Τρόποι να προβάλεις τον εαυτό σου online. Βιογραφικό Style. (pics)

Ζούμε στην ψηφιακή εποχή. Για να το πω ελληνικά ζούμε στην digital εποχή. Όλοι μα όλοι έχουμε πάντα πάνω μας μια οθόνη. Άλλοι μεγαλύτερη, άλλοι μικρότερη αλλά όλοι κουβαλάμε από μια. Τι θα λέγατε εάν το βιογραφικό σας δεν ήταν πλέον πάνω σε ένα γραφείο αλλά μέσα σε μια τσέπη?

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τους τρόπους να παρουσιάσεις έξυπνα και δημιουργικά τον εαυτό σου μέσα στο ψηφιακό χάος της εποχής μας. Το χαρτί είναι ακόμα ο βασιλιάς του βιογραφικού όμως υπάρχουν τρόποι που μπορείς να τραβήξεις τα βλέμματα πάνω σου.

Ας δούμε λοιπόν τους τρόπους να πετύχεις την σωστή ψηφιακή προβολή σου.

 

1.Facebook

 

Το Facebook είναι τόσο διαδεδομένο που πλέον θεωρείται ο νέος αριθμός τηλεφώνου. Εάν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις για επαγγελματικούς σκοπούς φρόντισε να σβήσεις εκείνες τις φωτογραφίες που είσαι με τη παρέα σου κάπου πιωμένος/η. Σβήσε τα status που λες για τις προηγούμενες σχέσεις σου, σταμάτα να βρίζεις και πρόσεχε πολύ καλά τι ανεβάζουν οι άλλοι για λογαριασμό σου. Ακούγεται δύσκολο. Είναι. Προσωπική μου άποψη, το facebook profile σου πρέπει να είναι καλά κρυμμένο όταν ψάχνεις για δουλειά. Μη κάνεις φίλους που δεν ξέρεις μπορεί να είναι «κατάσκοποι» για να δουν τι χαρακτήρας είσαι. Όσο κι αν πιστεύεις ότι το facebook είναι για χαβαλέ και ότι όποιος δεν καταλαβαίνει ότι κάνεις πλάκα στις φωτογραφίες που είσαι με τη παρέα σου δεν είναι σοβαρό άτομο, σε πληροφορώ ότι έχασες. Ψάχνουν οποιαδήποτε αφορμή για να μην τους κάνεις.

 

2.Twitter

 

Ακόμα μια παράδοξη πλατφόρμα για να προβάλεις τον εαυτό σου επαγγελματικά. Το twitter είναι πιο εύκολο από το facebook αρκεί να έχεις κάτι να πεις. Εάν κάνεις τα σωστά follows και έχεις τη σωστή περιγραφή για το ποιος είσαι τότε τα πράγματα γίνονται πολύ απλά. Φτιάξε μια στρατηγική που θες να ακολουθήσεις και ξεκίνα να post-αρεις προς αυτή την κατεύθυνση χρησιμοποιώντας τα σωστά #Hashtags (στο χωριό μου πάντως το λέγαμε δίεση!). Σχολίασε έξυπνα την επικαιρότητα, πρόβαλε τις επαγγελματικές σου ανησυχίες. Δείξε τι θα έκανες εσύ διαφορετικά για να ωφελήσεις την εταιρία που μόλις είδες πως ζητάει προσωπικό. Στόχευσε έξυπνα και δημιουργικά.

 

3.Linked In

 

Όχι δεν θα το ξέχναγα. Είναι το πιο κατάλληλο μέσο για να δείξεις ποιος είσαι επαγγελματικά. Εκπαίδευση, πτυχία, προϋπηρεσία, μαθήματα, εργασίες, εθελοντισμός όλα μέσα είναι. Εκεί δώσε τον καλύτερό σου εαυτό. Φτιάξε τη στρατηγική σου και βάλε το σωστό περιεχόμενο στο σωστό πεδίο. Πρόβαλε εσύ την ιστορία του εαυτού σου και μην αφήσεις την πλατφόρμα να σε παραπλανήσει. Ακολούθησε αυτά που θες, είτε αυτό είναι εταιρίες, είτε είναι φίλοι σου, είτε είναι εργαζόμενοι σε εταιρία που θα ήθελες να πας. Μη ντραπείς να δημοσιεύσεις τις σκέψεις σου. Γράψε σε ένα word τι σκέψεις έχεις για ένα θέμα που σε ενδιαφέρει να εργαστείς και δημοσιοποίησέ το. Άσε αυτούς που ήδη δουλεύουν στο αντικείμενο να σου πουν τη δική τους γνώμη. Βάλε μια επαγγελματική φωτογραφία profile και χρησιμοποίησε λίγα skills. Όσο λιγότερα skills δηλώσεις τόσο πιο ποιοτικά φαίνονται και θα καταφέρεις να αποκτήσεις περισσότερα endorsements για αυτά τα skills πολύ πιο γρήγορα. Εξάλλου τώρα πια οι recruiters ξέρουν να εντοπίζουν τα ψευδή endorsements από τα πραγματικά. Γι’ αυτό, λοιπόν, φέρσου έξυπνα και δείξε ότι ξέρεις μετρημένα πράγματα, αλλά τα ξέρεις καλά!

 

4.Ο δικός σου χώρος

 

Ήρθε η ώρα να πρωτοτυπήσεις. Δημιούργησε ένα δικό σου ιστοχώρο και γράψε γι’ αυτόν στο βιογραφικό σου. Προσπάθησε να προωθηθείς μέσα από τη Google. Φτιάξε μια απλή σελίδα στην οποία να έχεις έναν σύνδεσμο για το βιογραφικό σου σε pdf μορφή και ένα σύνδεσμο για να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να δει το βιογραφικό σου online.

Είσαι για πιο πολύπλοκα πράγματα? Τότε φτιάξε ολόκληρο site με το βιογραφικό σου. Βάλε κάθε τμήμα του βιογραφικού σου σε ξεχωριστή σελίδα και κάνε τον ενδιαφερόμενο να περιηγηθεί ανάμεσα στην ιστορία σου. Δώσε ενδιαφέρον υλικό για την εκπαίδευσή σου, την προϋπηρεσία σου, τα ενδιαφέροντά σου. Δείξε με εικόνες, βίντεο, gallery και άλλα οπτικοακουστικά μέσα το ποιος είσαι και να είσαι σίγουρος πως δε θα σε ξεχάσει.

 

 

Είσαι για ακόμα πιο προηγμένες καταστάσεις? Κάνε ένα βιογραφικό πρωτότυπο και ξεχωριστό σαν τα παρακάτω:

 

 

Ειδικά το τελευταίο με εντυπωσιάζει όσες φορές κι αν το δω. Ίσως να ζηλεύω τη δημιουργικότητα του συγκεκριμένου ανθρώπου αλλά είναι πραγματικά μια φανταστική ιδέα για να προβάλει τον εαυτό του:

http://www.rleonardi.com/interactive-resume/

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *