Κι όμως αξίζει(ς)!

Δύσκολη η εποχή που διανύουμε, λίγες επιλογές, πολλές απαιτήσεις και ο καθένας προσπαθεί να τρέξει μιμούμενος τα βήματα κάποιου άλλου. Σε μια εποχή όπου τα πάντα είναι ρευστά και όλα κινούνται σε ρυθμούς πιο γρήγορους κι από το φως ήρθε η ώρα να κάτσεις και να σκεφτείς εάν πιέζεις πολύ τον εαυτό σου.

Όλα συγκρίνονται με βάση τις επιδόσεις κάποιου άλλου. Θέτεις τα όριά σου και τις απαιτήσεις σου για ζωή βλέποντας τι κάνουν οι άλλοι και κάπου εκεί στο δρόμο για να τους προλάβεις αρχίζεις να χάνεις το δικό σου στοιχείο. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και η διαφορετικότητα αυτή είναι που θα μας κάνει να ξεχωρίσουμε (που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις). Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά σου κρύβεται στον εαυτό σου και όχι σε ένα κομμάτι χαρτί που τυποποιημένα δομείς, γράφεις και εκτυπώνεις.

Στις αγγελίες ζητάνε προϋπηρεσίες και πράγματα που ίσως φαίνονται τρελά. Κι όμως τις περισσότερες φορές ούτε αυτός που γράφει την αγγελία δε ξέρει τι είναι αυτά που γράφει, δεν θα μιλήσω καν για το αν ξέρει να τα κάνει αφού η δουλειά του είναι να γράφει την αγγελία. Στις συνεντεύξεις που πας πρώτα έχεις συνάντηση με έναν άνθρωπο από το τμήμα του HR κι αν είσαι τυχερός η θέση δεν είναι εξειδικευμένη ή ο άνθρωπος αυτός γνωρίζει τις απαιτήσεις τις δουλειάς. Πόσες φορές όμως θα είσαι τυχερός? Συνήθως, μέχρι να φτάσεις στη πραγματική συνέντευξη με τους άμεσους συνεργάτες σου θα πρέπει να περάσεις από 2 με 3 στάδια στα οποία θα σε εξετάσουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν μικρή επαφή με το αντικείμενο που όντως επιλέγεις να κάνεις. Γι’ αυτό δίνεις tests, κάνεις assessments και προσπαθείς μέσα σε ένα τυποποιημένο περιβάλλον να αποδείξεις την διαφορετικότητά σου.

Πόσο ειρωνικό μέσα σε μια σειρά τυποποιημένων εξετάσεων εσύ πρέπει να κριθείς για τον διαφορετικό τρόπο σκέψης σου.

Κύρος, prestige, status όλα αυτά είναι μέτρα και παράγοντες που άθελά σου «ρίχνεις» στο τραπέζι όταν σκέφτεσαι τον εαυτό σου αλλά δυστυχώς το κάνεις κρίνοντας τον εαυτό σου σύμφωνα με κάποιον άλλον. Εκεί είναι το σημείο αποτυχίας. Και αποτυγχάνεις πραγματικά όταν από τις αποτυχίες σου δεν μαθαίνεις τίποτα καινούργιο και επαναλαμβάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά περιμένοντας να έχεις διαφορετικό αποτέλεσμα κάθε φορά (αυτός είναι και ο ορισμός της παράνοιας, τώρα το ποιος το είπε ακόμα το ψάχνουν). Η πραγματική επιτυχία είναι να αφήσεις τον εαυτό σου να βρει το δρόμο του συγκρινόμενος μόνο με τον ίδιο σου τον εαυτό.

Το μόνο που χρειάζεσαι για να γυρίσεις το διακόπτη μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας είναι κάποιος να πιστέψει σε σένα. Αλλά να πιστέψει σε εσένα και όχι σε μια καρικατούρα κάποιου που προβάλεις.

Όταν θα σεβαστείς τον εαυτό σου, θα σε σεβαστούν και οι άλλοι.

Δες τα παρακάτω βίντεο και προσπάθησε να πάρεις την τύχη στα χέρια σου όταν οι άλλοι σου λένε ότι «δεν κάνεις».

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *