Διαλέγοντας τις λέξεις!

 

Μπορούν οι λέξεις που διαλέγεις να επηρεάσουν το βιογραφικό σου? Μα και φυσικά μπορούν! Σίγουρα έχεις ακούσει για τις λέξεις κλειδιά. Ποιος είναι όμως ο τρόπος για να επιλέξεις σωστά τις λέξεις που χρησιμοποιείς στο βιογραφικό σου?

Ο στόχος του βιογραφικού σου είναι να μπορέσεις με επιτυχία να παρουσιάσεις τον εαυτό σου μέσα από ένα χαρτί. Στις περισσότερες περιπτώσεις σε αυτό το χαρτί δεν έχεις καν μια πρόταση, πόσο μάλλον δομημένο κείμενο. Αυτό είναι φυσιολογικό δεδομένου ότι η έκταση του βιογραφικού σου παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του και προσπαθείς να διευκολύνεις τον recruiter να δει μέσα από λίγες λέξεις το ποιος είσαι.

power-words

Τι λέξεις, λοιπόν, πρέπει να χρησιμοποιείς για να πετύχεις το σκοπό σου?

Περιγράφοντας τον εαυτό σου:

 

  1. 1.Χρησιμοποίησε επίθετα. Προσπάθησε να δώσεις μια σύντομη περιγραφή του εαυτού σου χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα επίθετα.
  2. 2.Χρησιμοποίησε ρήματα. Δώσε με ρήματα το τι θέλεις να πετύχεις. Προσπάθησε να αποφύγεις τα παθητικά ρήματα και δείξε με δυναμικό τρόπο ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου.

Περιγράφοντας την ακαδημαϊκή σου πορεία:

 

1. Ρήματα. Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα ρήματα πρέπει να πλαισιώνεις το ρόλο που είχες κατά τη διάρκεια των σπουδών σου. Πώς χειρίστηκες καταστάσεις? Πώς η εκπαίδευσή σου σε βοηθάει στο στόχο σου? Προσπάθησε να δείξεις πως από την ακαδημαϊκή σου μόρφωση βάζεις τις βάσεις για να πετύχεις τις φιλοδοξίες σου.

 

Ρήματα όπως εκπαιδεύτηκα, μελέτησα, ερεύνησα, προσπάθησα, πέτυχα κ.ά. είναι από τα πλέον κατάλληλα γι’ αυτό το κομμάτι του βιογραφικού σου.

 

Περιγράφοντας την προϋπηρεσία σου:

 

  1. 1.Ρήματα! Εδώ πρέπει να δείξεις με δυναμικό και αποφασιστικό τρόπο τι έχεις πετύχει. Τι έχεις μάθει. Τι έχεις προσφέρει και τέλος τι έχεις προσθέσει στη θέση που ήσουν. Προσπάθησε να αποφύγεις τα ρήματα με αρνητική σημασία για να περιγράψεις κάτι θετικό (πχ μείωσα). Τα ρήματα με αρνητική χροιά προσπάθησε να τα χρησιμοποιήσεις σαν ενεργητικές μετοχές που επεξηγούν πως πέτυχες το σκοπό που περιγράφεις.
  2. 2.Ουσιαστικά. Δώσε με ουσιαστικά τους στόχους που πέτυχες. Ουσιαστικά τα οποία θα λειτουργήσουν σαν αντικείμενα στο ρήμα που χρησιμοποιείς και θα προσδώσουν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στις ικανότητές σου.
  3. 3.Νούμερα. Όπου είναι δυνατόν χρησιμοποίησε νούμερα για να δείξεις και να περιγράψεις το στόχο που πέτυχες. Δείξε ένα προσόν σου συνδυάζοντας ρήμα και νούμερο. Σίγουρα θα κεντρίσεις το ενδιαφέρον αυτού που κοιτάει το βιογραφικό σου.

 

Κατάλληλα ρήματα: πέτυχα, κατάφερα, αύξησα, συντόνισα, ρύθμισα, επεξεργάστηκα, οργάνωσα κ.ά.

 

Παρατηρείς τον κοινό παρονομαστή? Ρήματα! Βάλε στο βιογραφικό σου ρήματα. Πολύ κάνουν αυτό το λάθος και τα παραλείπουν. Κι όμως, τα ρήματα δηλώνουν ενέργεια, δείχνουν πρόθεση και διάθεση απέναντι στη θέση εργασίας που ζητάς. Να είσαι σίγουρος πως χρησιμοποιώντας ρήματα το βιογραφικό σου θα έχει μεγαλύτερη συνοχή και θα είναι πιο επιτυχημένο!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *