Η εμφάνιση μετράει!

Καλό το περιεχόμενο του βιογραφικού σου αλλά δυστυχώς για να φτάσει κάποιος στο περιεχόμενο πρέπει η εμφάνιση του βιογραφικού σου να είναι ελκυστική. Κανείς δεν έχει όρεξη να διαβάσει ένα μουντό χαρτί κι έτσι μπορεί πολλά από τα δυνατά χαρακτηριστικά σου να χάνονται μαζί με βιογραφικά τα οποία ποτέ δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στο γραφείο ενός recruiter.

Υπάρχουν τρόποι να δημιουργήσεις ένα έγγραφο το οποίο θα είναι ελκυστικό και θα αναδεικνύει τα προσόντα σου. Όσο καλός υποψήφιος κι αν είσαι εάν το βιογραφικό σου δεν είναι ελκυστικό δύσκολα ο recruiter θα είναι σε διάθεση να το διαβάσει.

1.Ξεκίνα με το όνομά σου και τα στοιχεία σου αντί για τον τίτλο «Βιογραφικό Σημείωμα»

Δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από το να δώσεις στον recruiter τα πιο σημαντικά σου στοιχεία εξ αρχής. Όνομα, επίθετο και στοιχεία επικοινωνίας πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίζονται με την πρώτη ματιά.

2.Σωστή Δομή

Η σωστή δομή οργανώνει το βιογραφικό σου αλλά και την «ματιά» του recruiter. Έχοντας σωστή δομή μπορείς να καθοδηγήσεις τον recruiter να βρει τις πληροφορίες που θέλει γρήγορα και δεν τον αφήνεις να χάνεται σε δευτερεύουσες πληροφορίες.

3.Μορφοποίηση

Πολλά βιογραφικά που λαμβάνει ένας recruiter είναι άχρωμα, κυριολεκτικά και μεταφορικά! Μορφοποίησε το βιογραφικό σου. Χρησιμοποίησε γραμματοσειρές, bold, underline, italics και άλλες τεχνικές για να τονίσεις λέξεις και πληροφορίες κλειδιά τα οποία θέλεις να προσέξει  ο recruiter. Βάλε τίτλους στα πεδία σου, άφησε χώρο μεταξύ των πληροφοριών. Ντύσε το βιογραφικό σου με χρώματα για να γίνει ξεχωριστό. Πρόσεξε μόνο τα χρώματα που επιλέγεις να επιτρέπουν στις πληροφορίες σου να φαίνονται ακόμα κι αν κάποιος επιλέξει να εκτυπώσει το βιογραφικό σου σε ασπρόμαυρη απόχρωση.

4.Social Media

Εάν έχεις σελίδες στα social media με πληροφορίες για σένα (κυρίως LinkedIn) βάλε στα στοιχεία σου τον τρόπο να σε βρω εκεί. Χρησιμοποίησε εικονίδια και όχι λέξεις όπου μπορείς. Αντί για τη λέξει email, βρες ένα εικονίδιο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Αντί για τη λέξη τηλέφωνο κάνε το ίδιο. Το βιογραφικό σου κερδίζει αυτομάτως πόντους στην αισθητική του.

5.Πλαίσια κειμένου και πίνακες

Εάν θέλεις να χρησιμοποιήσεις πλαίσια κειμένου και πίνακες φρόντισε να το κάνεις με χρώμα. Η τακτική να βάλεις ένα πλαίσιο γύρω από τις πληροφορίες σου δεν έχει νόημα εάν δεν γίνεται για να τις τονίσεις όπως πρέπει. Δώσε την ευκαιρία που πρέπει στο βιογραφικό σου.

Η «δουλειά» του βιογραφικού σου είναι να παρακινήσει τον recruiter να σε καλέσει για συνέντευξη. Μη δίνεις στο βιογραφικό σου παραπάνω ευθύνες από αυτές που ήδη έχει. Το βιογραφικό σου πρέπει να είναι ένα «έγγραφο» το οποίο θα δημιουργήσει σε έναν άλλον άνθρωπο την επιθυμία να επικοινωνήσει μαζί σου για να σε γνωρίσει καλύτερα, φρόντισε λοιπόν να το κάνεις όσο πιο ελκυστικό σε εμφάνιση μπορείς.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *