10 Λάθη που θα συναντήσεις σε ένα βιογραφικό

Τα πιο κοινά λάθη που θα δεις σε ένα βιογραφικό. Λάθη που θα κάνουν το βιογραφικό σου στην άκρη και θα αφήσουν τα υπόλοιπα να περάσουν μπροστά του. Σίγουρα ένα τέτοιο βιογραφικό δεν θα περάσει απαρατήρητο, θα είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Εσύ θα αφήσεις κάτι τέτοιο να συμβεί και στο δικό σου?

Λάθος 1ο: Ορθογραφικά Λάθη.

Προσπάθησε να ξαναδείς το βιογραφικό σου, εάν δεν μπορείς να βρεις κάποιο λάθος, άφησε να το διαβάσει και κάποιος άλλος. Μπορεί να βρει κάτι και να σου σώσει την καριέρα.

Λάθος 2ο: Το μέγεθος.

1 με 2 σελίδες είναι ΟΚ. Για την Τρίτη σελίδα και πάνω θα πρέπει να έχεις από 5 χρόνια προϋπηρεσίας και πάνω. Μην υπερβάλεις και μην υπεραναλύεις τα πάντα, άσε κάτι κρυφό για τη συνέντευξη.

Λάθος 3ο: Το design.

Όσο ξεχωριστό και αν φαίνεται το βιογραφικό σου, ένα πρωτότυπο design μπορεί να σκοτώσει την ποιότητά σου ΕΑΝ δεν μπορεί κάποιος να διαβάσει και να εντοπίσει αβίαστα αυτό που ψάχνει.

Λάθος 4ο: Αποκάλυψη Ευαίσθητων Δεδομένων.

Σε όποια εταιρία ή επιχείρηση έχεις δουλέψει φρόντισε να περιγράφεις το έργο σου χωρίς να αναφέρεις πελάτες και επωνυμίες. Μην αποκαλύπτεις στρατηγικές των εταιριών ειδικά εάν κάνεις αίτηση σε ανταγωνιστή τους.

Λάθος 5ο: Ψέματα.

Να είσαι περήφανος για αυτά που έχεις πετύχει και γι’ αυτό που είσαι. Μην ωραιοποιείς τα προσόντα σου και μη προσθέτεις πράγματα που δεν έχεις πετύχει. Να είσαι σίγουρος πως αυτά θα φανούν από την πρώτη συνέντευξη. Εάν ο recruiter είναι έμπειρος μπορεί να το καταλάβει και από το βιογραφικό σου χωρίς να σε καλέσει καν σε συνέντευξη!

Λάθος 6ο: Εναλλαγή γλώσσας από Ελληνικά στα Αγγλικά.

Ίσως κάποιες λέξεις και εκφράσεις σου είναι πιο εύκολο να τις χρησιμοποιείς στα αγγλικά. Μη το αφήσεις να φανεί στο βιογραφικό σου. Επέλεξε μια γλώσσα και προσπάθησε να έχεις ροή στο βιογραφικό σου.

Λάθος 7ο: Τα στοιχεία σου φαίνονται?

Από τα πιο κοινά λάθη. Υπέροχα βιογραφικά, γεμάτα ουσιαστικές και χρήσιμες πληροφορίες για τον υποψήφιο αλλά όταν θέλω να επικοινωνήσω μαζί του το χάος. Τα στοιχεία επικοινωνίας πρέπει να είναι ευδιάκριτα. Στο βιογραφικό το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις το τηλέφωνό σου και το email σου σε τέτοιο σημείο έτσι ώστε να διευκολύνεις εμένα να επικοινωνήσω μαζί σου.

Λάθος 8ο: Ο τίτλος «Βιογραφικό Σημείωμα».

Όλοι ξέρουν πως κρατάνε βιογραφικό στα χέρια τους. Ο τίτλος «Βιογραφικό Σημείωμα» δε λέει απολύτως τίποτα! Γράψε το όνομά σου στον τίτλο του εγγράφου σου. Ο recruiter θα καταλάβει ότι είναι βιογραφικό σημείωμα. Κάνε την έξυπνη κίνηση και βάλε το όνομά σου και τα στοιχεία επικοινωνίας σου εκεί αντί για τη φράση «Βιογραφικό Σημείωμα».

Λάθος 9ο : Λείπει κάποιο σημαντικό πεδίο από το βιογραφικό σου.

Όλοι θα σκεφτούν τα προσωπικά στοιχεία, την προϋπηρεσία και την ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Όμως πόσοι θα σκεφτούν να βάλουν δεξιότητες και ικανότητες, επαγγελματική κατάρτιση (για τα σεμινάρια), hobbies κ.λπ. Στοιχεία που φαίνονται δευτερεύουσας σημασίας αλλά είναι αυτά που δείχνουν την προσωπικότητά σου και σε ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους. Μήπως να το ξανασκεφτείς.

Λάθος 10ο: Thinking outside the box, Team Player

Πραγματικά δεν ξέρω τι να πω. Όλοι μα όλοι είναι καινοτόμοι, σκέφτονται έξω από το κουτί (που ακόμα εγώ να καταλάβω ποιο είναι αυτό το κουτί) και φυσικά όλοι είναι ομαδικοί παίχτες. Προσπάθησε τέτοιες κοινότυπες εκφράσεις να μην της χρησιμοποιείς στο βιογραφικό σου. Προσπάθησε να τις αναδείξεις μέσα από το βιογραφικό σου ή στη συνέντευξη. Είσαι ομαδικός παίχτης? Θα το δω στα hobbies εάν έχεις ομαδικό άθλημα και κάποια διάκριση σε αυτό. Σκέφτεσαι πρωτοποριακά? Θα το δω στο σχέδιο του βιογραφικού σου. Εάν σκέφτεσαι πρωτοποριακά αλλά το βιογραφικό σου είναι ένα απλό κοινό βιογραφικό, λυπάμαι σου έχω άσχημα νέα. Προσπάθησε να αποφύγεις αυτές τις εκφράσεις και δώσε μου έμπρακτα παραδείγματα.

Εσύ έχεις κάνει κάποιο από αυτά? Το έχεις κάνει αυτό στο βιογραφικό σου?

Εάν θέλεις δωρεάν review για το βιογραφικό σου θυμήσου είμαστε δίπλα σου. Στείλε μας το βιογραφικό σου και τη θέση για την οποία ενδιαφέρεσαι στο cv@biografikoreloaded.gr και εμείς θα φροντίσουμε να βελτιώσουμε τις πιθανότητές σου να την κατακτήσεις. Τόσοι μας έχουν στείλει, εσύ γιατί το σκέφτεσαι ακόμα. Δωρεάν είναι!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *