Σπουδές και Εκπαίδευση: Σφάλματα, παγίδες και τρόπος παρουσίασης!

Η «Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση» συνήθως στα βιογραφικά βρίσκεται στην πρώτη ή στην δεύτερη θέση ανάλογα με το πώς έχει χειριστεί ο υποψήφιος τα «προσωπικά στοιχεία». Ένα πεδίο το οποίο βρίσκεται σε άμεση αλληλουχία και εξάρτηση από το πεδίο της «Επαγγελματικής Προϋπηρεσίας/Εμπειρίας» σχετικά με την τοποθέτησή του.

Ο γενικότερος κανόνας είναι ότι εάν έχεις περισσότερα από 5 χρόνια προϋπηρεσίας σε μια θέση και παράλληλα έχεις δουλέψει και σε άλλες θέσεις τότε μάλλον το βιογραφικό σου δεν θα χρειάζεται να το «τραβάει» η «Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση» οπότε μπορείς να αντιστρέψεις άφοβα την σειρά των δυο πεδίων.

Τι συμβαίνει για όλους όσους έχουν από 0 έως και 5 χρόνια προϋπηρεσίας?

Το πεδίο φέρει τον τίτλο «Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση» και δηλώνει τις ακαδημαϊκές σπουδές του υποψηφίου. Ο τίτλος «Σπουδές» ή «Εκπαίδευση» είναι εν μέρει λάθος και ανεπίσημος έως ένα σημείο. Στο πεδίο αυτό γίνεται η παρουσίαση της ακαδημαϊκής σου καριέρας και όσο λιγότερη προϋπηρεσία έχεις τόσο περισσότερα bullet points αποκτά το πεδίο αυτό! Εργασίες, συμμετοχή σε έρευνες, συμμετοχή σε διάφορες ομάδες του πανεπιστημίου, μαθήματα στα οποία πραγματικά πήγες καλά και σου άρεσαν είναι μερικά από τα bullet points που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.

Η σειρά παρουσίασης έχει ως εξής:

Τμήμα, κατεύθυνση

Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, έτος κτήσης πτυχίου

Ακολουθείται αντίστροφη χρονολογική παρουσίαση. Δεν δείχνεις το πώς έφτασες στα πτυχία σου αλλά δείχνεις το πιο «δυνατό» σου χαρτί προς το πιο «αδύνατο». Αυτό που σου έχει δώσει τη μεγαλύτερη δυνατή εξειδίκευση για την αγορά εργασίας πρέπει να είναι πρώτο.

Η αναφορά στη διάρκεια των σπουδών είναι παγίδα. Συνήθως δεν ενδιαφέρει κανέναν αλλά εάν την αναφέρεις θα ενδιαφέρει τους πάντες. Κανείς δε ζητάει υποψηφίους οι οποίοι να έχουν τελειώσει στην ώρα τους τη σχολή. Πρώτα κοιτάνε εάν έχεις το πτυχίο που θέλουν και έπειτα ίσως να ενδιαφερθούν για το βαθμό. Η λογική είναι απλή: Τελείωσα στα 4 χρόνια με Μ.Ο. 5, τελείωσα στα 7 χρόνια με Μ.Ο. 8, ποιος είναι καλύτερος? Κάποιοι δούλευαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, ενώ κάποιοι επέλεξαν να πάνε στρατό. Δεν με ενδιαφέρει η διάρκεια από τη στιγμή που έχεις το πτυχίο στον τομέα που ζητάω.

Η αναφορά στο βαθμό είναι η δεύτερη παγίδα. Εάν δεν ζητείται βαθμός από την αγγελία δεν χρειάζεται να τον αναφέρεις. Πολλές φορές μπορεί να λειτουργήσει σαν «μπουμερανγκ» και να σου βάλει τρικλοποδιά εκεί που δεν το περιμένεις. Η μόνη περίπτωση που προτείνουμε να αναγράφεται βαθμός στο βιογραφικό είναι η περίπτωση αριστείας. Τότε ο ελάχιστος βαθμός που μπορεί να έχει ο υποψήφιος είναι γνωστός και μάλιστα είναι και υψηλός οπότε τι 8.5, τι 10? Μας κάνεις!

Λύκειο

Εσφαλμένα, όλα μα όλα τα βιογραφικά (υπερβολές, όχι όλα, τα περισσότερα) στο πεδίο «Ακαδημαϊκής Εκπαίδευσης» αναφέρουν και το απολυτήριο Λυκείου. Εν έτη 2016 δεν νοείται κάποιος να μην έχει απολυτήριο λυκείου. Σε περίπτωση που έχεις περάσει σε κάποια σχολή ή έχεις κάποιο πτυχίο το απολυτήριο λυκείου εννοείται οπότε παραγράφεται. Πιάνει απλά πολύτιμο χώρο. Δεν ενδιαφέρει κανέναν εάν το λύκειό σου ήταν το 1ο ή το 137ο Αθηνών κ.λπ. Εάν θέλεις να αναφέρεις το λύκειο πρέπει να είναι είτε κάποιο από τα «γνωστά» (τα μεγάλα ιδιωτικά τα οποία ανάλογα με το brand name τους εγγυώνται κάποιου είδους συστηματικής δουλειάς) είτε πρέπει να είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο πχ μουσικό λύκειο ή σχολείο του εξωτερικού (τα οποία πάλι υποδηλώνουν κάποιου είδους συγκεκριμένης μεθοδολογίας εργασίας). ΜΟΝΟ σε περίπτωση που δεν έχεις προχωρήσει την εκπαίδευσή σου και δεν έχεις καθόλου προϋπηρεσία δύναται να αναφέρεις το απολυτήριο λυκείου και το βαθμό σου αλλά και πάλι ετοιμάσου για ερωτήσεις για την επιλογή σου να μη συνεχίσεις την εκπαίδευσή σου και για την επίδοσή σου στις πανελλήνιες.

Συνέδρια, σεμινάρια, πιστοποιήσεις και τέτοιου είδους μικρο-εκπαιδεύσεις και καταρτίσεις δεν έχουν θέση εδώ!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *