Μια ασυνήθιστη ερώτηση για τα δεδομένα της Ελλάδος αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που «πέφτει» στο τραπέζι και είσαι αναγκασμένος να την απαντήσεις. Δεν θα κρίνει απόλυτα το μέλλον σου στην εταιρία αλλά η λάθος απάντηση δε θα περάσει απαρατήρητη στην επιλογή σου για τη θέση εργασίας.
Η πραγματικότητα πίσω από αυτήν την ερώτηση είναι να σε ρωτήσουν εάν είσαι άνθρωπος με τον οποίο μπορούν να συνεργαστούν. Πολύ πιθανό σε κάποιες από τις συνεντεύξεις σου για μια θέση εργασίας να συναντήσεις τον μελλοντικό προϊστάμενό σου και αυτός θέλει να ξέρει αν ταιριάζετε στον τρόπο που έχει μάθει να διοικεί.
Για να είσαι προετοιμασμένος γι’ αυτή την ερώτηση ψάξε πληροφορίες για την εταιρία. Μπες στο LinkedIn και μάθε για το άτομο που θα σου πάρει συνέντευξη. Μπορείς να αντλήσεις σημαντικές πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις εικόνα για το χαρακτήρα των εργαζομένων και του ίδιου του προϊσταμένου σου.
Η σωστή τακτική για την απάντησή σου:
Μπες στο ρόλο του προϊσταμένου και του υφισταμένου. Πώς θα ήθελες εσύ να είναι? Θυμήσου κανείς δεν είναι τέλειος!
Μπορείς να αναφέρεις πως θέλεις πάνω απ’ όλα να αναπτύξεις σχέση εμπιστοσύνης και πως ψάχνεις τον μέντορά σου και έναν άνθρωπο που θα σε εμπνέει να εξελιχθείς επαγγελματικά. Θέλεις έναν άνθρωπο ο οποίος θα ακολουθεί το σύγχρονο management και θα ρωτάει τις απόψεις των συνεργατών του. Είναι ο άνθρωπος που θα ακολουθείς γιατί το θέλεις και σου εμπνέει επιρροή, δεν τον ακολουθείς επειδή απλά πρέπει. Σκέψου πως από σένα αγοράζουν το μυαλό σου και τις ικανότητές σου και πως αυτά τα στοιχεία πρέπει κάποιος να μπορέσει να τα καλλιεργήσει στο 100% των δυνατοτήτων τους.
Φρόντισε να τονίσεις πως κανείς δεν είναι τέλειος και πως όλοι κάνουν λάθη αλλά το σημαντικό είναι να μπορούν να παίρνουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να αναγνωρίζουν το λάθος τους. Μόνο έτσι εξελίσσονται οι άνθρωποι σε όλους τους τομείς, επαγγελματικούς και μη.
Εάν λοιπόν τύχει και βρεθείς αντιμέτωπος με αυτή την ερώτηση ξέρεις πως να τη χειριστείς.