Δεξιότητες και Ικανότητες: Μπα? Αλήθεια λες…?

 

Ένα τμήμα που υπάρχει σε όλα τα βιογραφικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Είναι η σάλτσα σε κάθε αγγελία εργασίας. Το στοιχείο που κάθε υποψήφιος διαβάζει και γράφει στο βιογραφικό του. Η πικρή αλήθεια όμως είναι άλλη και κρύβει μεγάλες παγίδες.

 

Ένα από τα δευτερεύοντα τμήματα του βιογραφικού σου. Σε μερικές περιπτώσεις το πεδίο αυτό λείπει και σε άλλες περιπτώσεις το πεδίο αυτό είναι πιο γεμάτο κι από την προϋπηρεσία κι από την ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Ας το δούμε πιο αναλυτικά.

 

Ικανότητες

 

Σε αυτό το τμήμα περιγράφεις το τι ξέρεις να κάνεις. Είναι αρκετά εύκολο δεδομένου ότι στις ικανότητες μπορείς να γράψεις όλα αυτά τα στοιχεία που επαγγελματικά σε κάνουν να ξεχωρίζεις. Είναι στοιχεία που μπορείς να μάθεις και να βελτιώσεις με τον καιρό και την εμπειρία. Αρκετοί αρκούνται σε απλή αναφορά λέξεων η οποία συνήθως είναι λάθος διότι η λογική πίσω από τις λέξεις είναι άφαντη.

 

Αυτό που ψάχνεις εδώ είναι να αναφέρεις αυτές τις λέξεις οι οποίες είναι παράγωγα και συνεπαγόμενα από την ακαδημαϊκή σου σταδιοδρομία και την επαγγελματική σου προϋπηρεσία. Είναι τα στοιχεία εκείνα που έχεις αποκτήσει από τα σεμινάρια που έχεις παρακολουθήσει και τα προσόντα που έχεις αποκτήσει από διάφορα projects που έχεις συμμετάσχει ανά καιρούς είτε στον ελεύθερό σου χρόνο είτε στη δουλειά σου. Εάν οι αναφορές σου δεν αντιστοιχούν στα προηγούμενα τότε οι απλή αναφορά λέξεων δεν αρκεί. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να δώσεις παραδείγματα. Η ικανότητα που αναφέρεις από που έχει προκύψει? Σε τι βοήθησε την προηγούμενη εταιρία που δούλευες και στην τελική σε τι θα βοηθήσει την εταιρία της οποίας εσύ τώρα χτυπάς τη πόρτα?

 

Προσπάθησε να γίνεις πιο αποδοτικός στις αναφορές σου ή πιο περιγραφικός. Όποιον κι από τους δυο τρόπους και αν επιλέξεις οι ικανότητές σου πρέπει να φαίνονται στο χαρτί με αποδείξεις. Δεν πρέπει να αποτελούν λόγια του αέρα.

 

Skill Hierarchy2015

 

Δεξιότητες

 

Οι δεξιότητες είναι μια άλλη ιστορία. Είναι κάτι το οποίο είτε έχεις είτε δεν έχεις. Προφανώς και είναι κάτι που μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να μάθει αλλά συνήθως η διαδικασία εκμάθησης θα σου φανεί αμήχανη και θα σε «βγάλει από τα νερά σου». Εδώ γίνονται τα πιο μεγάλα λάθη. Κοινωνικός, συνεργάσιμος, ομαδικός, προσέχω τις λεπτομέρειες και άλλα τέτοια χαρακτηριστικά είναι τα πιο συνηθισμένα σε αυτό το πεδίο. Πέρα από την ακαδημαϊκή σου καριέρα και την επαγγελματική σου προϋπηρεσία οι δεξιότητές σου διασυνδέονται και με τα ενδιαφέροντα που αναφέρεις στο βιογραφικό σου και με τον τρόπο που αντιδράς στη συνέντευξη. Είσαι ομαδικός και δεν έχεις αναφέρει καμία ομαδική δραστηριότητα στα ενδιαφέροντά σου ή στη προϋπηρεσία σου? Λυπάμαι, δε νομίζω να είσαι όσο ομαδικός πιστεύεις! Είσαι οργανωτικός και η δομή του βιογραφικού σου είναι «χύμα»? Λυπάμαι, δεν είσαι οργανωτικός! Σου ξέφυγε ένα ορθογραφικό στο βιογραφικό σου? Δε νομίζω ότι προσέχεις και τόσο τις λεπτομέρειες όσο λες.

 

Αυτή είναι η λογική στις δεξιότητες. Το να αποδείξεις κάθε μια από τις δεξιότητες που λες ότι έχεις είναι τόσο απλό και τόσο δύσκολο ταυτόχρονα. Λες ότι είσαι κοινωνικός και ότι αντιμετωπίζεις σωστά τη πίεση αλλά στη συνέντευξη είσαι τόσο αγχωμένος και σφιγμένος που κάθε άλλο παρά κοινωνικός βγαίνεις. Οι δεξιότητες είναι η προσοχή στη λεπτομέρεια. Η προσοχή στη ΚΑΘΕ λεπτομέρεια. Από το βιογραφικό σου μέχρι το πως θα αποχωρήσεις από την αίθουσα της συνέντευξης, από το πως θα σηκώσεις το τηλέφωνο όταν σε καλούν σε μια συνέντευξη μέχρι το πως χειρίστηκες μια δύσκολη πιεστική δουλειά στη προηγούμενη θέση εργασίας που είχες.

 

Αν δεν κάνεις τα παραπάνω μην αποθαρρύνεσαι, δεν είσαι ο μόνος. Οι περισσότεροι βλέπουν αυτό το πεδίο σαν «αγγαρεία» απλά αναφέρουν ό,τι βλέπουν στην αγγελία ή ό,τι πιστεύουν ότι είναι. Κανείς όμως δεν κάνει τη διασύνδεση με το πώς μπορεί ο recruiter να ανατρέψει αυτά τα χαρακτηριστικά σου χωρίς καν να σε δει από κοντά.

 

Το μέρος αυτό του βιογραφικού σου είναι τόσο κλειδί όσο εσύ το χειρίζεσαι σαν τέτοιο. Μπορεί να σου δώσει πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων υποψηφίων αλλά μπορεί και να σε κάψει χωρίς να το καταλάβεις απλά επειδή μπορεί να θεωρηθεί πως συμπλήρωσες στη τύχη αυτά τα χαρακτηριστικά.

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *