Υπάρχουν μερικές ερωτήσεις που δεν σηκώνουν πολλά

Σε κάθε συνέντευξη μπορεί να υπάρξει το σημείο όπου πέρασες από το «τα λες καλά» στο «λες πολλά» και αναπόφευκτα στο «τα λέμε». Είναι κάποιες περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να ξέρεις να μετράς τα λόγια σου έτσι ώστε να μη κουράζεις τον συνομιλητή σου.

Περιπτώσεις στις οποίες νιώθεις να πλατειάζεις προσπάθησε να μαζεύεις τις περιγραφές σου και τα λόγια σου για να μην ξεπεράσεις τα όρια αντοχής του συνομιλητή σου. Καλός ο ενθουσιασμός και η όρεξη για δουλειά που κρύβεις μέσα σου αλλά δυστυχώς ο συνεντευκτής σου θέλει να ακούσει «τόσα-όσα». Δεν πρέπει να απαντάς μονολεκτικά και σίγουρα δεν πρέπει να πλατειάζεις. Προσπάθησε να απαντάς σύντομα, με περιεκτικές περιγραφές χωρίς να εξηγείς κάθε λεπτομέρεια η οποία μπορεί να είναι περιττή. Εάν ο συνομιλητής σου θελήσει να μάθει για κάτι παραπάνω τότε να είσαι σίγουρος θα σου κάνει κι άλλη ερώτηση για να μάθει αυτό που θέλει.

Υπάρχουν όμως κάποιες ερωτήσεις στις οποίες σίγουρα δεν μπορείς και δεν πρέπει να πλατειάσεις.

Αυτές οι ερωτήσεις είναι:

1.Τι μισθό θα ήθελες γι’ αυτή τη θέση?/Με τι μισθό θα ήσουν ικανοποιημένος?

Απάντησε ειλικρινά, δόμησε την απόφασή σου με σωστά λογικά επιχειρήματα και μη το πολύ-συζητάς. Θα γίνει η κουβέντα για το μισθό όταν έρθει η ώρα της προσφοράς.

2.Έχετε κάποιες ερωτήσεις για εμάς?

Ωχ… Θυμήσου θεωρητικά από εσένα παίρνουν συνέντευξη. Μπορεί να είσαι εκεί για να τους γνωρίσεις όσο αυτοί θέλουν να γνωρίσουν εσένα αλλά διάλεξε προσεκτικά τις ερωτήσεις σου. 2-3 ερωτήσεις είναι καλά από εκεί και πέρα μάλλον εσύ τους περνάς από συνέντευξη.

3.Τι θα σου λείψει από τη δουλειά σου? (σε περίπτωση που δουλεύεις)

Εδώ δε χρειάζεται να ανοίξεις την καρδιά σου. Αναγνώρισε κανα δυο θετικά στοιχεία από τη παλιά σου δουλειά (ή τη παρούσα σου δουλειά) και προσπάθησε να θίξεις το γεγονός ότι θες μια νέα πρόκληση. Είναι σαν τις σχέσεις, δεν θες να μιλάς για τον/την πρώην σου με το καινούργιο σου αμόρε.

4.Περιέγραψέ μου τον εαυτό σου

Σου έχουνε πει ποτέ να πάρεις κάποιον σχετικά γνωστό σου τηλέφωνο και να του μιλάς εσύ μόνο για 3 συνεχόμενα λεπτά? Είναι πολύ δύσκολο και σίγουρα πολύ αμήχανο. Το ίδιο συμβαίνει και στη συνέντευξη. Είναι πολύ δύσκολο και αμήχανο γι’ αυτόν που σε ακούει. Περιόρισε την απάντησή σου σε 2 λεπτά το πολύ. Η ερώτηση αυτή είναι κυρίως για να σπάσει ο πάγος και να μπορέσεις να νιώσεις άνετα στο χώρο. Δεν δίνεις πολιτικό λόγο.

5.Ποιές είναι οι φιλοδοξίες σου?

Μπορείς να μιλάς με τις ώρες. Το ξέρω. Έτσι είμαι κι εγώ. Αλλά σε αυτή την ερώτηση πρέπει να τα πεις «σωστά» και όχι πολλά. Από τη μια παρουσιάζεις τις φιλοδοξίες σου και τη στρατηγική που ακολουθείς στη καριέρα σου και από την άλλη αρχίζεις να μπολιάζεις το λόγο σου και τα θέλω σου με την εταιρία στην οποία κάθεσαι εκείνη τη στιγμή. Είναι σαν να σου κλείνει το μάτι και να σε ρωτάει γιατί πιστεύεις ότι ταιριάζουμε και αν βλέπεις να έχει μέλλον η σχέση σας.

Προσπάθησε να βρεις τις ερωτήσεις όπου θα μπορέσεις να αναπτύξεις τις απόψεις σου και τις ερωτήσεις στις οποίες θα πρέπει να απαντήσεις με λίγα λόγια. Κράτα σημειώσεις και προετοίμασε τις απαντήσεις σου πριν πας σε μια συνέντευξη δεν είναι κακό. Κακό είναι να απαντάς σαν να απαγγέλεις ποίημα στη σχολική γιορτή.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *