Κωδικός: Συνέντευξη (λίστα)

 

Άγχος, αγωνία, ανησυχία. Αυτά είναι τρία «Α» που μπορούν να περιγράψουν το συναίσθημα που νιώθεις όταν περνάς την πόρτα της αίθουσας που πρόκειται να δώσεις συνέντευξη. Παρακάτω θα σου δώσουμε γρήγορα tips για το πώς θα ξεπεράσεις αυτά τα «Α» και θα κάνεις τη συνέντευξη ένα από τα δυνατά σου στοιχεία!

 

Κατάφερες το πρώτο βήμα και μπόρεσες με το βιογραφικό σου να κεντρίσεις το ενδιαφέρον του υποψήφιου εργοδότη σου, από ‘κει και πέρα όμως τι? Είναι λογικό να νιώθεις άγχος, αγωνία και ανησυχία για τη συνέντευξη που ακολουθεί. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να νιώσει καλύτερα είναι τα εξής:

 

1.Μάθε απέξω το βιογραφικό σου. Μην το κοιτάξεις ούτε λεπτό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Έτσι δείχνεις σίγουρος για το ποιος είσαι και το τι θέλεις.

 

2.Προετοίμασε 2-3 απαντήσεις σε ερωτήσεις κλειδιά. Το να έχεις στο μυαλό σου περίπου ένα πλάνο για τη στρατηγική που θα ακολουθήσεις στη πορεία των απαντήσεών σου δεν είναι κακό. Προετοιμάσου και ξεκίνα να δημιουργείς την επαγγελματική σου «περσόνα» πριν μπεις στο δωμάτιο της συνέντευξης.

 

3.Ψάξε 2-3 πράγματα για την εταιρία/επιχείρηση και για το άτομο που θα σου πάρει συνέντευξη. Γνωρίζοντας καλά την εταιρία και το άτομο που θα σου πάρει τη συνέντευξη μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά για να καταστρώσεις τη στρατηγική σου για τη πορεία της συνέντευξης.

 

4.Μίλα με άτομα που δουλεύουν στον κλάδο ή ακόμα καλύτερα στην εταιρία. Αν έχεις γνωστούς που μπορούν να σε βοηθήσουν στην προετοιμασία σου μπορείς να τους συμβουλευτείς. Αν πάλι δεν έχεις γνωστούς τότε βάλε το LinkedIn προφίλ σου να κάνει τη δουλειά για σένα. Ψάξε σε groups ή στο προφίλ της εταιρίας για άτομα τα οποία μπορούν να σου δώσουν μερικά tips για να ξέρεις τι να περιμένεις.

 

5.Δείξε ότι θέλεις να εργαστείς στην εταιρία. Ωραία τα προσόντα, ωραία η προϋπηρεσία αλλά κάθε εταιρία θέλει και τους πιστούς «στρατιώτες» της. Δείξε το πάθος σου και την θέλησή σου να εργαστείς στην εταιρία. Η θέληση πολλές φορές είναι αυτό που παρακινεί την προσπάθεια και τη δίψα για να μάθεις τη δουλειά πολύ πιο γρήγορα από τον καθένα.

 

6.Προσπάθησε να οδηγήσεις εσύ τη συνέντευξη. Μη μείνεις λεπτό σιωπηλός στη συνέντευξη. Ο συνεντευκτής σου θέλει να σε γνωρίσει. Πάρε το χρόνο σου. Μη κάνεις μονόλογο αλλά μην απαντάς ξερά και μονολεκτικά. Προσπάθησε μέσα από τις απαντήσεις σου να οδηγήσεις εσύ τη πορεία της συνέντευξης.

 

7.Συνδύασε τα πάντα στο βιογραφικό σου μεταξύ τους και με τις απαιτήσεις της θέσης. Η έξυπνη κίνηση είναι ό,τι αναφέρεις στο βιογραφικό σου να μπορείς να το συνδυάσεις με κάποιο άλλο στοιχείο και να τα ενώνεις με τις απαιτήσεις της νέας εταιρίας.

 

8.Να είσαι κοινωνικός, ευχάριστος και όχι αμυντικός. Τι κι αν νιώθεις πως ο συνεντευκτής σου είναι επιθετικός ή προκλυτικός. Εσύ δεν πρέπει ποτέ να χάσεις τη ψυχραιμία σου. Πάντα με ευχάριστη διάθεση να εξηγείς ποιος είσαι, τι μπορείς να προσφέρεις και γιατί είσαι αυτός που πραγματικά μπορεί να βοηθήσει.

 

9.Δείξε ότι έχεις πλάνο για την καριέρα σου και πες σε ποιο στάδιο είσαι τώρα. Το βιογραφικό σου δείχνει μια ιστορία για το ποιος είσαι και τι θέλεις να πετύχεις. Δείξε στον συνεντευκτή σου ότι έχεις πλάνο για την καριέρα σου. Κάθε σου επιλογή και κάθε πόρτα που χτυπάς εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό. Εξήγησέ του ποιο στάδιο είναι στη καριέρα σου και τι σκοπό εξυπηρετεί η θέση αυτή για την δικιά σου καριέρα. Θέλεις να δείξεις όλα «τα χαρτιά» σου για να κερδίσεις ό,τι περισσότερο μπορείς. Να είσαι σίγουρος ότι θα καταφέρεις να αποδείξεις ότι είσαι συγκροτημένο άτομο που κινείται στρατηγικά και ξέρεις να ακολουθείς ένα πλάνο για έναν μακροπρόθεσμο στόχο.

 

Αυτές είναι μερικές γρήγορες συμβουλές για να μπορέσεις να αντιδράσεις σωστά σε μια συνέντευξη χωρίς να αφήνεις το άγχος, την ανησυχία και την αγωνία να εμποδίσουν το έργο σου!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *