγελματία και του μισθοφόρου.

3.Πώς θα κάνεις εσύ τη διαφορά στην εταιρία και θα αφήσεις το «στίγμα» σου?

Αυτή είναι ίσως η πιο δύσκολη ερώτηση. Μην αγχώνεσαι. Η απάντηση που ψάχνουν εδώ οι recruiters είναι κατά πόσο εσύ μπορείς να κάνεις τα πράγματα διαφορετικά. Τόσο σε εργασιακό τρόπο όσο και σε επίπεδο συνεργασίας με τους γύρω σου, η απάντησή σου εδώ πρέπει να αποκαλύπτει πτυχές της προσωπικότητάς σου σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Στη τελική, γιατί κάποιος να θέλει να συνεργαστεί μαζί σου?

4.Πώς χειρίζεσαι τη διαφορετικότητα? Πόσο καλά συνεργάζεσαι με άλλους?

Όταν συμφωνείς με την ομάδα σου όλα καλά, αλλά εγώ θέλω να μάθω πώς είσαι όταν οι διαφωνίες αρχίζουν να εμφανίζονται. Πρέπει να αναγνωρίζεις τη διαφορετικότητα σε επίπεδο απόψεων και τρόπο χειρισμού καταστάσεων. Δώσε ένα παράδειγμα από τις προηγούμενες εμπειρίες σου. Εάν δεν έχεις παράδειγμα από επαγγελματική εμπειρία (κάτι το οποίο ξέρω από το βιογραφικό σου) παρουσίασέ μου μια κατάσταση από το πανεπιστήμιο ή από μια αθλητική ομάδα που συμμετείχες. Εγώ θέλω να δω απλά πως είσαι όταν κάποιος αντιτίθεται ηχηρά στην άποψή σου.

5.Έχεις κάποιες ερωτήσεις για εμάς? Κάτι που θα ήθελες να μάθεις?

Χρησιμοποίησε αυτή την ευκαιρία προς όφελός σου. Μη ρωτήσεις κάτι μόνο και μόνο για να «σπάσεις» τη σιωπή σου ή για να δείξεις ότι μπορείς να κάνεις μια ερώτηση. Θέλω να δω εάν πραγματικά εσύ ενδιαφέρεσαι να μάθεις κάτι παραπάνω για την εταιρία και κατά πόσο γενικά ενδιαφέρεσαι να μάθεις.

Ρώτα:

Ποια είναι η εξέλιξη της θέσης?

Πότε θεωρείται ένας υπάλληλος επιτυχημένος και ποια είναι η εξελικτική πορεία της θέσης στην εταιρία? Θέλεις να μάθεις πού θα σε οδηγήσει ο «καλύτερος εαυτός σου» και κατά πόσο πιστεύει η εταιρία στους ανθρώπους της.

Ποιο είναι το λιθαράκι της θέσης στη μεγαλύτερη εικόνα της εταιρίας?

Δείξε πως είσαι ένας άνθρωπος που κατανοεί πως η θέση που ζητάς είναι απλά ένα «γρανάζι» μιας μηχανής. Κάθε θέση έχει το ρόλο της και αυτός είναι σημαντικός για οποιοδήποτε επίπεδο. Η συγκεκριμένη θέση που θέλεις εσύ έχει ένα ρόλο κρυμμένο πίσω της. Προσπάθησε να μάθεις πως εσύ μπορείς να συμβάλεις στη μεγαλύτερη εικόνα και όχι μόνο στις καθημερινές δραστηριότητες της θέσης.

Τι σας αρέσει περισσότερο από την εργασία σας εδώ?

Όλα καλά μέχρι τώρα αλλά πραγματικά σου δίνεται η ευκαιρία να μάθεις από την πηγή για την καθημερινότητα στην εταιρία. Μάθε πώς οι άλλοι βρίσκουν το πάθος τους και τα κίνητρά τους σε μια εταιρία που θέλεις κι εσύ να γίνεις μέλος και μέρος.

Πώς είναι μια τυπική μέρα στο γραφείο? Ποια είναι η καθημερινότητα εδώ?

Μην αφήσεις την ευκαιρία να πάει χαμένη. Μάθε πως είναι να δουλεύεις στην εταιρία σε καθημερινή βάση. Δεν είναι όλα μια συνεχής πρόκληση. Κάποιες μέρες απλά θα πρέπει να συμβιβάζεσαι στη ρουτίνα της θέσης. Τουλάχιστον μάθε ποια είναι αυτή η ρουτίνα γιατί εάν δεν μπορείς να την αντέξεις και να δεις τη δημιουργική της πλευρά τότε η καθημερινότητά σου δεν θα σου αρέσει και θα αισθάνεσαι φυλακισμένος σε κάτι που νόμιζες ότι σου αρέσει.

Η συνέντευξη είναι πάνω απ’ όλα διάλογος. Θέλεις κι εσύ να μάθεις εάν οι άνθρωποι της εταιρίας ταιριάζουν με εσένα.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *