Φτιάχνοντας το πρώτο σου βιογραφικό: Tips!

 

Έρχεται η ώρα να φτιάξεις το πρώτο σου βιογραφικό. Όχι μόνο στα πλαίσια της σχολής που είσαι ή για ακαδημαϊκούς σκοπούς αλλά για να ξεκινήσεις τις επαφές σου με την αγορά εργασίας. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα άρθρο με συμβουλές για όλους εσάς που ξεκινάτε το ταξίδι της καριέρας σας.

 

Το βιογραφικό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο επαφής με την αγορά εργασίας. Η πρώτη επαγγελματική θέση εργασίας ή ακόμα και η επιλογή πρακτικής άσκησης είναι το πρώτο θεμέλιο σε μια μακροχρόνια καριέρα που θα κληθεί ο καθένας να ακολουθήσει. Το άρθρο αυτό είναι ένας οδηγός για όλους εσάς που ξεκινάτε τώρα τα πρώτα σας βήματα στην αγορά εργασίας.

 

1.Διάλεξε προσεκτικά την εμφάνιση του βιογραφικού σου

Η εμφάνιση παίζει ρόλο. Όσες πληροφορίες και αν έχεις μέσα στο βιογραφικό σου, αυτό θα πρέπει να ελκύει το μάτι και να είναι εμφανίσιμο. Προσπάθησε να αποφύγεις τα έτοιμα βιογραφικά και προσπάθησε να σχεδιάσεις αυτό που εκφράζει εσένα και τον κλάδο που σε ενδιαφέρει.

 

2.Η δομή του βιογραφικού σου

Η δομή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εμφάνιση του βιογραφικού σου. Πρώτα θα δείξεις τα προσωπικά σου στοιχεία και τα στοιχεία επικοινωνίας. Έπειτα θα βάλεις την ακαδημαϊκή σου εκπαίδευση. Στη συνέχεια ακολουθεί η επαγγελματική σου εμπειρία. Τα δυο πεδία ακολουθούν αντίστροφη χρονολογική σειρά δηλαδή ξεκινάς πρώτα με τα πιο πρόσφατα κατορθώματά σου και προχωράς στα παλαιότερα. (Η πρακτική άσκηση ανήκει στην επαγγελματική εμπειρία σε ξεχωριστό υπο-πεδίο ανεξάρτητα με το πότε την έκανες χρονικά σε σχέση με τις άλλες θέσεις εργασίας που κατείχες). Μετά δημιουργείς ένα πεδίο με τίτλο Επαγγελματική κατάρτιση όπου αναφέρεις σεμινάρια σχετικά με τον κλάδο που ψάχνεις εργασία. Έπειτα ακολουθούν οι Ξένες Γλώσσες και η γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών για να καταλήξεις στις δεξιότητες/ικανότητές που διαθέτεις και στα ενδιαφέροντά σου.

 

3.Προσάρμοσε το βιογραφικό σου στις απαιτήσεις του κλάδου, της εταιρίας και της θέσης εργασίας

Το βιογραφικό σου πρέπει να έχει αποτυπωμένες τις πληροφορίες με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του κλάδου, της εταιρίας και της θέσης εργασίας. Άλλο βιογραφικό έχει μια θέση marketing και άλλο βιογραφικό έχει μια τραπεζική θέση.

 

4.Απέφυγε τις πολλές λεπτομέρειες και τις λίγες πληροφορίες

Το βιογραφικό σου πρέπει να περιέχει επαρκή επίπεδο πληροφόρησης. Δεν θέλεις ούτε να κουράσεις με τις πολλές πληροφορίες αλλά ούτε να έχεις απλά ξερή αναφορά πληροφοριών. Προσπάθησε να περιγράφεις με 1-2 bullet points κάθε αναφορά που έχεις στο βιογραφικό σου έτσι ώστε να ξέρει αυτός που το διαβάζει με τι έχεις ασχοληθεί και τι μπορείς να κάνεις.

 

5.Φρόντισε τα στοιχεία επικοινωνίας να είναι ξεκάθαρα και ευδιάκριτα

Σκοπός του βιογραφικού σου είναι να κληθείς σε συνέντευξη και όχι να πάρεις τη δουλειά. Φρόντισε λοιπόν να είναι ευδιάκριτα τα στοιχεία επικοινωνίας σου. Πρέπει να «γεμίσεις» το μάτι του recruiter με τις πληροφορίες που δίνεις για τον εαυτό σου και πρέπει να μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί σου εύκολα για να κληθείς σε συνέντευξη.

 

Καλή τύχη, ο δρόμος είναι δύσκολος αλλά σε κάθε στάδιο θα μαθαίνεις κάτι καινούργιο!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *