Ερωτήσεις συνέντευξης που ίσως σου φανούν περίεργες

 

Σε μια συνέντευξη θα συναντήσεις πολλών ειδών ερωτήσεις, απλές, δύσκολες, πρακτικές, προσωπικότητας, ανοιχτού τύπου κ.ά. Είναι όμως και μερικές ερωτήσεις οι οποίες φαντάζουν παράξενες. Μαζί με τη λογική, εξετάζουν και την προσωπικότητα του υποψηφίου. Είναι από εκείνες τις στιγμές που σπας το κεφάλι σου για την απάντηση. Σε πολλές υπάρχει όντως μία απάντηση, ενώ σε άλλες η απάντηση είναι προσωπικό ζήτημα.

 

Το ύφος και ο τρόπος συνέντευξης διαφέρει από εταιρία σε εταιρία και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο υπάρχουν αυτές οι ερωτήσεις οι οποίες εξετάζουν τόσο τη λογική όσο και την προσωπικότητα του υποψηφίου. Δε μιλάμε για ερωτήσεις του στυλ «πόσα μπαλάκια του Ping pong χωράνε σε ένα being 737» ή «πόσα καπάκια bic πουλήθηκαν σε μια χώρα» οι οποίες στηρίζονται αυστηρά σε παραδοχές και νούμερα. Μιλάμε για ερωτήσεις του τύπου « Σε μια στάση λεωφορείου περιμένουν ένας γιατρός (που του χρωστάς τη ζωή σου), μια γριά (που χρειάζεται άμεσα εισαγωγή σε νοσοκομείο) και ο έρωτας της ζωής σου. Εσύ στο αυτοκίνητο έχεις μόνο μια θέση, τι κάνεις?». Τέτοιου είδους ερωτήσεις είναι ο πυρήνας του άρθρου.

 

Στη παραπάνω ερώτηση, η προσωπικότητά σου παίζει καθοριστικό ρόλο. Μπορείς να επιλέξεις ό,τι θέλεις ή μπορείς να δώσεις την πιο αποτελεσματική απάντηση και να δώσεις τα κλειδιά του αυτοκινήτου στο γιατρό να φύγει με τη γριά και συ να ξεκινήσεις τον έρωτά σου από μια στάση λεωφορείου.

 

Άλλου τύπου είναι το πρόβλημα με τον βαρκάρη, το λύκο, το πρόβατο και τη μπάλα από χόρτα και πως θα περάσουν απέναντι το ποτάμι χωρίς οι επιβάτες του βαρκάρη να φαγωθούν στη μια από τις δύο όχθες.

 

Μια πιο μαθηματική κατεύθυνση είναι το πρόβλημα με τις 17 καμήλες και τους 3 γιους που πρέπει να χωρίσουν τις καμήλες σε ½, 1/3 και 1/9 αντίστοιχα χωρίς να αγοράσουν ή να πουλήσουν κάποια.

 

Σίγουρα υπάρχουν αρκετές λύσεις που μπορείς να δώσεις αλλά όλες φανερώνουν κάτι από εσένα. Η απάντηση δεν είναι ο σκοπός αλλά ο τρόπος που καταλήγεις εκεί και η επιλογή της λύσης που φανερώνει ποιος είσαι και αν ταιριάζεις στην θέση εργασίας που ζητάς.

 

Άλλες ερωτήσεις είναι:

 

Με ποιες μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες θα ήθελες να μπεις σε αντιπαράθεση? (διάλεξε 3 πρόσωπα)

 

Εάν ναυαγούσες σε ένα έρημο νησί ποια 3 πράγματα θα είχες μαζί σου?

 

Εάν η ανθρωπότητα έχανε κάθε γνώση και εξαφανιζόντουσαν τα βιβλία ποια θα έκρυβες για να διασώσεις και γιατί?

 

Εάν είχες 3 ευχές ποιες θα ήταν αυτές?

 

Και φυσικά η προσωπική αγαπημένη: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, που επιλέγεις να πας?

 

Αυτές και άλλου τέτοιου ερωτήσεις σίγουρα έχουν τη βέλτιστη απάντηση, αλλά όποια απάντηση κι αν επιλέξεις να δώσεις κρύβει κάτι ένα κομμάτι του εαυτού σου. Πρόσεξε λοιπόν τι θα διαλέξεις να απαντήσεις γιατί ακόμα και η σφαιρική ματιά κρύβει παγίδες. Γιατί το παράδοξο με το να προσπαθείς να σκεφτείς «έξω από το κουτί» σημαίνει πως το κουτί θα είναι πάντα ένα μέρος της σκέψης σου!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *