Μια Ιστορία, η δικιά σου ιστορία

Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή κάθε ανθρώπου που καλείται να συντάξει ένα βιογραφικό. Η μαγική αυτή στιγμή που ο καθένας από εμάς κάθεται και σκέφτεται «τι έχω κάνει σε αυτή τη ζωή?». Είναι στιγμές για τις οποίες άλλοι νιώθουν περήφανοι για ό,τι έχουν καταφέρει και άλλοι που κοιτάνε το παρελθόν και αναρωτιούνται αν ό,τι έχουν κάνει έχει κάποια αξία.

Όποια φόρμα βιογραφικού και αν κάτσεις να συμπληρώσεις, όλες μα όλες έχουν το ίδιο μοτίβο. Ποιος είσαι? Τι ξέρεις? Που έχεις δουλέψει? Τι μπορείς να κάνεις? Τι σε ενδιαφέρει? Όλες αυτές οι ερωτήσεις γυρεύουν απαντήσεις. Κάποιοι τις απαντάνε εύκολα και κάποιοι δυσκολεύονται να βρουν τι τελικά είναι αυτό που θα τους κάνει να ξεχωρίσουν.

 

Ε λοιπόν, το βιογραφικό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ιστορία. Η ιστορία της ζωής του καθενός που θέλει να τη παρουσιάσει με σκοπό αυτός που θα το δει να γοητευτεί και να πει «ΟΚ, αυτόν/ην τον/ην θέλω για να συνεργαστούμε». Τα στοιχεία που περιγράφονται στο βιογραφικό πρέπει να έχουν μια συνοχή μεταξύ τους, έναν στόχο και να εξυπηρετούν ένα αποτέλεσμα. Ό,τι πληροφορία και αν γράφει το μαγικό αυτό χαρτί, πρέπει να είναι ξεκάθαρο για το ποιος/ά είσαι και τι στο καλό ξέρεις να κάνεις, θέλεις να κάνεις.

 

Το βιογραφικό πρέπει να περιγράφει μια ιστορία. Η ιστορία αυτή πρέπει να λέει λιτά και καθόλου περιγραφικά ποιος είναι ο στόχος που έχει θέσει ο/η υποψήφιος/α σχετικά με το που θέλει να βρεθεί στο επαγγελματικό του μέλλον. Δεν είναι καλό στο βιογραφικό σου να θέλεις για παράδειγμα να δείξεις ότι θέλεις να γίνει πωλητής ή στέλεχος Marketing και να γράφεις μέσα για ένα σεμινάριο πρώτων βοηθειών που έκανες ή για ένα δίπλωμα που έχεις στη διδασκαλία. Από της εργασίες της σχολής σου μέχρι και τα ενδιαφέροντα σου πρέπει να είναι όλα προσανατολισμένα στο να εξηγούν γιατί εσύ μπορείς και θες να ασχοληθείς με το Marketing και τις πωλήσεις.

 

Δε λέω, καλά τα όσα έχεις κάνει μέχρι τώρα αλλά κάποια πράγματα δε χρειάζεται να είναι στο βιογραφικό σου, άσε κάτι και για την συνέντευξη, εκεί που ο υποψήφιος εργοδότης σου θα θέλει να σε γνωρίσει «πίσω» από το χαρτί που λέει ποιος είσαι.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *