«Σκανάροντας» αυτόν που κάθεται απέναντι (μέρος 1ο)

Βάλε σε ένα δωμάτιο ένα τραπέζι, μερικές καρέκλες, εσένα και κανά δυο στελέχη και έχεις αυτό που λέμε συνέντευξη. Σε αυτό το αφιέρωμα θα σου δώσουμε συμβουλές για να ξέρεις πώς να καταλάβεις τι τύπος είναι ο συνεντευκτής σου και να τον χειριστείς ανάλογα.

Στα πρώτα 3 δευτερόλεπτα οπτικής επαφής δυο ατόμων, ο ένας έχει σχηματίσει την πρώτη εντύπωση για τον άλλον. Στα πρώτα 15 δευτερόλεπτα ένας έμπειρος συνεντευκτής έχει την επαγγελματική σου εικόνα και από εκεί και πέρα έχεις περίπου 3 λεπτά μέχρι να κερδίσεις τις εντυπώσεις και να κλειδώσεις την επιτυχία στη συνέντευξη. Καταλαβαίνεις πως έχεις 1 με 2 λεπτά για να καταλάβεις τον τύπο του συνεντευκτή που έχεις απέναντί σου και να καταστρώσεις την τακτική σου αναλόγως.

Στο πρώτο μέρος θα σου παρουσιάσουμε τους 5 από τους 11 τύπους συνεντευκτή.

1.Ο «ψάχνω τον ένα και μοναδικό»

Σε μια αγγελία με όχι και πολύ τρελές απαιτήσεις ο συγκεκριμένος συνεντευκτής θα ψάχνει να βρει τον ένα και μοναδικό εκλεκτό υποψήφιο. Αναζητάει τον τέλειο και δε θα σταματήσει μέχρι να τον βρει ακόμα κι αν αυτός δεν υπάρχει.

Από τη μια πλευρά έχεις έναν άνθρωπο που ψάχνει κάποιον να είναι καλός στα πάντα και από την άλλη είναι τόσο σχολαστικός σε επίπεδο να σε κάνει να νιώθεις άσχημα με τον εαυτό σου.

Ο χειρισμός σου: Πες του να σου υποδείξει πως είναι ο τέλειος υποψήφιος. Να σου πει ακριβώς τι προσόντα θέλει και προσπάθησε να του δείξεις ότι έχεις αυτά τα προσόντα με παραδείγματα και επιχειρήματα.

2.Ο «συγγνώμη που άργησα»

Από 5 λεπτά μέχρι και μισή ώρα, σίγουρα αυτός ο τύπος συνεντευκτή θα παίξει με την υπομονή σου. Συνήθως θα σου πει κάποια δικαιολογία σχετικά με τη δουλειά του. Η αλήθεια είναι ότι κοίταζε το βιογραφικό σου γιατί απλά το αγνοούσε τόσο καιρό.

Από τη μια πλευρά δεν έχει προλάβει να δει το βιογραφικό σου και να παρατηρήσει τις αδυναμίες σου κι από την άλλη δεν είναι ο άνθρωπος που θα σε ενθαρρύνει και θα σε ρωτήσει πολλά σχετικά με την πρόθεσή σου να ενσωματωθείς στην εταιρία.

Ο χειρισμός σου: Να είσαι υπομονετικός. Θα σου δώσει την ευκαιρία να μιλήσεις πολύ με ανοιχτού τύπου ερωτήσεις όσο προσπαθεί να δει το βιογραφικό σου και να σκεφτεί την επόμενη ερώτηση. Εκμεταλλεύσου το. Μίλα για σένα, δώσε παραδείγματα. Παρουσίασε τον εαυτό σου σύντομα. Να είσαι ευχάριστος και εξωστρεφής. Προσπάθησε να τον κερδίσεις με την προσωπικότητά σου.

3.Ο «1+1=2 ή α+β=γ»

Ο συγκεκριμένος τύπος συνεντευκτή προφανώς προβάλλει τη μεθοδικότητά σου σε όλους τους τομείς της δουλειάς του. Θέλει να είναι αντικειμενικός και γι’ αυτό θα σε ρωτήσει τυποποιημένες ερωτήσεις τις οποίες θα έχει κάνει σε όλους τους υποψηφίους. Πιθανότατα να τις έχει εκτυπωμένες μπροστά του και να σημειώνει τις απαντήσεις σου έτσι ώστε να τις συγκρίνει με τις απαντήσεις των υπολοίπων.

Εάν μπορέσεις να καλύψεις τις απαιτήσεις του στο σύνολό τους έχεις τη δουλειά.

Ο χειρισμός σου: Θυμήσου την αγγελία. Ό,τι ικανότητα και δεξιότητα ζητάει προσπάθησε να την υποδείξεις στο βιογραφικό σου. Δείξε πως καλύπτεις όλες τις απαιτήσεις της θέσης και είσαι έτοιμος να μπεις στην ομάδα εργασίας.

4.Ο «το ‘χω»

Ο συγκεκριμένος τύπος είναι αυτός που θα μονοπωλήσει τη συζήτηση. Θα μιλάει κυρίως για τα δικά του επιτεύγματα ή θα φέρει συνέχεια τον εαυτό του για παράδειγμα. Εάν υπάρχει στο χώρο της συνέντευξης κάποιος συνεργάτης του σπάνια θα τον αφήσει να μιλήσει ή όταν μιλάει θα τον διακόπτει για να ολοκληρώσει αυτός την ερώτηση.

Είναι ο άνθρωπος που θα ανταποκριθεί στις ερωτήσεις σου και μάλιστα θα κολακευτεί εάν ρωτήσεις για τη δικιά του εξέλιξη στην εταιρία.  Φρόντισε να τονίσεις πως θα είσαι τόσο έμπιστος σε αυτόν όσο και στην εταιρία. Να του δείξεις πως εσύ ψάχνεις για συνεργάτη-μέντορα και πως οι επιτυχίες του μπορούν να αποτελέσουν σχολείο για σένα.

Ο χειρισμός σου: Όποτε μπορείς να επαινέσεις την προσπάθειά του κάν’ το. Κατά τα άλλα προσπάθησε να απαντάς σε αυτά που σε ρωτάει χωρίς να ξεφεύγεις και προς θεού μην τον διακόψεις όταν αγορεύει!

5.Ο «ερωτιάρης player»

Ο τύπος αυτός θα σου κεντρίσει την προσοχή εξ αρχής. Θα έχει προσεγμένη εμφάνιση, πριν καθίσει θα φτιάξει το πουκάμισο και τη γραβάτα του ώστε να «γράφουν» ωραία πάνω του όταν κάτσει.

Είναι τόσο ψυχωμένος με το πώς φαίνεται που λίγη σημασία θα δώσει στην απάντηση σου. Θέλει να συνεργάζεται με ωραίους και όμορφους ανθρώπους.

Ο χειρισμός σου: Εάν δεν θέλεις τόσο πολύ τη συγκεκριμένη δουλειά, μη σκας υπάρχουν κι άλλες εταιρίες εκεί έξω. Εάν σε προσλάβει πολύ πιθανό να σε φλερτάρει ή να σου ζητήσει σύντομα να βγείτε (μεταξύ σοβαρού κι αστείου πάντα).

Στη συνέχεια του αφιερώματος θα σου παρουσιάσουμε κι άλλους τύπους για να ξέρεις τι σε περιμένει και πώς να προετοιμαστείς…