5 «δοκιμασίες» της τελευταίας στιγμής

Είναι από τις περιπτώσεις που το τμήμα recruiting δεν ξέρει κατά πόσο του κάνει ο υποψήφιος έτσι παρά τα tests και τις συνεντεύξεις που μπορεί να έχεις περάσει μέχρι το τελικό στάδιο, όλο και κάτι ακόμα θα σκαρφιστούν οι recruiters για να προσπαθήσουν να δουν αν ο υποψήφιος ταιριάζει στη θέση εργασίας.

Περνάς από συνεντεύξεις, δοκιμασίες, assessments κι ακόμα το τμήμα HR ή ο αρμόδιος για την πρόσληψή σου δεν ξέρει αν ταιριάζεις στη θέση εργασίας ή στην κουλτούρα της εταιρίας. Μπορεί να μη σου πει να ανακαλύψεις εκ νέου τον τροχό αλλά μη σου φανεί παράξενο εάν κάποιο από τα παρακάτω “tests” κάνει την εμφάνισή του σε κάποια από τις συνεντεύξεις σου.

1.Ερωτήσεις επίλυσης προβλημάτων (Case Study)

Σε αυτή τη περίπτωση, θα δεχτείς μια ερώτηση προφορικά ή γραπτά η οποία θα αναφέρει ένα πρόβλημα πραγματικών συνθηκών που είχε η εταιρία και εσύ θα κληθείς να αναπτύξεις τις ιδέες σου για το πώς θα επιλυθεί. Συνήθως είναι πραγματικό πρόβλημα της εταιρίας το οποίο αποτελεί πλέον παρελθόν αλλά η δική σου απάντηση θα αποδείξει πως μπορείς κι εσύ να σταθείς στην εταιρία.

2.Test προσωπικότητας

Εάν δεν σε έβαλαν να απαντήσεις ερωτήσεις προσωπικότητας μέχρι το τελικό στάδιο των συνεντεύξεων μη σου φανεί παράξενο εάν το κάνουν στο τέλος. Μπορεί να μην είσαι ο ιδανικός υποψήφιος αλλά είσαι ό,τι καλύτερο παρουσιάστηκε για τη θέση και θέλουν να είναι 100% σίγουροι πως όντως τους κάνεις.

3.Test δημιουργικότητας

Σε αυτό το σενάριο θα σου κάνουν μερικές ερωτήσεις για διάφορες καταστάσεις επαγγελματικές και μη και θα εξετάζουν το πόσο δημιουργικός είσαι. Από το να αποτυπώσεις μια στρατηγική για όλη την εταιρία μέχρι το να περιγράψεις εάν ήσουν κάποιο έπιπλο ποιο θα ήταν αυτό. Όλα παίζουν απλά καθυστερούμε εδώ για κάποιο λόγο. Μη μασάς δώσε την απάντησή σου με στόμφο και πλήρως επαγγελματικό ύφος. Αυτοί το ξεκίνησαν.

4.Test στους υπολογιστές

Εάν μια εταιρία χειρίζεται συγκεκριμένα προγράμματα ή πλατφόρμες στους υπολογιστές σε καθημερινή βάση, μην απορήσεις εάν την τελευταία στιγμή σε καθίσουν μπροστά από μια οθόνη και σου πουν «κάνε αυτό». Συνήθως δεν θα σου ζητήσουν κάτι ακραίο αλλά δεν θα είναι και το πιο εύκολο πράγμα που θα έχεις κάνει ποτέ στη ζωή σου.

5.Δοκιμαστική περίοδος

«Μας κάνεις, ας κάνουμε ένα δοκιμαστικό να δούμε αν όντως στη πράξη μας κάνεις». Πολύ ωραία, απέκτησες την καθημερινότητα της θέσης εργασίας, πρέπει να προσέξεις να ανταμειφθείς για τον κόπο σου. Εάν όχι με γραπτή συμφωνία πρέπει τουλάχιστον να τους ζητήσεις να βάλεις την εμπειρία σου στο βιογραφικό σου. Ας κερδίσετε όλοι κάτι από αυτή την (όχι και τόσο) νόμιμη εμπειρία.

Αυτές είναι μερικές από τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι recruiters και οι εταιρίες όταν θέλουν να καθυστερήσουν την διαδικασία της πρόσληψης όταν ο υποψήφιος δεν είναι ακριβώς αυτό που είχαν φανταστεί ότι θα βρουν.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *