Σε 5 χρόνια τί..? (και λίστα)

 

Μια ερώτηση must, μια μόδα που δεν λέει να παλιώσει. Η ερώτηση που έχει δυσκολέψει όλους τους υποψηφίους παγκοσμίως. Διαβάστε εδώ οδηγίες για το πως να την απαντήσετε αλλά και για το πως αυτή η ερώτηση τείνει να αλλάξει.

Έχεις παραθέσει όλα σου τα προσόντα, όλες τις δεξιότητες και τις ικανότητες που διαθέτεις και ξαφνικά έρχεται η ερώτηση που όσο και να προετοιμάσεις πάντα θα σε δυσκολεύει. «Πού και πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια?» και η απάντηση κόλαφος «Στην Αθήνα με 3 παιδιά!» (σίγουρα όχι, προσπέρνα το αποτυχημένο μου χιούμορ για να δεις πως απαντάς σε αυτή την ερώτηση).

Ας πάμε βήμα-βήμα να δούμε τι γίνεται με αυτή την ερώτηση. Αρχικά το πρώτο που πρέπει να σκεφτείς είναι το τι μπορεί να θέλει να ακούσει αυτός που σου παίρνει τη συνέντευξη. Μερικά κόλπα εδώ είναι να έχεις εξετάσει καλά τα «θέλω» και τους στόχους της επιχείρησης που ζητάς εργασία. Αφού προσχεδιάσεις αυτά τα δεδομένα στη συλλογιστική σου πορεία προσπάθησε να «σπάσεις» την ερώτηση σε υποερωτήσεις.

  1. 1.Οι στόχοι σου είναι συμβατοί με αυτούς της επιχείρησης?
  2. 2.Αναζητάς γρήγορη ανάπτυξη ή προτιμάς τα αργά και σταθερά βήματα?
  3. 3.Μήπως τα κίνητρά σου και οι στόχοι σου ωριμάζουν μαζί με σένα και τις εμπειρίες σου?
  4. 4.Εάν ζητάς θέση ανώτερη από αυτή που είχες, πως σε επηρεάζει αυτή η αλλαγή?
  5. 5.Έχεις κάποια ικανότητα ή δεξιότητα που θέλεις να αποκτήσεις ή απέκτησες πρόσφατα? Πώς σκοπεύεις να την εξελίξεις ή να την αποκτήσεις?
  6. 6.Μήπως σκοπεύεις να ζητήσεις παραπάνω λεφτά από αυτά που σκοπεύει να δώσει η επιχείρηση? (προσωπικά πρεσβεύω πως τα λεφτά δεν είναι το παν, ειδικά αν είσαι στο ξεκίνημα της καριέρας σου οπότε η συγκεκριμένη ερώτηση περνάει σε τελευταία μοίρα).

Μη βιαστείς να απαντήσεις. Σκέψου, εδώ η στρατηγική παίζει μεγάλο ρόλο. Μη φανείς υπερόπτης, μη κρύψεις τις φιλοδοξίες σου, προσπάθησε να δείξεις τον τρόπο με τον οποίο θα πετύχεις αυτά που θέλεις. Ο τρόπος, λοιπόν, να δώσεις μια σωστή απάντηση αποτελείται από τα παρακάτω βήματα:

  1. 1.Σκέψου τους μακροπρόθεσμους στόχους σου
  2. 2.Πέτυχες πρόσφατα κάποιον στόχο που εσύ θεωρείς σημαντικό για την εξέλιξη σου
  3. 3.Τί θέλεις να κάνεις στη ζωή σου?
  4. 4.Ξεκίνα να την απάντηση σου με αυτά που ήδη έχεις κατακτήσει
  5. 5.Περιέγραψε τους άμεσους στόχους σου και πώς αυτοί θα σε βοηθήσουν να πετύχεις το κάτι παραπάνω
  6. 6.Τόνισε πως θέλεις να αποκτάς παραπάνω ευθύνες με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις εμπειρίες που αποκτάς
  7. 7.ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΟΥ!

 

Στην απάντηση σου φρόντισε μαζί με τα παραπάνω να σκεφτείς πόσο εύκολο είναι να εξελιχθείς σε βάθος χρόνου στην επιχείρηση. Να είσαι ρεαλιστής, μην αρχίσεις να ονειρεύεσαι θέσεις και πόστα τα οποία δεν μπορείς να φτάσεις ρεαλιστικά! Να έχεις στο μυαλό σου πως παρά το μελλοντικό χαρακτήρα της ερώτησης η συνέντευξη γίνεται για μια θέση στο ΤΩΡΑ. Χειρίσου τη στρατηγικά και δείξε πως έχεις φιλοδοξίες και πως θέλεις να τις πετύχεις μέσα στην επιχείρηση. Ρώτα ποια είναι η στρατηγική της εταιρίας σχετικά με το mentoring. Θέσε τις προτεραιότητές σου και προσπάθησε να δείξεις πως θα εξελίσσεσαι μαζί με τα άτομα τα οποία θα συνεργάζεσαι.

 

Διάβασε αυτό το άρθρο πριν πας σε μια συνέντευξη και συγκεντρώσου. Η νέα τάση είναι αυτή η ερώτηση να μεταλλάσσεται και να γίνεται «πώς βλέπεις τον εαυτό σου το πρώτο μήνα ή το πρώτο χρόνο σου στην επιχείρηση?». Μη φοβηθείς. Προσάρμοσέ την στο χρονικό περιθώριο και απάντησε με τον ίδιο τρόπο! Καλή τύχη.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *