Οι νέοι υποψήφιοι συχνά φοβούνται να «παίξουν» με την εμφάνιση του βιογραφικού τους. Θέλουν να φανούν και να δείξουν πως είναι σοβαροί επαγγελματίες αγνοώντας την προσωπική τους δημιουργικότητα. Μη κάνεις το ίδιο! Βρες εδώ τρόπους για να στολίσεις το βιογραφικό σου.
Στην προσπάθειά τους αρκετοί υποψήφιοι να φανούν επαγγελματίες προσπερνούν χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους μόνο και μόνο για να μπορέσουν απεγνωσμένα να ταιριάξουν σε μια θέση. Είναι αυτό αποδοτικό? Μπορεί για κάποιους να είναι αλλά σίγουρα η προσωπικότητά σου παίζει μεγάλο ρόλο, μη τη κρύβεις. Προσπάθησε να χειριστείς έξυπνα τους λευκούς χώρους του βιογραφικού σου. Κάνε το χαρτί πιο ελκυστικό και πιο αξιομνημόνευτο.
Ανάλογα με το ύφος της θέσης και της εταιρίας που στέλνεις το βιογραφικό σου, πέρα από τις πληροφορίες που δίνεις για σένα προσπάθησε να προσαρμόζεις και την εμφάνιση του.
Τρόποι για να βελτιώσεις αισθητικά το βιογραφικό σου:
1.Παίξε με το όνομά σου. Δεν είναι ανάγκη να το έχεις στο κέντρο. Βάλ’ το δεξιά ή αριστερά, βάλ’ το σε ένα πλαίσιο κειμένου, παίξε με το χρώμα του, τη γραμματοσειρά του. Αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να είναι σωστά γραμμένο και ευδιάκριτο ώστε να μπορεί να το εντοπίσει ο ενδιαφερόμενος και να επικοινωνήσει μαζί σου.
2.Προσωπικά στοιχεία. Κάτω από το όνομά σου βάλε μια γραμμή και γράψε το email σου, το τηλέφωνό σου και όποιο άλλο μέσο μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σου. Προσπάθησε να ξεφύγεις από την κοινή κάθετη αναφορά των στοιχείων. Ένας recruiter ξέρει πως είναι ένα email ή ένα τηλέφωνο, δε χρειάζεται να αναφέρεις τις λέξεις «email:» ή «τηλέφωνο», μπορεί να χαλάνε την αισθητική ή να σε περιορίζουν με την αισθητική.
3.Διαλεξε γραμματοσειρές. Φτάνει με τα Times New Roman, τα Arial και τα Arial Black.Βρες άλλες γραμματοσειρές και διαχώρισε τους τίτλους των πεδίων από τις πληροφορίες σου με άλλες γραμματοσειρές. Δε λέω να χρησιμοποιήσεις Comic Sans εάν το ύφος της εταιρίας δεν είναι το κατάλληλο γι’ αυτό (εκτός κι αν κάνεις όλο το βιογραφικό σου σαν σελίδα από Comic!).
4.Μορφοποίηση. Μορφοποίησε το κείμενό σου. Χρησιμοποίησε Bold, Italics κ.λπ. όπου κρίνεις απαραίτητο ότι πρέπει να τονίσεις κάτι.
5.Βάλε χρώματα. Παίξε με τις λέξεις και τα χρώματά τους. Βάλε χρώματα που ταιριάζουν με σένα, τη θέση και την εταιρία που σε ενδιαφέρει. (Πρόσεξε τα χρώματα να μπορούν να κάνουν ευδιάκριτες τις πληροφορίες σε περίπτωση που κάποιος το εκτυπώσει ασπρόμαυρό!).
6.Γραμμές. Χώρισε τα πεδία του βιογραφικού σου με γραμμές. Είτε αυτές εκτίνωνται σε όλο το μήκος του χαρτιού είτε όχι βάλε γραμμές για να χωρίσεις πληροφορίες μεταξύ τους.
7.Βάλε το βιογραφικό σου σε πλαίσιο. Γύρω από τις πληροφορίες σου μπορείς να δημιουργήσεις ένα πλαίσιο το οποίο θα προσδίδει οπτικά μια αισθητική στο βιογραφικό σου.
8.Βάλε σκίτσα, εικόνες και άλλα abstract σχέδια. Βάλε στις γωνίες του χαρτιού σου ή δίπλα από τις πληροφορίες που δίνεις σχέδια και icons τα οποία είναι σχετικά με εσένα ή τις πληροφορίες σου.
9.Δομή. Προσπάθησε να κάνεις τη δομή του βιογραφικού σου πιο ελκυστική. Χρησιμοποίησε bullet points. Παίξε με το σχέδιο των bullets. Δείξε ότι είσαι δημιουργικός και οργανωτικός ταυτόχρονα.
10.Μέγεθος. Εάν δεν έχεις πάνω από 5 χρόνια προϋπηρεσίας το βιογραφικό σου δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 2 σελίδες. Φρόντισε να μην «μπουκώσεις» τις πληροφορίες μεταξύ τους αλλά μην τις απλώσεις κιόλας. Το μέγεθος του βιογραφικού είναι ανάλογο τις προϋπηρεσίας σου. Ακόμα κι αν έχεις αλλάξει 24 δουλειές σε δυο χρόνια μη νιώθεις την ανάγκη να τα βάλεις όλα! Άσε κάτι εκτός γιατί είμαι σίγουρος πως δεν είναι όλες οι πληροφορίες σχετικές με τη θέση που κυνηγάς οπότε δεν λογίζεται σαν προϋπηρεσία.