5 Όρια που αν ξεπεράσεις καταστρέφεις μια συνέντευξη!

Δεν είναι μόνο οι απαντήσεις σου που μπορούν να καταστρέψουν μια συνέντευξη για σένα. Υπάρχουν κάποια όρια τα οποία δεν πρέπει για κανένα λόγο να ξεπεράσεις. Όσο καλά κι αν πιστεύεις ότι κατάφερες να ανταπεξέλθεις σε μια συνέντευξη υπάρχουν κάποια λεπτά όρια που αν ξεπεράσεις έχεις «κοπεί» αυτομάτως.

1.Μιλάς πολύ ή μιλάς πολύ λίγο.

Είναι από τις περιπτώσεις που πρέπει να αναγνωρίζεις στον εαυτό σου εάν μονολογείς ή εάν ο συνεντευκτής σου καταβάλει προσπάθεια για να πάρει κάποιες πληροφορίες. Προσπάθησε να μιλάς τόσο-όσο. Δώσε τις απαντήσεις σου και προσπάθησε να αναπτύσσεις όσο το δυνατόν πιο περιεκτικά και ουσιαστικά τα λεγόμενά σου. Ρώτα τον συνεντευκτή σου εάν θέλει παραπάνω πληροφορίες ή όχι. Μην μιλάς ατελείωτες «ώρες» ούτε και μονολεκτικά.

2.Έλλειψη ενδιαφέροντος

ΟΚ όλοι έχουμε βρεθεί να δίνουμε συνέντευξη για μια θέση που δεν μας ενδιαφέρει, δεν χρειάζεται να το δείχνεις όμως. Σεβάσου τον χρόνο σου και τον χρόνο του συνεντευκτή σου. Μην είσαι αμέτοχος στη συνέντευξη, ρώτα κάποια πράγματα που δεν ξέρεις για την εταιρία. Δείξει ένα μικρό ενδιαφέρον πέρα από τα πλαίσια της συνέντευξης. Πού ξέρεις μπορεί να εκπλαγείς ευχάριστα.

3.Συμπεριφορά

Μπορεί να δίνεις τέλειες απαντήσεις αλλά η συμπεριφορά σου μπορεί να είναι ένα μεγάλο αγκάθι. Αλαζονεία, υπεροψία, αγένεια είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά τα οποία εσύ δε βλέπεις στον εαυτό σου αλλά το δωμάτιο μπορεί να είναι γεμάτο από το «εγώ» σου. Το γεγονός αυτό δεν περνάει απαρατήρητο. Μπορεί να είσαι ο καλύτερος σε όλα αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να αφήσεις τους άλλους να καταλάβουν μόνοι τους και όχι να τους το δείξεις εσύ με το «καλημέρα».

4.Διακόπτεις τον συνεντευκτή σου

Ακόμα κι αν ξέρεις την ερώτηση, μη βιάζεσαι να δώσεις την απάντησή σου διακόπτοντας τον συνεντευκτή σου. Άφησέ τον να ολοκληρώσει τα λεγόμενά του. Η συνέντευξη είναι διάλογος και πρέπει να αφήνεις τον συνομιλητή σου να ολοκληρώνει τις σκέψεις του και τα λόγια του. Όπως εσύ δεν θέλεις να σε διακόπτει από τις απαντήσεις σου έτσι κι εσύ πρέπει να σέβεσαι την δικιά του ροή λόγου.

5.Μοιράζεσαι πολλά

Είναι από τις περιπτώσεις που νιώθεις άνετα κι αρχίζεις να μιλάς χωρίς να σκέφτεσαι. Πέρα από τις προηγούμενες επαγγελματικές σου εμπειρίες μοιράζεσαι και εμπειρίες από την προσωπική σου ζωή οι οποίες είτε έχουν σχέση με τη θέση είτε νομίζεις ότι έχουν σχέση. Ο κανόνας είναι απλός μιλάς πάντα επαγγελματικά και δίνεις στοιχεία της προσωπικότητάς σου μέσα από καταστάσεις που έχουν επαγγελματικές εκφάνσεις.

Αναγνωρίζεις κάποιο από αυτά στον εαυτό σου? Εάν ναι είσαι σε καλό δρόμο, μπορείς να τα διορθώσεις. Εάν όχι, πρέπει να ψάξεις καλά εάν τα κάνεις ή όχι!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *